Maru Kristiću prijeti zatvor zbog prijetnji u Nogometnom savezu, nadzorna snimka demantira obranu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Protiv gradonačelničkog kandidata Mara Kristića vodi se kazneni postupak u kojem mu u slučaju da bude proglašen krivim  prijeti kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora zbog prijetnji i prisile, odnosno prijavljenog nasilnog upada u ured  tajnika Županijskog nogometnog saveza iz svibnja 2011., nakon čega je u uredu promijenjena brava, a imovina, kao i dokumentacija Nogometnog saveza odneseni iz prostora.

Slučaj se vodio na Općinskom sudu u Dubrovniku protiv više okrivljenika te je završio oslobađajućom presudom, ali je Županijski sud u Dubrovniku 5. veljače ukinuo tu oslobađajuću presudu i vratio slučaj na početak na Općinski sud. Prema drugostupanjskoj presudi od Općinskog suda u ponovljenom procesu izričito se zahtijeva donijeti 'novu, savjesnu i zakonitu odluku,' kako se navodi u izrijeku presude, s posebnim naglaskom na nadzornu snimku koja prikazuje zajednički ulazak Mara Kristića i ekipe u objekt tog dana kada su počinjena prijavljena kaznena djela.

Protiv Mara Kristića se zajedno s I.Ž., I.S. i A.M.  vodi sudski proces  u kojem su oni najprije prijavljeni zbog  nasilnog upada u ured tajnika Županijskog nogometnog saveza  i odnošenja  dokumentacije, novca i imovine iz ureda, 27. i 29. svibnja 2011. godine.  Od dijela prijavljenih kaznenih djela odustalo se tijekom procesa zbog nedostatka dokaza i promjene Kaznenog zakona, tako da Kristić i ekipa ne mogu biti proglašeni krivima zbog krađe dokumentacije i imovine, kao ni zbog nasilnog upada u prostorije (nepovredivost doma) koje je koristio oštećeni tajnik jer takvo kazneno djelo više nije definirano novim zakonom.

Iz optužnog prijedloga

'Okrivljeni I.Ž., I.S. i A.M.  dana 27.5.2011. godine oko 12:15 sati ušli su u ured oštećenika koji je on koristio kao tehnički tajnik Županijskog nogometnog saveza, u Sportskoj dvorani. Dok je Kristić s R.M.   čuvao stražu ispred vrata ureda, a na zahtjev oštećenika, odbili su izaći iz ureda,' navodi se u prijedlogu presude. Na zahtjev ovlaštene osobe odbili su se udaljiti iz tuđeg poslovnog prostora pa su time I.Ž., I.S. i A.M.  počinili kazneno djelo narušavanja nepovredivosti doma, Kristić isto kazneno djelo u pomaganju.

Nakon toga su okrivljeni I.Ž., I.S. i A.M., Maro Kristić i R.M. uz pomoć bravara K.Ž.  promijenili bravu na vratima ureda, a nakon toga iznosili dio inventara ureda, dokumentacije Županijskog nogometnog saveza i osobnih stvari oštećenika J.O.

Kristić odvozio dokumentaciju

Nakon dva dana, 29. svibnja 2011. okrivljeni  Kristić i njegov prijatelj J.V. nastavili su sa iznošenjem i odnošenjem inventara na nepoznato mjesto, navedeno je u prijedlogu presude. Na  taj su  način iznijeli i odnijeli 'materijalno - financijsku dokumentaciju Saveza za period od 1998. do 2011. u 15 do 20 registratora, kao i dokumentaciju o registraciji svih nogometaša u županiji.'

Uz vrijednu dokumentaciju također je naveden pozamašan popis prema kojem su okrivljeni otuđili niz stvari, 'računalo, printer, kopirni aparat, fax, TV prijemnik, video player, uređaj max TV, dva telefonska aparata, mobitel,  brojne slike i fotografije, sitni inventar, sve stvari u vlasništvu Županijskog nogometnog saveza u vrijednosti od najmanje 20 tisuća kuna te neke osobne dokumente,  novac oštećenika, aparat za auto radio vrijedan oko tisuću kuna, tako da su u uredu ostavili samo jedan stari TV prijemnik i 2 prazna novčanika oštećenika, pored namještaja u vlasništvu JU Sportski objekti, te nakon toga predali ključ od izmijenjene brave Cvijetu Bratoš, ravnatelju Javne ustanove Sportski objekti,' navodi se u prijedlogu presude.

Prema Kristiću i ekipi odbijena je optužba da su počinili kazneno djelo krađe zbog toga što je oštećenik tijekom sudskog postupka od toga odustao. U međuvremenu se iskristaliziralo kako je Maro Kristić svojim automobilom dokumentaciju i ostale stvari Županijskog nogometnog saveza odnio u nove prostorije u prostoru bivšeg Radeljevića, gdje je tada novi izabrani tajnik Srđan Vrtikapa nakon nekoliko dana uz oformljenu komisiju popisao što je  doneseno. Maro Kristić je tijekom postupka i sam priznao kako je upravo on odvezao dokumentaciju i ostale stvari te da se u sastavu optužene skupine za to sam ponudio 'jer je bio najmlađi i jer je imao osobni automobil.'

'Znam gdje živiš, tko su ti žena i kćerke, pazi kome prijavljuješ'

Iako Kristiću i ekipi ne prijeti činjenica da će biti optuženi zbog krađe, i dalje je sporan njihov nasilni ulazak u tuđe prostorije uz prijetnje oštećeniku J.O.

Tog petka, prema snimci nadzorne kamere u Sportskoj dvorani, vidi se zajednički  ulazak šestorice u objekt, iako oni na Sudu tvrde kako su se susreli slučajno, dok se neki od njih ni ne poznaju. Potrebno je naglasiti kako se za neke od njih, prema riječima poznavatelja dubrovačkih prilika, tvrdi kako ih se poziva onda kada 'treba utjerati strah u kosti.' Neki su istaknuti hrvatski branitelji, o kojima se i danas govori uz isticanje čina pored imena.  'Slučajni prolaznici' tako idu na kat do ureda tajnika Županijskog nogometnog saveza. Prema njegovim tvrdnjama I.Ž., I.S. i A.M., ušli su u prostoriju, dok je Maro Kristić ostao ispred vrata držati stražu, prema njegovim riječima, zajedno s R.M.

J.O. je sjedao u uredu, dok mu je trojac rekao da odmah napusti prostoriju. Nakon što je on to odbio napraviti, I.S. mu je prišao iza stolice i uputio mu prijeteće riječi. 'Napusti prostoriju isti tren jer je ovo pitanje života ili smrti, na vrijeme sam te upozoravao da napustiš Pera Vićana, ali ti nisi htio slušati. Ako ne izađeš dragovoljno, ne znam u kojem ćeš stanju odavde izaći. Ti znaš da nam ne trebaš ti, nego Pero Vićan. Već smo dva puta dolazili, ali ti nisi htio surađivati.'

Ozbiljne prijetnje

Nakon ovih riječi se J.O. podigao sa stolice, nakon čega mu je prišao A.M. i s uperenim prstom, unoseći mu se u lice također uputio riječi prijetnje. 'Jesi čuo što ti je rekao pukovnik? To što ti je rekao nije ništa što ću ti ja napraviti ako ne izađeš. I pripazi kako ćeš se ponašati kad izađeš i kome ćeš ovo prijavljivati. Ti znaš na što mislim. Znam da si dovoljno pametan da ne učiniš grešku i pođeš na policiju. Znam gdje stanuješ, znam koga od obitelji imaš, ženu, dvije kćeri, jer ukoliko im se išta dogodi, sam si kriv jer smo te na vrijeme upozoravali.'

Nakon ovih riječi J.O. je zgrabio svoju torbu i  otišao.  Ubrzo se vratio po kišobran koji mu je ostao u uredu i pošao na policiju te ih prijavio. Kad je policija stigla, Kristić i ekipa već su sve odradili i promijenili bravu s bravarom kojega su zvali da ide s njima već prvog dana, s namjerom. Kristić se ne sjeća je li on zvao bravara ili je to napravio Srđan Vrtikapa.

Mara Kristića u ovom slučaju tereti se za počinjenje kaznenih djela u pomaganju. Prema zakonu, onaj tko pomaže u počinjenu kaznenog djela može dobiti istu kaznu kao i onaj koji je počinio kazneno djelo ili blažu.  

Argumenti Kristića i ekipe optuženih

Maro Kristić i ekipa brane se uz tvrdnju kako nisu tog dana došli u objekt zajedno i sa zajedničkim ciljem, nego da su se tamo slučajno sreli, iako se na nadzornoj kameri vidi njihov zajednički ulazak. A prije svega su i zvali bravara s namjerom da upadnu u prostorije koje koristi druga osoba i promjene bravu, nakon što iz ureda izbace dotadašnjeg tajnika. Nogometna močvara iz tog vremena i suprotstavljeni tabori jedna su sasvim druga tema. Nasilnici i nasilničko ponašanje valjda samo stil malo grublje, 'muške igre.' 

I.Ž. u svojoj obrani tvrdi da je nakon promjena u Županijskom nogometnom savezu  više puta pozivao J.O. da preda ključeve prostorije, na što se on oglušivao. Kao član Izvršnog odbora dobio je naputak da snimi situaciju i pokuša nešto napraviti.  Tvrdi kako su više puta prije toga dolazili s javnim bilježnicima, ali nisu uspjeli stupiti u posjed prostora. Tog je dana došao u Sportsku dvoranu razgovarati s Cvijetom Bratošem, kad je vidio otvorena vrata, nije htio ući sam, nego je pozvao I.S. kao člana Skupštine da uđu skupa. Tvrde da su ga zamolili da napusti prostor. Priznaju da je tu ušao i A.M., ali on se tamo navodno zatekao slučajno, a u prostoriju je ušao jer je navodno želio pozdraviti svog prijatelja iz vojske.

I.S. u svojoj obrani tvrdi kako je I.Ž. tada predstavljao predsjednika Županijskog nogometnog saveza, a da je J.O. opstruirao rad Saveza. Odbacuje da je izgovorio bilo kakve prijetnje.

Maro Kristić u svojoj obrani iznosi kako ga je taj dan pozvao I.Ž. da svjedoči činu preuzimanja nakon cijelog niza neuspješnih pokušaja. Tvrdi također kako nikakvih prijetnji nije bilo. Tvrdi kako je u ured ušao nakon što ga je napustio oštećenik J.O. te se ponudio I.S. i I.Ž., s obzirom da je najmlađi i ima osobno vozilo, da će preuzeti zatečenu dokumentaciju te je zamolio svog prijatelja s kojim je studirao V.J. da mu pomogne to sve ukrcati u automobil, što je i napravio.

Sud će odlučiti

Oštećeni J.O. također je tih dana bio na bolovanju zbog alergije, a budući se ne radi o  teškoj bolesti koja zahtijeva ležanja u krevetu ili bolnici, povremeno bi, kao i tog dana, znao svratiti u ured, no to mu je bio zadnji put, s obzirom da u Kristić i ekipa promijenili bravu, odnijeli sve stvari i u međuvremenu mu je i potpisan otkaz. I taj je slučaj na sudu, u radnom sporu utvrđeno je da je otkaz o radu bio pravno ništetan, ostaje još utvrditi  jesu li ga dužni vratiti na posao i jesu li mu dužni isplatiti plaće koje nije dobio posljednjih godina.

Presudom Županijskog suda od 5. veljače cijeli slučaj je vraćen na početak, a protiv Mara Kristića i ekipe 'snagatora' vodi se ozbiljan proces zbog prijetnji i prinude, čeka ih ponovno dokazivanje kako  je njihovo nasilno preuzimanje ureda i dokumentacije, uz mijenjane brave, bilo zakonito, ljudski, uz civilizirani dijalog, nakon kojeg je oštećenik svojevoljno napustio svoj dotadašnji ured, a ne iz straha za vlastiti život i živote članova njegove obitelji.

Potrebno je naglasiti kako nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja i kako je potrebno vjerovati u neovisnost pravosuđa, koliko god je to u Hrvatskoj često teško. Ali isto tako, javnost ima pravo znati kako se protiv gradonačelničkog kandidata, dakle možda gradonačelnika ili budućeg gradskog vijećnika Mara Kristića vodi proces zbog teških kaznenih djela, u kojima on može dokazati svoju nevinosti, ali i u kojima također postoji mogućnost da bude pravomoćno osuđen. O tom je sudskom procesu Maro Kristić sam trebao informirati javnost i svoje birače, ali to nije napravio.

Interes javnosti i sile mraka

 Suprotno tome, Maro Kristić, koji inače tvrdi kako mu podvaljuju, ovih je dana, kako doznajemo pouzdano, u panici zbog toga što je obaviješten kako su i mediji upoznati s izrijekom presude od 5. veljače.  Na službenom predstavljanju programa njegove liste je rekao kako će pobijediti, ali kako upravo zbog toga očekuje 'tjedan mraka.' Mislio je pritom na to kako će mu mračne sile valjda lažima i podmetanjima pokušati ugroziti njegov dobar rejting u izborima.

'Svjesni smo toga da će nam u danima koji su pred nama, u namjeri da stvore mišljenje u javnosti kako smo tobože 'svi isti', putem medija koje netransparentno financiraju novcima svih građana svašta pokušati pripisati,' napisali su također na svom Facebook profilu Kandidacijske liste grupe birača.

Božo Petrov za Dubrovački dnevnik je rekao kako ga kazneni postupak protiv Kristića ne zanima, a Igor Miošić također nije odgovorio na pitanje kako gledaju na činjenicu što bi njihov kandidat mogao biti pravomoćno osuđen. Oni, kojima su puna usta 'pravomoćno osuđenih' u dubrovačkoj politici, kao i dijaloga, a ne sukoba, prijetnji i prisila.

Kao što može biti jasno svakome tko je od početka do kraja pročitao ovaj članak, on se bazira na službenim dokumentima i informacijama koje su argumentirane iz kuta najmanje dvije strane. A zastrašivanja, uvreda i prijetnji da ćemo zbog pisanja istine koja je u javnom interesu  biti proglašeni 'silama mraka' se ne bojimo. Zastrašivanja i prijetnje više govore o onima koji ih prakticiraju. Kao i o onima kojima će zbog zastrašivanja, prisila i prijetnji presuditi pravosuđe Republike Hrvatske.

lk, sm