'

GOTOVO JE! Razvoju Golf poništena koncesija, tvrđava Imperijal vraćena je Gradu i građanima! (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Gradonačelnik Mato Franković na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare objavio je kako je Arbitražni sud u Zagrebu donio konačni pravorijek u predmetu poništenja koncesijskog ugovora tvrđave Imperijal i u potpunosti odbio sve tužbene zahtjeve tvrtke Razvoj Golf d.o.o.

Postoje dva razloga za današnji poziv. Prvi je lakši, ali jednako dobar. 

"Upravni sud u Splitu je odbio zahtjev tvrtke Laguna Trade i građevinska dozvola Grada Dubrovnika izdana za projekt rekonstrukcije Lapadske obale nije proglašena nevaljalom. To je tek prvi stupanj, međutim mislim da je to jedan dobar smjer u kojem smo krenuli", kazao je Franković pa nastavio: 

"Pravi razlog zašto sam vas danas zvao je činjenica da smatram da će današnji dan 12. veljače sigurno ući u povijest i kroniku našeg grada. Prije sat vremena sam dobio pravorijek arbitražnog sjedišta Hrvatske gospodarske komore u predmetu poništenje koncesijskog ugovora tvrđave Imperijal", otkrio je gradonačelnik. 

"Gradsko vijeće Grada Dubrovnika je na sjednici donijelo odluku o poništenju koncesije tvrđave Imperijal, istovremeno sukladno ugovoru potpisanom od strane tvrtke Razvoj Golf d.o.o. i Grada Dubrovnika, u slučaju bilo kakvih sporova nadležan je Arbitražnin sud u Zagrebu. Sudište je trajalo neko vrijeme i danas smo dobili pravorijek kako su svi zahtjevi tvrtke Razvoj Golf u potpunosti odbačeni. To znači da od danas službeno možemo reći kako je tvrđava Imperijal vraćena Gradu i njegovim građanima! Grad konačno može započeti s postupcima kako bi je rekonstruirao, uredio i doveo u stanje da ona bude ono što je oduvijek trebala biti - simbol obrane Grada i Muzej Domovinskog rata", kazao je Franković.

Odluka je konačna i Razvoj Golf se ne može na nju žaliti. 

"Nakon ovoga smo potpuno legitimni ulagati sredstva u prostorno-plansku dokumentaciju. Odmah krećemo s izradom idejnog rješenja, a onda izrade glavnog projekta i u konačnici ishođenje svih potrebnih akata kako bi  rekonstruirali tvrđavu Imperijal sa samo jednom namjenom a to je Muzej Domovinskog rata. Sada su formalno-pravno ispunjeni svi uvjeti koje smo čekali i možemo krenuti na posao", poručio je Franković.

Franković je u prošlim mjesecima prozivao bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji je bio svjedok na strani tvrtke Razvoj Golf, ne želeći tada otkrivati Mesićeve izjave, gradonačelnik je govorio kako će o tome biti više riječi po okončanju postupka. Upitan hoće li sada reći više o Mesiću, kazao je: 

"Arbitražni sud u Parizu je još uvijek u tijeku, paralelno se vodi i drugi postupak, pa bi sačekao određeno vrijeme da to prođe, a onda ću moći reći konkretno. Ali, dovoljno je reći da je bivši predsjednik Hrvatske bio svjedok na strani tužitelja, dakle protiv svoje vlastite države", kazao je. 

"Koncesija tvrđave Imperijal je razriješena sto posto, ta je priča završena s današnjim danom i možemo reći da u potpunosti vladamo cijelim prostorom, stavljena je točka na i. Što se tiče drugog postupka, tu se još vode sitni postupci, zastupa nas Državno odvjetništvo, odnosno Republiku Hrvatsku, ali vjerujem da i to ide svom kraju", rekao je gradonačelnik. 

"Punim plućima danas možemo reći - tvrđava Imperijal se vratila doma i njom gospodari isključivo i jedino Grad Dubrovnik i njegovi građani. 

Popularni Članci