KRENUO VODEĆI EUROPSKI ZNANSTVENI DOGAĐAJ Stigli ministri Božinović i Fuchs, nobelovci, Lauc: 'Ovo je budućnost medicine!' (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Svečano otvorenje jednog od najznačajnijih svjetskih znanstvenih događaja tijekom 2022. godine “12th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine”, kojeg organiziraju International Society for Applied Biological Sciences (ISABS), Specijalna bolnica Sv. Katarina te vodeća američka zdravstvena institucija Mayo Clinic, upriličeno je danas u hotelu Dubrovnik Palace. 

Uz čelnike Mayo Clinic i Američke Akademije za forenzične znanosti, događaju prisustvuju izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora Marijana Petir, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, državni tajnik u ministarstvu zdravstva RH Tomislav Dulibić, dipl.iur., županijska pročelnica Žaklina Marević, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, znanstvenik Gordan Lauc...

Kongres se organizira od 22. do 27. lipnja, a u njegovom radu sudjeluje i troje dobitnika Nobelove nagrade Sir Richard Roberts, prof. dr. Thomas Südhof i prof. dr. Aaron Chechanover. Partner institucija je Američka Akademija za forenzične znanosti.

"Velika nam je čast što smo ovdje kao partneri u ovom projektu. Drago nam je što smo u Hrvatskoj po drugi put," izjavila je Laura Fulginiti, predsjednica Akademije.


Ministar Fuchs je naglasio važnost kongresa ovog tipa.

"Zadovoljstvo je biti ovdje u Dubrovniku koji je danas centar biomedicinskih znanosti, s posebnim naglaskom na forenziku. To je sigurno jedan od najvećih kongresa ovog tipa, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Tu su vrlo uvaženi, značajni sudionici i gosti, tri nobelovca, to je u tradiciji ovih kongresa koje organizira gospodin Primorac. Mislim kako je, osim razine znanstvenih misli i novih postignuća, važno da se mladi ljudi, a tu imamo i studenata, upoznaju s tim dostignućima. Posebno naglašavam forenzički dio, ali i personaliziranu medicinu koja je sve više popularna diljem svijeta. To je vrlo zahtjevna disciplina, svaki pacijent je za sebe poseban. To je nešto što je budućnost," istaknuo je.

Kao organizator, profesor Primorac je naglasio u čemu je značaj ovakvih kongresa i što je zapravo budućnost moderne medicine.

"Vodeća američka bolnica, klinika Mayo, Specijalna bolnica Sv. Katarina, Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti u suradnji s Američkom akademijom i Hrvatskom liječničkom komorom su organizirali ovaj događaj. Tu je oko 550 ljudi, prema mnogima vodeći europski znanstveni događaj ove godine, niz kandidata za Nobelovu nagradu, tri dobitnika Nobelove nagrade, ali ono što je meni iznimno značajno jest to što ćemo s ovog kongresa poslati poruke kuda ide medicina 21. stoljeća. Tu prvenstveno mislim na razvoj farmakogenomike, genske i stanične terapije u liječenju niza degenerativnih bolesti, u liječenju karcinoma... Ono što je očito je kako dosad ovakvim događajima nikad nije prisustvovao ovako veliki broj studenata. Njih oko 200 su shvatili što predstavlja budućnost medicine. Moramo izaći iz ovoga klišeja koji zapravo kaže - idemo se koristiti tradicijom. No, ako ne budemo prihvatili novi koncept personalizirane medicine, da ide prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme, a to možemo znati samo analizom glikomike, genomike, proteomike, nećemo biti konkurentni na svjetskom tržištu i to je početak i kraj svega," izjavio je Primorac.

Ministar Božinović također sudjeluje na kongresu, a istaknuo je i napore MUP-a kad se radi o forenzici.

"Veliko mi je zadovoljstvo što je konferencija ovakvog tipa organizirana u Hrvatskoj, u Dubrovniku. Dubrovnik je mjesto na koje svi dolaze i to je nešto što privlači ne samo turiste, nego i znanstvenike. MUP, što je možda manje poznato, ima Policijsku akademiju s jedne strane, a s druge Centar za forenzička ispitivanja i istraživanja Ivan Vučetić. Obje te jedinice imaju znanstvene licence, dakle one su znanstvene organizacije unutar MUP-a, a pogotovo 'Ivan Vučetić'. Naša načelnica Centra je članica Američke akademije za forenziku. Tu smo sigurno u samom vrhu, ne samo Europe nego i svijeta. Činjenica je kako za svako takvo dostignuće morate imati talentirane i uporne ljude kao što je profesor Primorac koji je jedan od najpoznatijih svjetskih istraživača i znanstvenika u području genetike, ali i personalizirane medicine. Surađujemo vrlo dobro, odlazimo na međunarodne kongrese ovog tipa i Hrvatska je tu prepoznata. Mi jesmo manja država, ali u znanosti, a pogotovo forenzici smo sigurno lideri u ovom dijelu Europe," izjavio je ministar Božinović.

Popularni Članci