'

BITAN SEGMENT Izdvajanja Grada Dubrovnika u predškolski odgoj povećana za 75 posto

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grad Dubrovnik
Grad Dubrovnik u kontinuitetu provodi sustavna ulaganja u segment predškolskog odgoja, a ista se odnose na unapređenje uvjeta boravka i rada u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja, ali i na infrastrukturne zahvate usmjerene prema osiguravanju dostatnih kapaciteta kako bi svako dijete bilo upisano onog trenutka kad se za to ispune uvjeti.

Grad Dubrovnik je u razdoblju od 2017. do 2023. godine povećao izdvajanja za javne potrebe u predškolskom odgoju za 55 posto. Naime, u 2017. godini na predškolski odgoj iz proračuna je izdvojeno 42.956.254,39 kuna (5.704.681,80 eura) dok je taj iznos u 2023. godini prešao 66 milijuna kuna, odnosno iznosio je 8.867.512,13 eura. Prema ovogodišnjem proračunu, izdvajanja za predškolski odgoj veća su za čak 75 posto u odnosu na osam godina ranije i iznose 10.013.497,00 eura.

U sedam godina otvoreno je 21 novih vrtićkih/jasličkih skupina i 380 novih mjesta. Otvorenjem dva nova gradska vrtića – „Cvrčak“ u DOC-u i „Čiopa“ u Solitudu s 97 mjesta umnogome je riješen izazov s listama čekanja u dvije ustanove, dok će se planiranom rekonstrukcijom budućeg vrtića u Biskupskom dvoru osigurati 122 dodatnih mjesta.

Izgrađena je nova zgrada Dječjeg vrtića „Palčica“, adaptiran je i uređen vrtić „Mala kuća“ u Mokošici, proširen je vrtić u Zatonu, energetski su obnovljene zgrade dječjih vrtića Ciciban i Izviđač, dok su kroz EU projekt Grad za djecu provedena unapređenja rada i programa te je nabavljena nova oprema, a ukupna ulaganja samo u infrastrukturu predškolskog odgoja i navedeni EU projekt prelaze 8 milijuna eura.

Donesen je novi kolektivni ugovor za zaposlenike gradskih vrtića koji osigurava veće plaće i bolje uvjete rada. Povećane su i subvencije za više od 120 djece u privatnim vrtićima. Vlastitim sredstvima financira se poslijepodnevni rad i rad subotom u vrtićima s ciljem usklađivanja radnog vremena vrtića sa stvarnim potrebama roditelja. Rad pomoćnika u nastavi u vrtićima u potpunosti se financira iz gradskog proračuna, a satnica pomoćnicima u nastavi povećavana je dva puta i među najvišim je u državi.

Sufinancirajući roditeljima ekonomsku cijenu vrtića u rasponu od 77 do 100 posto, Dubrovnik se ističe i na top listi hrvatskih gradova prema iznosu sufinanciranja cijene vrtića roditeljima. Primjerice, za treće dijete u vrtiću Grad u cijelosti pokriva trošak programa predškolskih ustanova i obitelj ne plaća ništa. I za one roditelje koji plaćaju najvišu cijenu od 73 eura Grad Dubrovnik pokriva 77 posto ekonomske cijene koja iznosi 322,52 eura za desetosatni program, odnosno 161,26 eura za poludnevni petosatni program.

Popularni Članci