'

PROŠLO FRANKOVIĆEVO IZVJEŠĆE O RADU Govorilo se o stanovanju, taksistima, a burno je bilo oko Lukšićevih radova na 'Argentini'

Autor: Ivona Butjer Mratinović
Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu gradonačelnika Grada Dubrovnika za razdoblje od 1. srpnja 2023. do 31. prosinca 2023. točka je današnje sjednice Gradskog vijeća koja je usvojena većinom glasova vijećnika. 

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica u sklopu točke dnevnog reda koja se odnosi na izvješće gradonačelnika, oštro je kritizirao ponašanje ALH i njenog čelnika Davora Lukšića pri radovima na hotelu Argentina. Naime, u tijeku su zemljani radovi koji se ne mogu raditi u visokoj sezoni i koji smetaju stanovnicima tog područja, a u naravi su i kršenje odluke koje je usvojilo Gradsko vijeće.

POTREBICA BEZ DLAKE NA JEZIKU O LUKŠIĆU 

„Gradonačelniče, trudili ste se da budete pošteni, da svakoga mjerite istim metrom i da vlada vladavina prava. Ja sam se kao predsjednik GV zadnjih dana osjećao postiđeno jer nije bit samo da zatvorimo restoran jer je neki ugostitelj stavio stol više, da kaznimo Anu na placi jer nije platila PDV nego je bit kako se odnosimo prema najvećima. Lako je pokazivati mišiće prema malima, ali svi smo na ispitu kad oni koji imaju kapital dođu i rugaju se i ponižavaju odluke Gradskog vijeća. To je učinio Davor Lukšić. Iza toga svega stoji – ne moramo Lukšića učiti da se ponaša u skladu sa zakonom. On mora poštovati taj Zakon“, poručio je Potrebica.

„Ako je njegov djed dobio za sitne pare, što držim kako je velika greška HDZ-a prilikom pretvorbe i privatizacije, ono za što su naši noni i none radili, on to ne može raditi! Postiđen sam kad je gospar Niko Bulić snimao radove i pitao što rade Grad i država? Otvoreno pitam Lukšića, koji itekako dobro živi na imovini ovoga grada, zašto ne poštuje odluke Grada koji ga hrani? Oni su danas najsretniji jer im najveća vrijednost kompanije, a to su bili ljudi, više ne trebaju. Mogu dovesti ljude diljem svijeta, Dubrovčani im više ne trebaju. Ovime postaju neprijatelji Grada“, izjavio je Potrebica koji je kazao kako osobno podržava radove na Argentini, ali ne na ovaj način, dodavši kako je 'Lukšić ovim ponizio Grad'.

„Neka mi gospar Lukšić danas javno preko svoje loše PR službe kaže zašto ovo radi Gradu koji ga hrani i koji mu je sve pružio? Ne može se rugati s Gradskim vijećem, to je institucija Grada. Što smo kao Grad napravili? Građevinska inspekcija? To je posebna priča, da sam ja radio kuću na ovakav način, u roku 48 sati bi gradilište bilo zatvoreno“, izjavio je Potrebica.

Gradonačelnik Mato Franković se potom javio za riječ. 

„Razumijem i podržavam vaš stav, zakon i pravda moraju biti isti za sve. Ako išta, ja nikad nisam bio zaštitnik velikih, kao recimo kod žičare, kad su se neki rugali. Napravio sam sve da se ona zaustavi dok se ne riješe odnosi. Onda su mi pojedini gospodarstvenici pisali da sam 'ograničen kao balkon'. U ovom konkretnom slučaju nevjerojatna bahatost prema Gradu. Komunalni odjel Grada je više puta izašao na teren, napisao kazne, istovremeno smo donijeli odluku o zabrani daljnje gradnje, a sad je građevinska inspekcija na potezu. Oni mogu zaustaviti sve radove jer se krši temeljna odluka ne samo ovog GV, to je krovna odluka. Razumijem investiciju, bitna je za Grad, ali sve treba biti u skladu s pravilima. U ovom tjednu će inspekcija izađi na teren, ukoliko se nastave ovi radovi, gradilište će biti zatvoreno. Šteta koja će se dogoditi bit će ogromna i snosit će je investitor. Jasna je poruka investitoru“, kazao je.

„Lijepo je slušati Potrebicu, no zašto ste glasali da žičara ne plaća 800 kuna za zaustavljanje autobusa? Vi ste mu osobno dali 15 milijuna u špag. Kad nekome date sve, kad cijeli Atlas kupi za 26 milijuna kuna, onda ga proda za znatno više od toga, sebi ostavi nekretnine i u prvoj godini rada žičare ostvari 30 milijuna kuna čiste neto dobiti, onda se to dogodi“, izjavio je Andro Vlahušić dodavši kako, kao bivši gradonačelnik, ni on ni Ivo Josipović nisu došli na otvorenje premda su bili pozvali.

„Dirljivo je bilo slušati predsjednika GV i gradonačelnika kako pokazuju zube, a ne zaboravimo kako ste glasali kad smo raspravljali o građevinski radove. Predlagali smo vraćanje situacije prije korone, niste nas poslušali, ovo je posljedica. Pomaže se Valamaru ,Pemu, ekipi Gravose, tako se vi postavljate prema 'velikima'. Ovo je samo posipanje pepelom“, kazao je Đuro Capor (SJG).

„Nije lijepo izvrtati odluke GV. Odluka GV nije dozvolila radove na Argentini, barem ne ove koji su se izvodili. Nije dozvolila zemljane radove. Nikad ne znate prepoznati trenutak kad trebamo zajedno dignuti glas. Vi ste mali i vazda ćete biti mali. Ja ću osobno kao predsjednik GV inspekciji zahtjev za zatvaranje gradilišta“, odgovorio je Potrebica.

STANOVANJE, ČAČIĆEV DOM, MULTUFINKCIONALNA DVORANA, TAKSISTI... 

Petra Marčinko (SJG) je upozorila na temeljni problem Dubrovnika, a to je pitanje cijena nekretnina i najma. Kazala je kako je Vlada mjerama izazvala dodatno divljanje cijena.

„Voljela bih čuti što se radilo od srpnja do kraja godine, a ne u kakvom su stanju projekti. Dom umirovljenika – tekst je prepisan kao iz prve polovice godine, kad će to sve? Kad ste osnovali Ustanovu Doma, kazali ste kao treba uči u mrežu domova. Je li stojimo još pri tome? Aglomeracija, zašto je raskinut ugovor za tender 2 i za sustav na Lopudu? Bivši Čačićev dom, kazali ste početak gradnja u srpnju 2024., jesmo li pokrenuli išta kako osigurati preostalih 12 milijuna eura? Kružni tok na Batali ,nadam se da se planira oborinska odvodnja. Teniski centar Lapad – projekt je potreban,  je li prijavljen za MPO ili čekamo rješenje? Nisam ga našla među prijavljenim projektima. Multifunkcionalna dvorana – jesmo li riješili financiranje?“, upitala je Anita Bonačić Obradović (SDP).

„Što se tiče dubrovačkih autotaksi prijevoznika, u pripremi za zonu posebnog prometnog režima, stajališta smo im udijelili i na neki način u bolju poziciju stavili naše autotaksi prijevoznike. I sam sam to podržao, no ono  s čim se ne slažem je to što smo tim činom vodstvima dali pravo da ne znam po čemu odlučuju tko će koristiti ta stajališta. Dio naših dubrovačkih taksista je uskraćen za pravo na korištenje“, upozorio je Maro Kristić (nezavsni). Spomenuo je i zgradu Atlantske plovidbe te izgradnju velike zgrade kod Karingtonke, a kazao je i da se i na Petki navodno priprema neka gradnje.

„Vjerujem da nije po srijedi neka nova gradnja tamo ipak“, dodao je.

Đuro Capor (SJG) je kazao kako je Grad kupio, ali i prodao dva stana te kako je potreban Fond za stanove.

„Tu se ne radi o sustavnoj politici nego o propagandi, da se može kazati kako se nešto radi“, kazao je.

Dodao je i kako je 500 ljudi otjerano s Lapadske obale koji su imali tamo vezove te kako smo gledali borbu 'starog HDZ-ovog lava Pašalića i mladog HDZ-ovog lava Frankovića'.

Bonačić Obradović je upozorila na štetu na pločama na Lapadskoj obali.

VLAHUŠIĆ VS VIĆAN

„Da si lud to se znalo, da si toliko, nisam znao. Gdje će Gošk igrati? Gošk Dubrovnik 1919 nema uvjete. Kad bi se primijenila pravila HNS-a, ne bi mogao igrati ni u ovoj skupini natjecanja. Obećao sam s govornice i sad ću ti ponoviti – imat ću vrlo brzo konferenciju o Areni Lapad“, kazao je Pero Vićan (DDS) rekao je replicirajući Andru Vlahušiću na govor o Areni.

„Nemoj me vući za jezik, ti si jedan od direktnih krivaca zašto se nešto tamo nije dogodilo“, dodao je.

„Nisam se ničim našao uvrijeđen. Javni zapis sa suđenja postoji, kad je Pero prijetio meni kao gradonačelniku. Ja to ne doživljavam, ja sam dao milijardu kuna Gradu, neka sam lud, da sam barem duplo luđi, bilo bi dvije milijarde. Što se tiče stadiona, snosim odgovornost za Arenu jer mi nije bila prioritet u prvih osam godina, bilo je drugih prioriteta npr. Ilijina glavica. No, sad su se promijenile okolnosti i pare,“ kazao je Vlahušić.

"Dobro je da čovjek i sa zakašnjenjem prihvati dio za koji je suodgovoran. Ovaj argument da mu nije bila prioritet zvuči relativno ok. Tebi se može svašta reći, ali da si blesav, nisi, međutim, sljedeće vijeće ću pročitati izjavu da si se osjetio ugroženim radi onoga što sam ti rekao prije nego što si tužio. Popušio si", rekao je Vićan zbog čega je dobio opomenu. 

Popularni Članci