EKSKLUZIVNO Konel prije stečaja rasprodavao nekretnine za nula kuna, podignute kaznene prijave

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Dubrovački dnevnik donosi dokaze o sumnjivim kupoprodajama nekretnina Konela prije odlaska u stečaj

Bivši ministar financija Slavko Linić, krajem prošlog tjedna na konferenciji za novinare, izjavio je kako je brat premijera Zorana Milanovića, Krešimir Milanović prije odlaska tvrtke Konel u stečaj, pokušavao lobirati kod bivše ravnteljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, da Konel zamijeni hipoteku države na njegovim zemljištima.

Naime, jedan od najvećih vjerovnika Konela u stečaju je upravo Porezna uprava, koja je, prema Linićevim rječima, upisala hipoteku na vrijedno Konelovo zemljište u Cavtatu kako bi mogla lakše namiriti svoje dugove. Krešimir Milanović je, tvrdi Linić, pokušao izlobirati da država prebaci hipoteku s vrijednog Konelovog zemljišta na drugo, koje uopće nije procijenjeno, niti ima toliku tržišnu vrijednost. Linić nije pojasnio o kojim se zemljištima radi.

Međutim, priča oko Konelovog stečaja itekako je zanimljiva. Dubrovački dnevnik već je pisao o kupoprodaji vrijednih nekretnina između Konela i tvrtke Miroteks iz Zagreba koja ima malu dobit i jednog zaposlenika. Podsjetimo, obitelj Kralj, široj javnosti poznata iz afere Pet zvjezdica, u kolovozu 2012. godine, svoju tvrtku Konel, pritisnutu dugovima, prodala je slavonskom poduzetniku Davorinu Došliću. Cijena nikad nije otkrivena.

Došlić ne čeka ni trenutka. Samo mjesec dana od preuzimanja Konela od strane Došlića – točnije 7. rujna 2012. - Konel i Miroteks sklapaju ugovor o kupoprodaji nekretnina u dubrovačkom šoping centru Mercante, koji su bili u vlasništvu Konela.

Miroteks od Konela kupuje u Mercanteu poslovni prostor u suterenu veličine 32 kvadrata, poslovni prostor na drugom katu veličine 70 kvadrata, još jedan poslovni prostor na drugom katu veličine 138 kvadrata, četiri skladišna prostora u podrumu veličine 23, 61, 25 i 72 kvadrata, te 28 parkirališnih mjesta za 1,5 milijuna eura, odnosno 3000 eura za metar kvadratni poslovnog prostora, i 1500 eura za metar kvadratni skladišta i parkirališnog mjesta (kasnije ćete vidjeti da ta cijena uopće nije isplaćena).

No kupoprodaje Miroteksa i Konela tu ne staju. Miroteks i Konela sklapaju novi kupoprodajni ugovor koji je potpisan istog datuma kao i onaj u vezi Mercantea – 7. rujna 2012.

Miroteks kupuje od Konela u njegovoj zgradi u Kasarni poslovni prostor na trećem katu zgrade veličine 166 kvadrata, te tri parking mjesta za nešto više od 500 tisuća eura. Na te nekretnine upisane su hipoteke od strane banaka, ali Miroteksu taj teret očito ne smeta.

Kada smo ovo pisali, sumnjali smo da je Konel prodajom ovih iznimno vrijednih nekretnina Miroteksu, ustvari htio sakriti imovinu od ulaska u stečajnu masu, jer je već u siječnju 2013. otvoren stečaj nad Konelom, a njegovi najveći vjerovnici su banke, i – Porezna uprava.

Sada nema sumnje – Konel je fiktivno prodao imovinu da ne uđe u stečajnu masu! U kupoprodajnim ugovorima koje Dubrovački dnevnik ima u posjedu u jednom članku jasno stoji:

-Miroteks se obvezuje platiti cjelokupnu kupoprodajnu cijenu Konelu, u iznosu utvrđenom u točki 2.1. ovog Ugovora, i to prodajom predmetnih poslovnih prostora krajnjim kupcima, na način da u roku od 15 dana od primitka uplate od krajnjeg kupca za prodani poslovni prostor Konelu isplati iznos kupoprodajne cijene poslovnog prostora ili pristupnom dugu Konela od strane Miroteksa prema BKS BANK d.d. Rijeka.

Drugim rječima, Miroteks se upisao u zemljišne knjige kao vlasnik spomenutih nekretnina, iako Konelu nije platio ni kune (!), a trebao je platiti više od 2 milijuna eura. Prema ovom ugovoru, Miroteks je Konelu dužan platiti novac tek kad dalje proda nekretnine. Ovo je čisti dokaz kako je Konel izvukao nekretnine iz stečajne mase, i na taj način oštetio vjerovnike, među kojima je i Porezna uprava, odnosno država.

Naše otkriće potvrdila je stečajna upraviteljica Konela Ivanka Sušić.

-Istina je, Miroteks Konelu nije platio ni kunu za kupoprodaju nekretnina koje spominjete – kazala nam je Sušić.

Stečajna upraviteljica dodala je kako su tužili Konel Trgovačkom sudu u Dubrovniku osporavajući ove sumnjive kupoprodaje. Pitali smo je je li podnijela kaznenu prijavu s obzirom da je ovdje riječ o oštećivanju države i drugih vjerovnika.

-Dio vjerovnika (banke op.a.) podignulo je kaznenu prijavu zbog ovog slučaja – zaključila je Sušić.

Kupoprodaja spomenutih nekretnina vjerojatno nije jedina u kojima je Konel htio sakriti imovinu kako bi je izuzeo od stečajne mase. Dokaza za Linićeve tvrdnje zasad nema, ali upravo zbog njegovih riječi, priča postaje puno važnija.

Ako je istina da je Krešimir Milanović htio pomoći Konelu u muljanju oko imovine cavtatske tvrtke prije odlaska u stečaj, to bi značilo da je htio oštetiti državu koju vodi, ni manje, ni više, nego njegov brat – premijer Zoran Milanović.

A dokaz koji vam danas iznosimo jasno govori da je Konel htio oštetiti svoje vjerovnike, među kojima je i država, samo što je riječ o drugom slučaju.