Dubrovački Caritas uplatio 130 tisuća kuna za pomoć stradalima u Hrvatskoj, Srbiji i BiH

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Davor JavorovicPIXSELL
Caritas Dubrovačke biskupije uplatio je ukupno 130 tisuća kuna nadbiskupijskim i biskupijskim Caritasima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. 

Potvrdio je to za Dubrovački dnevnik ravnatelj Caritasa Dubrovačke biskupije don Robert Ćibarić. –'Izdan je nalog računovodstvu, a uplate će 'sjesti' sutra.'

Po 25 tisuća kuna uplaćeno je Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije, 30 tisuća kuna Caritasu Beogradske nadbiskupije, te sarajevskom i banjolučkom po 25 tisuća.

O 'sveopćoj mobilizaciji naših Dubrovčana i okolice' Ćibarić kaže: 'Beskrajno sam dirnut zbog velikodušne spremnosti za pomoć ugroženima.'

Podsjetimo, Caritas Dubrovačke biskupije pridružio se onima koji žele pružiti pomoć stanovništvu u poplavljenima mjestima Slavonije, Bosne i Hercegovine i Srbije i poziva sve ljude dobrog srca na sudjelovanje u ovoj akciji. Pomoći se može i direktnom uplatom na žiro-račun Caritasa Dubrovačke biskupije HR2423400091110646693, s naznakom: Za stradale od poplave.

Pomoć se svakodnevno prikuplja i u prostorijama Crvenog križa Dubrovnika, a volonteri okupljeni oko inicijative 'Dubrovnik za obitelji pogođene poplavama' od sutra će na pet lokacija te u Sportskoj dvorani u Gospinom polju također prikupljati pakete pomoći

Akciji su se priključile brojne organizacije, tvrtke te pojedinci. 'Mobilizirana' je HVIDRA Dubrovnik, VK Jug CO, Konavljani, Župljani, Pelješčani...

Info punktovi od utorka ujutro nalazit će se ispred Sponze, na Pilama, kod DOC -a, ispred Konzuma u Luci Gruž i u Mokošici kod OTP banke. Pomoć će se prikupljati u Sportskoj dvorani u Gospinom polju u vremenu od 9 do 20 sati. Mail za kontakt i informacije : dbkzapomoc@gmail.com

S obzirom na brojne upite građana o tome hoće li Caritas Dubrovačke biskupije, uz novčanu pomoć koju tijekom dvije nedjelje skuplja po župama, organizirati i prikupljanje hrane i odjeće za stradalnike od poplava iz Caritasa obavještavaju:

Caritas Dubrovačke biskupije u organizaciji sa facebook grupom "Dubrovnik za obitelji pogođene poplavama", Gradom Dubrovnikom i županijom Dubrovačko - neretvanskom organizira prikupljanje materijalne pomoći za nastradale u poplavama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

VRIJEME I MJESTA PRIKUPLJANJA HUMANITARNE POMOĆI

Mjesto prikupljanja će biti u Gospinu Polju u utorak, 20. i srijedu, 21. svibnja u vremenu od 9 do 20 sati. Pored Gospina Polja organizirana su i slijedeća sabirna mjesta: župa sv. Marije Magdalene u Mandaljeni u Župi Dubrovačkoj, Dom kulture Gruda u Konavlima, župa sv. Vlaha u Janjini na Pelješcu, u prostorijama JVP Mljet u Babinom Polju i Goveđarima.

MOŽETE KUPITI I OSTAVITI ARTIKLE I U TRGOVAČKIM LANICIMA

Caritas je u suradnji s trgovačkim lancima Pemo, Tommy i Konzum dogovorio da u njihovim prodavaonicama budu košare u koje će kupci moći za potrebite ostaviti hranu i higijenske potrepštine. To se može učiniti u obje prodavaonice Tommija, u Konzumovim prodavaonicama u Lapadu (semafori), marini, Kuparima, Ilijinoj glavici i na Pločama, te u Pemo Centru i u njegovim prodavaonicama u Solitudu, Močićima, Grudi i Čilipima.

ŠTO DONIJETI?

U razgovoru s Caritasima u poplavljenim područjima dubrovački Caritas se raspitao o konkretnim stvarima koje su ljudima koji su pogođeni poplavama najpotrebnije. Među njima su: analgetici (kafetin, neofen, andol i sl.), zavoji, gaze, inzulinske trake, antiseptici - gelovi, maramice, pelene - za djecu i odrasle, higijenski ulošci za žene, dezifenkcijska sredstva (domestos, sanitar i sl.), deterdženti za pranje posuđa, paste i četkice za zube, deke – pokrivači, madraci - za ljude koji su smješteni po dvoranama, vreće za spavanje, voda u bocama, gotova hrana - konzerve i slično.

Iz Slavonije su dodatno zamolili da im se pošalju alati, kariole, lopate, gume, gumene čizme.

Popularni Članci