test

SKANDAL U LAPADSKOJ ŠKOLI Časna sestra isprepadala učenike: Joga je prizivanje vraga, dogodit će vam se nešto loše

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Pixabay; DD/ ILUSTRACIJA
Časna sestra koja predaje vjeronauk u Osnovnoj školi Lapad isprepadala je učenike svojim stavovima i porukama oko prakticiranja joge do te mjere da je cijeli slučaj eskalirao do roditelja i ravnateljice te je od svega ispao potpuni skandal. Dubrovački dnevnik o ovom je slučaju dobio informacije iz više izvora.

Naime, časna sestra je u sklopu svog sata predavala o drugim religijima, između ostalih i o hinduizmu i budizmu pa je tom prilikom spomenula kako pripadnici tih religija prakticiraju jogu koja u naravi predstavlja ''prizivanje vraga''. To je izazvalo strah kod dijela učenika, a posebno kod onih koji i sami idu na jogu, kao i kod onih čije majke idu na jogu. Sve je eskaliralo raspravom koju su i djeca potakla jer im u tim godinama sigurno nije bilo ugodno čuti kako zbog hobija kojim se bave ''prizivaju vraga''.

Dio roditelja tvrdi da su se djeca prepala. Časna im je svojim objašnjenjima utjerala strah u kosti, da će im se dogoditi nešto loše, zbog čega su čak spomenuli i odustajanje od joge. Revoltirani roditelji zatražili su sastanak s ravnateljicom. Dubrovački dnevnik doznaje kako je cijeli postupak ispitivanja detalja i okolnosti i na službenoj razini u tijeku.

O ovom događaju stiže više informacija od brojnih roditelja iz Lapadske škole. Dio njih tvrdi kako je časna sestra u jednom trenutku i pitala tko od roditelja i djece ide na jogu uz komentar kako kršćani to nipošto ne bi smjeli prakticirati. Navodno je časna odgovorila djeci koja su joj rekla kako su oni koji idu na jogu sretni tako što je spomenula kako je ''jedna njena prijateljica išla na jogu te potom počinila samoubojstvo''. Tvrde kako je curici koja je rekla kako ide na jogu pojašnjavala da će joj se dogoditi nešto loše. Navodno je dodala kako sve hinduističke predmete u kući treba spaliti, nikako baciti jer, kako je rekla, ako se samo bace, onda će iz tih predmeta izaći duh.

Podsjetimo, joga je staroindijska disciplina čiji je cilj kroz koncentraciju i tjelesne pokrete postići stanje fizičke, psihičke i duhovne ravnoteže te je znanstveno dokazano kako donosi brojne blagodati fizičkom, mentalnom i duhovnom zdravlju. Međutim, u kršćanskom nauku se često percipira kao 'new age' ili jednostavno praksa koja je obilježje druge religije. No nipošto prizivanje vraga.

Popularni Članci