APEL S ELAFITA 'Dajte nam novi brod, Postira je lani bila u takvoj situaciji da se mogla dogoditi katastrofa''

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Mario Babarović/ DD, Čitateljica
Subota je, zadnji dan srpnja, a u Gružu kao da je ona 2019. godina kada je vrijeme stalo.

Kada su turisti dolazili i odlazili, kada onaj čovjek u Wuhanu još uvijek nije bio pojeo slabo kuhanog šišmiša, kako se u šali kaže. Stranac na strancu, otočani pa i ostali Dubrovčani koriste vikend za odlazak na Kalamotu, Lopud ili Šipan.  

Čitatelji upozorili na gužvu

Kako su javili čitatelji Dubrovačkog dnevnika koji su plovili tada s Postirom, neslužbeno se tog subotnjeg jutra spominjalo kako je za jedno putovanje u jutarnjim satima prodano 320 karata za Elafite u  dubrovačkoj poslovnici Jadrolinije. Ako se uzmu kako su na brodu i putnici s povlaštenim kartama, kao i oni s kartama kupljenim preko interneta, broj bi mogao biti i veći te dostići maksimalni broj putnika koliki je dozvoljen za plovidbu ovim brodom. Ako se tome pridoda poveća količina tereta, namirnica otočana te dostave za restorane, nije teško izvući zaključak kako vremešna Postira na ovoj liniji nije dostatna. 

Naši sugovornici koji negoduju nad ovakvim tretmanom  prema žiteljima Elafita te govore kako u vremenima realizacije Pelješkog mosta, kao projekta čežnje mještana juga vrijednog više milijardi kuna, otočani Kalamote, Lopuda i Šipana traže samo adekvatnu i nadasve sigurnu liniju.

Jadrolinija: strateški cilj je novi brod

'Pa i sama posada je govorila nakon ovogodišnjeg remonta kako je prova Postire bila toliko trula da ne daj Bože da su udarili negdje s njom da bi cijeli brod potonuo. Tome u prilog govore i fotografije s remonta gdje je Postira bila prikazana s iskidanom provom koja je naknadno sanirana i zavarena. Postira ima 58 godina, svi smo mi sentimentalni prema njoj, ali ipak je vrijeme za njenu zasluženu mirovinu i da ova posada i putnici dobiju brod adekvatan 21. stoljeću,' govori nam čitateljica s Lopuda te dodaje kako je dovoljno vidjeti Postiru u Gružu nedjeljom navečer kada se vraća s otoka. 

'Tako nakrcana i puna, o epidemiološkim mjerama neću uopće govoriti, predstavlja naš turizam u lošem svjetlu, čovjek bi rekao da se radi o nekoj slabo razvijenoj zemlji, a ne poznatoj turističkoj destinaciji,' zaključuje ova Lopujka. 

Iz Jadrolinije potvrđuju velik broj prodanih karata tod dana, iako pojašnjavaju kako maksimalni kapacitet ipak nije prijeđen. 

''Na brodskoj liniji 807 Dubrovnik – Koločep – Lopud – Suđurađ prijevozne karte prodaju se za dan polaska, a ne za sat. Na dan 31. srpnja na polasku iz Dubrovnika ukrcano  je 322 putnika, dok je kapacitet broda Postira 380 putnika. Strateški cilj Jadrolinije je obnova flote te zamjena najstarijih brodova u floti poput broda Postira'', zaključuju iz Jadrolinije. 

Popularni Članci