GURMANI DOLAZE NA SVOJE! Kreće još jedan Good Food Festival, uz Dubrovačku trpezu, gala večere, ogromne torte i povoljne specijalitete

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Gastronomska poslastica za sve ljubitelje dobre hrane 'Good Food Festival' održava se i ove godine, od 19. do 22. listopada, u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Riječ je o četverodnevnom programu raznolike ponude ukusne hrane i vrhunskih pića. Središnji događaj svakako je Dubrovačka trpeza koja će se održati 22. listopada i koja će biti postavljena duž cijelog Straduna. Ni ove godine neće izostati večera s poznatim chefom, a svoje će delicije pripremati Priska Thuring, jedna od najkreativnijih chefica nove generacije, u restoranu Kantenari na Sunset Beach Dubrovnik, uz nastup Zorice Kondže. Četvrti Good Food Festival završava humanitarnom gala večerom u hotelu Rixos Libertas, uz bogatu lutriju i zabavni program za goste, u sklopu kojeg će nastupiti Giuliano.

U restoranu Porat će biti upriličena večera s Ivanom Pažaninom, splitskim chefom s bogatim iskustvom koji je sudjelovao u kulinarskoj emisiji 'Tri, dva, jedan – kuhaj', a u restoranu Mimoza će se moći kušati tradicionalna slavonska jela uz neizostavne zvukove tamburice. Dubrovački restorani će sudjelovati i u ponudi bogatih menija od 100 kuna.

„Namjera je bila sličnim događajima povećati putnike na samom kraju sezone, a sada smo došli do toga da nam je listopad pun. Dubrovnik ide prema cilju da bude destinacija 365 dana u godini. Naša brošura postaje knjiga, postaje sve deblja jer je sve veći broj onih koji sudjeluju u festivalu. Ove godine će 30-ak restorana sudjelovati u samim festivalskim menijima od 100 kuna, četiri wine bara sudjeluju u vinokušanjama, a nekoliko slastičarni u slatkoj ponudi,“ kazala je direktorica TZ grada Dubrovnik Romana Vlašić na konferenciji za medije povodom Good Food festivala koja je dana održana u prostorijama TZ-a na Pilama. Novitet je kako ove godine sudjeluje i Dubrovačka pivovara te će biti održana radionica proizvodnje i kušanje piva.

„Prva Dubrovačka pivovara je zasad jedina. Znamo da se ovdje pije vino, ali podaci još više idu u korist piva. Puno piva se pije u Hrvatskoj, ali jako malo proizvodi, pogotovo onog kvalitetnog. Freško smo počeli s proizvodnjom, a u ponudi ćemo za Good Food Festival imati tri piva, a to su Maestral, Fortunal i Grego koja su rađena u Dubrovniku,“ rekao je Dario Ševelj, direktor Prve dubrovačke pivovare.

I ove godine u planu su brojne radionice izrade delicija dubrovačkog kraja, o čemu je nešto više rekla Jany Hansal ispred udruge DEŠA koja iste i organizira.

„DEŠA se pridružila jer njegujemo baštinu i sve ono što smo imali, a što smo skoro zaboravili. Ove godine će se u sklopu naših radionica pripremati stonska torta, hrostule, korčulanski klašuni i prikle. Klašun je slatki kolač koji nije tipično dubrovački, ali se radio na Korčuli, a sadrži puno oraha i meda,“ najavila je Hansal.

Osim DEŠE, radionice će organizirati i Turističko - ugostiteljska škola Dubrovnik, Jadranka Ničetić, Lucija Tomašić, Tereza Poljanić, Mare Brekalo, Antonija Medo, udruga Škola iz Majkova, a ostvarena je i suradnja s Privatnom gimnazijom u Dubrovniku. U sklopu radionica će se u Majkovima brati maginje i jestivo bilje.

„Važno je da učenici naše škole, osim redovne prakse, koriste i ove prilike kada mogu izaći vani i pokazati svoje vještine, ali interes. Našim učenicima pokušavamo prenijeti duh prošlosti što promiče DEŠA,“ izjavio je Antun Perušina, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Dubrovnik.

Festival će se zaključiti gala večerom 'Rixos Davos' u hotelu 'Rixos Libertas', a za goste će kuhati chef Ozgur Donertas, uz zabavni program i bogatu lutriju. Domaćini će pokušati rekonstruirati golemu tortu po uzoru na onu iz 1970. godine kojem je osoblje nekadašnjeg Libertasa zadivilo Dubrovnik.

„Drago mi je što ove godine spajamo švicarsko-pomorsku priču. Riječ je o večeri od četiri slijeda. Na taj način želimo predstaviti zimsku priču hotela Rixos Libertas. najvažnije u cijeloj priči je humanitarni karakter. Ove godine će se kompletan iznos od ulaznica i tombole donirati udruzi Dva skalina,“ izjavila je voditeljica odjela za događanja Sanda Pavlinić.

Marko Miljanić u ime Grada Dubrovnika je istaknuo samu važnost događaja.

„TZ grada Dubrovnika zbog Good Food Festivala treba itekako pohvaliti. U sklopu festivala je Dubrovačka trpeza, deseta po redu, ako u obzir uzmemo Dan na pjatu koji se dogodio još 2004. godine i konkurirao za Guinnessovu knjigu rekorda. Svake godine događaj obilježava, uvjetno rečeno, kraj sezone gdje se ugostitelji i hotelijeri zahvaljuju turistima, ali i građanima uz prigodne cijene,“ kazao je Miljanić.

Svo vrijeme održavanja Festivala na Pilama će se održavati sajam zdrave hrane i domaćih proizvoda gdje će se prodavati domaći i ekološki uzgojeni proizvodi.

Popularni Članci