test

Zaslužujemo barem mrcu bolje od Filipovića!

Autor: Vjera Šuman
U butigama je sve poskupjelo i prema najavama još će i više. Benzin opet skuplji pa će sve redom. Dokle? 

Vlada se neće miješati dok ne dođe do neke, za sada samo njima poznate granice. Nije čudo što se Proračun puni bolje od očekivanog jer tek se na skuplju cijenu benzina i skupe trošarine obračunava PDV. Marić trlja ruke. Upravo u tom i jest tajna jeftinijeg benzina za kunu i po do dvije i po kune u susjednim nam zemljama. Susjedi su već u euro zoni ili nisu ni blizu. Ne moraju bildati suficit zbog uvođenja eura, što će  nas u ovoj krizi debelo baciti u dozvoljene i 'prešutne' minuse na računima. Prokleti Putin radi što hoće i kad je konačno Biden rekao popu pop, a bobu bob, odmah se Bijela kuća počela ispričavati dok su se diplomati svi digli na noge. Jer kao nije dobro Putinu reći da je zločinac. Nego treba glumiti da je baš super lik koji razara drugu državu, ubija djecu i ljude u njihovim domovima. Zašto?  Jer može.

Nakon svih tih isprika i hodanja po jajima oko Putina, stari Biden je po povratku doma  mrtvo hladno ponovio da misli upravo to što je i rekao i ostaje pri tome. To Putin i jest, krvavi zločinac. 

Bilo je  hoće-neće, ali je Plenki prelomio i najavio širu rekonstrukciju Vlade. Širu od onog što je Državno odvjetništvo već počelo 'rekonstruirati'. Za sad je Plenki, prema vlastitim riječima u fazi analize, ali očekuje se nova Vlada već pred Uskrs. Možda je bolje da temeljito proanalizira, osobito ministre koje misli dovesti da ne bi opet ispao autogol. Ako je vjerovati kuloarima koji spominju  Filipovića kao mogućeg novog ministra, onda Plenki mirno može ostaviti i ove sadašnje. Barem nisu lupetali ništa tako bizarno kao Filipović, koji je građanima Zagreba obećao novu tvornicu cjepiva protiv Covida 19 i cjepiva protiv tumora. Doduše, takav lik bio bi prava poslastica za medije. Ipak,  nadam se da  zaslužujemo barem mrcu bolje od toga. 

Za to vrijeme svjedočili  smo jedinstvu gradskog Vijeća oko TUP-a.  Tako nešto ne viđa se često u nas, ni na lokalnoj, a još manje na državnoj razini. To, naravno, ne znači da su sve stranke međusobno u ljubavi i razumijevanju u Gradu, ali znači sposobnost prihvaćanja onog što je dobro za zajednicu u kojoj su izabrani. Izabrani upravo zato kako bi radili i djelovali  isključivo na korist  zajednici. To je i smisao demokracije i smisao izbora. Tako bi trebalo biti, ali nije, jer da je to jedino što motivira naše političare, situacija bi nam na svim razinama bila značajno drugačija  i daleko bolja i ugodnija za život. Prečesto smo svjedoci protivljenja, bilo vlasti, bilo oporbe prijedlogu 'suprotnog tabora' samo radi dobivanja prostora pa tako  i prepoznatljivosti u javnosti. Jer ako se s nečim slažeš, nema razloga  dobiti minutu u nekom TV dnevniku, ali ako galamiš i napadaš, evo te u svim programima. I to je u redu kad je smisleno  s pravim argumentima. Nažalost, nagledali smo se naših političara koji su se žestoko bunili dok su bili oporba, primjerice izmjenama Zakona o radu, ali kad su postali vlast, onda su htjeli baš takve  izmjene, ali su dreku protiv digli upravo oni, koji su dok su bili na vlasti baš takve izmjene predlagali.  Radi se, naravno, o SDP-u i HDZ-u.  Zato je ova složnost oko TUP-a zaista lijepa vijest. Dobro sad, SDP je ostao na starim postavkama, ali pomalo, mladi su još.

Dogodila se na tom Vijeću još jedna nevjerojatna stvar, nešto što je sa starom gardom političara bilo nezamislivo. Mato je priznao kako je njegova stranka pogriješila devedesetih i kasnije kad je prodavala gradske nekretnine. Priznanje bilo koje  pogreške  vlastite stranke nije se u političara na državnoj razini nikad dogodilo. Možda bi Plenki i društvo mogli na kratki tečaj kod mladih snaga, točnije, u Mata. Bilo bi lijepo kad bi konačno i u stranci na vlasti zapuhali neki novi, svježi i relaksirajući vjetrovi. Pa makar, za početak, barem u tonalitetu i načinu razgovora.  Ili  u nekoj sasvim običnoj i jednostavnoj rečenici koja čuda čini. Kratko i jednostavno: 'Pogriješio sam, oprostite.' Osim što bi pokazali da su normalni ljudi, jer ljudi griješe, pokazali bi i drugačiji stav prema onom što rade. Je li to doista previše za očekivati od onih koji nam vode državu?

U međuvremenu se očekuje izbor novog predsjednika DPDS-a. U redovima HDZ-a drukaju za 'mladog lava' Kapovića na čelu Društva. Ako im uspije, mogli bi se iznenaditi, ali ne baš kako se nadaju. Dobri poznavatelji lika i djela tog gospara kažu da je savršena  kombinacija Gospara Orlića i gospara Kapetanića. Gotovo kao da je nezakoniti sin ove dvojice. No, eto im tamo. Šteta ako će i taj gospar jednog dana ovoj stranci morati biti razlog za ispričavanje. Slava Ukrajini. Eto vas.

Popularni Članci