PRIVATIZACIJA DUBROVKINJE Kako je Dubrovačka biskupija kupila nekretninu u Mokošici

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Google Street View
Plaćanje je izvršeno prijebojem

Dubrovačka biskupija na prijelazu milenija kupila je od Dubrovkinje Nuove dio zgrade takozvanog Opskrbnog centra Mokošica veličine 446 kvadrata za 2,1 milijuna kuna (550 tisuća maraka). Za prodaju nekretnine uredno je raspisan javni natječaj.

Zanimljivo da je, prema nalazu Državne revizije, pola od tog iznosa plaćeno nekakvim prijebojem. Dubrovačku biskupiju pitali smo da nam kaže o kakvom je prijeboju riječ, jer nam nije jasno kakve bi to međusobne poslove mogli raditi Dubrovačka biskupija i Dubrovkinja Nuova, pa da dođe do međusobnog dugovanja. Iz Biskupije su nam kazali da nisu vodili nikakve poslove s Dubrovkinjom Nuovom, već da je došlo do prijeboja, jer su novac za nekretninu umjesto Dubrovkinji Nuovoj, platili Dubrovačkoj banci.

-Kupoprodajna cijena za prostore u čest. zgr. 88, u cjelosti je plaćena preuzimanjem ispunjenja obveze prodavatelja prema Dubrovačkoj banci – kazali su nam iz Biskupije.

Ostaje nejasno zašto Državna revizija govori da je pola iznosa plaćeno prijebojem, a Dubrovačka biskupija da je na taj način plaćen cijeli iznos.

Bilo kako bilo, iz naših tekstova vam je poznato kako je Dubrovkinja Nuova čitavo vrijeme gomilala dugove prema Dubrovačkoj banci, pa se tako Banka, zbog osiguranja kredita, hipotekarno upisivala na nekretnine Dubrovkinje Nuove, među ostalim i na dio Opskrbnog centra u Mokošici. Stoga je Biskupija, novac za nekretninu, umjesto uplate na račun Dubrovkinje Nuove, uplatila Dubrovačkoj banci. Vjerojatno se to dogodilo zbog blokiranog računa, ali i zbog hipoteke Dubrovačke banke na spomenutoj nekretnini.

O poslovanju Dubrovkinje Nuove, točnije blokiranom računu, već smo pisali. Upravo iz tog razloga, Dubrovkinja Nuova osnovala je tvrtku kćer Dubrovkinja Zagreb kako bi mogla vršiti transakcije, iako su po zakonu bili dužni pokrenuti stečaj zbog blokiranog računa.

Pravni slijednik Dubrovkinje Nuove, tvrtka Gravosa d.o.o., u svom je demantiju kazala kako nipošto nisu željeli otići u stečaj, jer bi se tako rasprodale vrijedne nekretnine po niskim cijenama. Kao da je ovako završilo puno drugačije.