Baklava s bademima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: coolinarka.com
Orjentalna pita arapskoga imena, baqlawa, prelivena rastopljenim medom i limunovim sokom, najpoznatija je kao grčka i turska, a omiljena je i u našim krajevima.


Sastojci:

12 listova gotovog tijesta za savijače


Za nadjev:

250 g maslaca
200 g badema
80 g grožđica
muškatni oraščić


Za sirup:

300 g šećera
500 ml vode
1 vanilin šećer
limunov sok


Pleh prelijte rastopljenim maslacem i složite na dno četiri do pet listova tankog tijesta (koje ste izrezali prema veličini pleha) pa svaki list premažite maslacem. Listove slažite redom i svaki pospite mješavinom mljevenih badema, grožđica i struganog muškatnog oraščića sve dok ne potrošite nadjev.

Na samom vrhu složite preostale listove.

Prije pečenja nadjeveno tijesto izrežite nožem u obliku romba ili kvadrata, prelijte rastopljenim maslacem i stavite u pećnicu na oko 200°C. Pecite dok baklava ne dobije lijepu rumenu boju.

Pečenu baklavu nakon vađenja iz pećnice prelijte ohlađenim sirupom i ostavite dva do tri sata.
Sirup pripremite tako da šećer, vanilin šećer i vodu dobro prokuhate i umiješate sok od limuna.


Izvor: Coolinarka.com

Popularni Članci