Boninovo od Vrtlara preuzima cvjećarnice i proizvodnju vijenaca

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Zbog reorganizacije i usmjeravanja poslovanja prema ključnoj poslovnoj jedinici javnih nasada, gradsko komunalno društvo Vrtlar ustupit će djelatnost cvjećarnice i proizvodnje vijenaca tvrtki Boninovo. 

Vrtlar gubi jednu od četiri organizacijske jedinice – Cvjećarnicu, koja prelazi pod, također gradsku tvrtku Boninovo. 

'Novi model organizacije je logičan jer 90 posto prometa Vrtlarovih cvjećarnica dolazi od prodaje vijenaca', potvrdio je za Dubrovački dnevnik zamjenik gradonačelnika Željko Raguž. 

Stvar nije makla dalje od faze pregovora, a pripajanje Vrtlarove cvjećare pogrebnom poduzeću još mora proći dva nadzorna odbora. 

Prema sadašnjem planu, od 14 zaposlenika u ovoj organzacijskoj jedinici njih pet do sedam preći će u Boninovo. 'Imat će jednake kolektivne ugovore kakve su imali u Vrtlaru', kaže Raguž. Ostatak djelatnika zaposlit će se na poslove javnih nasada, koja je i temeljna djelatnost Vrtlara. 

Raguž je još rekao kako će Vrtlar ipak zadržati jednu cvjećaru, i to onu u sjedištvu tvrtke u ulici Điva Natali.

I direktorica Vrtlara Ana Matušić potvrdila je informacija o tome kako su u tijeku dogovori oko ovog poslovnog poteza.

'Ništa još nije definirano, ali su dogovorene okvirne smjernice za kojima će se ići prilikom ovog poteza. Svi razgovori odvijaju se, naravno, uz Skupštinu Društva, Gradsku upravu, gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika. Posao cvjećara i vijenaca prema tim planovima trebala bi raditi tvrtka Boninovo d.o.o., dok bi se Vrtlar strateški preusmjerio na dio poslovanja koji se odnosi na javne nasade, jer se radi o jedinici koja donosi dobit i u kojem smjeru moramo razvijati tvrtku,' rekla je direktorica Ana Matušić za Dubrovački dnevnik.

To znači kako ovim potezom tvrtka Vrtlar ne bi bila oštećena za dio profita, a sama poslovna jedinica proizvodnje vijenaca nije donosila gubitke, ali ni značajnu dobit Društvu.

'Razgovori su još u tijeku, ali je dogovoreno da neće biti otkaza, niti će radnicima tim prelaskom biti uskraćena bilo kakva prava. Moramo prije toga napraviti anketu među našim djelatnicima, da vidimo koje su njihove želje. Radi se o dvije tvrtke kojima je isti osnivač Grad Dubrovnik, a djelatnici tvrtke Boninovo također imaju dobar kolektivni ugovor. U tvrtku Boninovo ovim potezom prešlo bi pet, šest djelatnika,' rekla je Matušić pojasnivši kako je ovaj potez nastavak faze reorganizacije Vrtlara, koja je započela u prošlom mandatu.

Potrebno je dodati kako nije rijetkost u Hrvatskoj da posao cvjećare obavljaju gradske komunalne tvrke koje se bave pogrebnim aktivnostima. U sklopu pogrebne usluge, ovim potezom moći će se sve organizirati na jednom mjestu, dok je Vrtlar do sada te usluge isporučivao Boninovu. Sve ove promjene neće se odraziti na same građane koji će cvijeće i vijence i dalje kupovati gdje su to do sada i radili. 

Popularni Članci