Evo što se dogodilo s parkom Orsula

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Park Orsula

"Eto red je da napišem nešto i o ovome. Radi se o pravom podvigu koji će uvelike odrediti daljnji tijek razvoja naše ideje o Parku Orsula kao unikatnom djeliću svemira", piše voditelj parka Orsula Andro Vidak na stranici parka Orsula.

"Kao udruga Ambient Croatia smo prije skoro 5 godina, službeno, putem ondašnjeg javnog poziva za dostavu prijedloga za izmjene i dopune generalnog urbanističkog plana (GUP) grada Dubrovnika, zatražili da se područje Parka Orsula i službeno proglasi parkom i dobije oznaku Z1 – javni gradski park. Zahvaljujući između ostaloga i zalaganju gradonačelnika, koji je lobirao za ovu ideju podržavajući je javno od samog početka otvarajući nam tako razna škripava birokratska vrata, naš prijedlog je konačno usvojen. Od 10. travnja 2014 dičimo se službenom titulom javnog parka.

Tim potezom onemogućili smo drugačije promišljanje barem ovoga maloga dijela “bezvrijednog kamenjara”.

Na nama kao građanima ostaje konzumirati taj jedinstveni prostor, razvijati ga, održavati i od njega stvoriti brand koji će se googlati iz svih krajeva svijeta.

U međuvremenu, dok smo čekali navedene izmjene GUP-a, širili smo se i puno radili na ekonomskim pretpostavkama koji će Park Orsulu učiniti samoodrživim mehanizmom i osigurati mu razvoj neovisan o dnevno-političkim promjenama, bankarskim lihvarima i ostalim brojnim nepovoljnim činiteljima koji su od građana napravili letargičnu, očajno frustriranu masu koja je uvjerena da baš ništa nije moguće.

E pa ljudi, teško je u vražju mater i užasno dugotrajno ali ipak je moguće..."

Popularni Članci