Baklava s bademima
Sastojci:
12 listova gotovog tijesta za savijače
Za nadjev:
250 g maslaca
200 g badema
80 g grožđica
muškatni oraščić
Za sirup:
300 g šećera
500 ml vode
1 vanilin šećer
limunov sok
Pleh prelijte rastopljenim maslacem i složite na dno četiri do pet listova tankog tijesta (koje ste izrezali prema veličini pleha) pa svaki list premažite maslacem. Listove slažite redom i svaki pospite mješavinom mljevenih badema, grožđica i struganog muškatnog oraščića sve dok ne potrošite nadjev.
Na samom vrhu složite preostale listove.
Prije pečenja nadjeveno tijesto izrežite nožem u obliku romba ili kvadrata, prelijte rastopljenim maslacem i stavite u pećnicu na oko 200°C. Pecite dok baklava ne dobije lijepu rumenu boju.
Pečenu baklavu nakon vađenja iz pećnice prelijte ohlađenim sirupom i ostavite dva do tri sata.
Sirup pripremite tako da šećer, vanilin šećer i vodu dobro prokuhate i umiješate sok od limuna.
Izvor: Coolinarka.com