'

Facebook slavi 9. rođendan

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: webbird.com
Društvena mreža koja je danas zavladala svijetom i stvorila razne polemike o dobrim i lošim stranama, na današnji je dan osnovana i to davne 2004. godine. Ocem Facebooka danas se smatra Mark Zuckerberg, ali i Dustin Moskovitz, nekadašnji cimer.

Bivši student psihologije na Harvardu došao je na ideju da se prijatelji povežu, ali i razmjenjuju slike i informacije. Ime je društvenoj mreži nadjenuo Zuckerberg nakon što je uređivao dnevnike sa slikama koji su se nazivali Facebook. Nakon svega nekoliko dana, stranica je imala 50 tisuća članova, a posebice je bila poznata među kolegama na Harvardu. Nije dugo trebalo da se glas proširi i do Stanforda i Yale-a. Na samom početku priključiti su se mogli samo oni koji su išli na američke fakultete.

Divya Narendra, braća Cameron i Tyler Winklevoss, osnivači društvene mreže ConnectU, tužili su Marka Zuckerberga za krađu dijelova programskog koda dok je radio kod njih kao programer. Na kraju je došlo do nago9dbe dviju strana izbjegavši time sud.

Mark i Dustin napustili su studij i kupili domenu facebook.com za 200 tisuća dolara koju su financirali investitori, uključujući i suosnivača PayPala, Petera Thiela.

Optužbe upućene Facebooku i Marku Zuckerbergu postale su gotovo svakodnevnica. Budući da često dolazi do promjena u postavkama privatnosti, mnoge se države žale zbog nedovoljne zaštite korisnika. Ipak, to ne utječe na popularnost ove društvene mreže, jer iz dana u dan broj korinika i dalje raste, čime je Facebook i dalje jedna od najpopularnijih društvenih mreža u svijetu.

Danas se Facebookom koristi preko milijardu korisnika.

Popularni Članci