PRIVATIZACIJA MERCANTEA Kako se upravljalo šoping centrom nakon izgradnje

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Dubrovački dnevvnik
Suvlasnici se žale na upravljanje šoping centrom od strane tvrtke Mercante d.o.o.

Danas opet pišemo o privatizaciji Mercantea, ali s malim odmakom od Dubrovkinje Nuove. Naime, pozabavit ćemo se vremenskim razdobljem nakon što je šoping centar Mercante izgrađen.

Podsjetimo, kupci poslovnih prostora u Mercanteu nisu sami mogli birati tko će upravljati šoping centrom, već je u kupoprodajnom ugovoru određeno da će to birati prodavatelj, a on je većim djelom bila tvrtka Konel.

Konel odabire da će šoping centrom upravljati tvrtka Mercante d.o.o. koja je preko njenog osnivača Đina Kralja povezana s njom. Već na samom početku počinju problemi.

U izvornom projektu stajalo je da će na prvom katu u prostoru gdje se danas nalazi dječja igraonica, biti napravljen restoran. Mnogi kupci poslovnih prostora rekli su nam da su se odlučili na kupnju prostora u Mercante upravo zbog tog restorana. Restoran bi im bio zgodan, jer bi tamo mogli otići na pauzu, ali on bi također privlačio potencijalne kupce.

Dodaju da je Konel pregovarao o najmu restorana s poznatim dubrovačkim ugostiteljima poput Mata Đurovića, ali oni, kada su čuli cijenu, nisu pristali. Tako da restoran nikad nije zaživio.

Odmah do tog spornog prostora, leži novi problem, a on se zove glorijet. Njega također u projektu nije bilo, već je napravljen kasnije. Isto što smo konstatirali o Damiru Buliću, puncu direktora Dubrovkinje Nuove Pava Miloglava, i njegovu proširenju poslovnog prostora, vrijedi i ovdje. Naime, kako nam je potvrdilo nekoliko suvlasnika, ni za ovaj glorijet, nisu dali svoju dozvolu, odnosno potpis, a prema zakonu svi su suvlasnici dužni dopustiti nadogradnju. Bez obzira na tu nezakonitost, on se još uvijek tamo nalazi.

Novi problem zove se ugostiteljski objekt unutar Mercantea, inače napravljen bez sanitarnog čvora. Njega je kao vlasnik držao Mercante d.o.o., a sporni su stolovi u hodniku. Naime, Mercante d.o.o. za te stolove, koji se nalaze u hodniku, koji je u suvlasništvu svih vlasnika prostornih prostora, prema njihovim tvrdnjama, nikome nije plaćao nikakvu naknadu. Suvlasnici to nisu ni željeli, već da dio novca od zarade ugostiteljskog objekta, upravo zbog tih stolova na hodniku, odlazi u pričuvu, ali se to nije dogodilo.

Pričuvu, inače uredno plaćaju svi suvlasnici, skupa s drugim režijama. Mercante d.o.o. je zajedno s Konelom  prije koju godinu otišao u stečaj, a upravljanje šoping centrom preuzela je nova tvrtka imena Contendo s direktorom Miranom Bilićem. Bilića smo pitali je li preuzimanjem upravljanja Mercanteom naslijedio kakav novac iz pričuve.

-Nisam naslijedio nikakav novac, niti imam ikakve veze s računima tvrtke Mercante. Koliko je meni poznato, oni su novac iz pričuve upotrebljavali za popravke zgrade. Mi, kad smo došli, željeli smo napraviti rez s Mercanteom, te krenuti od nule i drugačije poslovati, tako da nas ne interesira kako su i na koji način oni djelovali – kazao nam je Bilić.

Bilić je dodao da je Contendo svojim dolaskom znatno smanjio račune za struju „što je dokaz da rade dobro“. Jedan suvlasnik nam je to potvrdio rekavši kako su u vrijeme Mercantea d.o.o., zajednički računi za struju iznosili čak 50 tisuća kuna, a danas su upola manje. Kako je to moguće?

Također, sporna su, dodaju suvlasnici, garažna mjesta koja su pretvorena u skladišta. Jedno skaldište navodno se nalazi u prostoru gdje su agregati, a prostorija s brojilima struje, navodno je također pretvorena u radni prostor.

Mercante d.o.o. nije se proslavio kao upravitelj. Dopustio je da se neke nekretnine izgrade mimo projekta, i mimo potpisa suvlasnika. Dio suvlasnika sumnja da im je možda te nepravilnosti dopustio predstavnik suvlasnika Ivo Bačić potpisavši umjesto njih dozvole za nadogradnju. Međutim, dodaju da oni Bačića nikad službeno nisu izabrali da ih zastupa, te ako je to istina, da su ti potpisi pravno nevaljali. Nažalost do Iva Bačića nismo uspjeli doći, tako da nismo uspjeli provjeriti njihove tvrdnje.