'

Dubrovačka rozata

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: recepti.hr
Zvala se ona rozata, rožata ili po nekima rožada, uvijek je ukusna i primamljiva, a mi Vam donosimo tradicionalni recept.

Ova poslastica postala je sinonim za tradicionalnu dubrovačku kuhinju.


Sastojci:

- 6 jaja
- pola litre mlijeka
- 4 vanilin šećera
- pola kilograma bijelog šećera

 

Na samom početku potrebno je karamelizirati šećer u loncu promjera 20 centimetara, no važno je naglasiti kako se karameliziranje radi bez dodavanja vode.

Kad se šećer pretvori u tekuće stanje, potrebno je „obložiti“ lonac na način da ga se okreće u krug kako bi se šećer zalijepio za stijenke lonca.

U drugu posudu potrebno je dodati jaja s mlijekom i vanilin šećerom, sve to izmiksati te dodati smjesu u karamelizirani šećer.

Zatim je potrebno uzeti veći lonac te ga napuniti vodom, a manji lonac sa smjesom staviti u veći na način da ručke manjeg lonca budu prislonjene na vrh velikog lonca.
Pripazite da voda ne uđe u lonac sa smjesom. Manji lonac je potom potrebno pokriti čistom krpom, na nju staviti poklopac, a potom taj poklopac opteretiti nekim teškim predmetom kao što je bat za meso.

Smjesu je potrebno kuhati od sat i pol do 2 sata na najlaganijoj vatri kako bi se stisnula. Ukoliko zavrije, u lonac je potrebno postepeno dodavati vodu.

Kad se smjesa stvrdnula i povezala, priprema je gotova. Zatim je potrebno čekati da se smjesa ohladi i kad postigne sobnu temperaturu, potrebno ju je rashladiti u hladnjaku. Kad se kolač posve rashladi, potrebno je okrenuti lonac i postaviti kolač u dublju posudu za serviranje.

U slast!
 

Popularni Članci