test

UTIJAVANJE NA HLADNO Ne očekuješ od političara da bude genije, ali zar baš takva budala!?

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: Miroslav Lelas/PIXSELL
U nastavku pročitajte kolumnu Vjere Šuman 'Utijavanje na hladno' iz novog broja Dubrovačkog dnevnika. 

Vrijeđanje i blaćenje 'ad hominem' godinama je najjači 'argument' naših političara, koji značenje pojma argumentirani razgovor, ma koliko dijametralno suprotnih stajališta bili, nikad nisu savladali. Takav civilizacijski domet potpuna je nepoznanica u našem političkom prostoru. Glasači vole 'narodske' ljude koji lijepe fete pršuta po čelu, koji se deru i ženama poručuju da su za madrac, a ne za politiku. Vole razdrljene političare koji javno odlaze na mise nakon čega, prije ručka, svrate do ljubavnice pa potom sa ženom i sitnim klincima prošetaju gradom, kako bi se napunili snagom za što žešću dreku s govornice o obiteljskim vrijednostima koje su temelj naše, je li, voljene Domovine. Komunikacija između predsjednika i premijera potpuno je u skladu s takvim obrascem. Čemu drugačije, kad to narod voli.

Jedini koji su poštovali osnovne elemente civiliziranosti upravo su oni koje političari svih boja gotovo podjednako mrze i ne propuštaju nijednu priliku vrijeđati ih, tužiti ili podsmijehom ignorirati. Među inima, česta meta političara i vrlo omražena među našom političkom elitom, pogotovo predsjednika i premijera bila je i Maja Sever. Sad su joj, i predsjednik, i premijer poslali, a što drugo doli 'srdačnu' čestitku jer je izabrana za predsjednicu Europske međunarodne federacije novinara! Stav je i dalje jasan. Novinari su bezvezni davitelji koji našim premilim političarima ne dopuštaju uživati u divljenju  vlastitoj slici i prilici. U više od 30 godina bavljenja novinarstvom i ja, kao i svi moji kolege koji su se bavili politikom, znali smo gotovo sve o tome tko od političara ili političarki ma ljubavnicu ili ljubavnika pa i više njih, tko i izvanbračnu sitnu dječicu. Kakvim nastranostima je sklon dragi političar iz susjedstva i koji od njih satima sjedeći u svom Ministarstvu gleda filmiće s curama u uniformama medicinske sestre, dok drugi preferira sado-mazo seanse. To je za novinare uvijek bila domena njihovog privatnog života, koja se po nepisanom pravilu nikad nije iznosila u javnost. S kim tko spava i kakve seksualne sklonosti ima, kome plaća stan, večere, skupa putovanja i markirane cipele, privatna je stvar sve dok to ne uključuje trošenje javnog novca. Pa čak i u takvim slučajevima pisali smo o sukobu interesa i/ili korupciji bez navođenja detalja njihovih odnosa iz kojih su proizašli sukobi interesa i  malverzacije.

Tako je bilo, uz nekoliko marginalnih iznimaka, posebno vezanih uz Bandićevu smrt, sve do splitskih izbornih marifetluka. Split je stubokom promijenio dosadašnji način komuniciranja o temama koje su spadale u intimni prostor. I što uopće reći o toj navodnoj sex aferi. Što reći o intelektualnim kapacitetima političara koji su 'popušili' takvu prozirnu navlakušu. Navlakušu u kojoj prsata cura iz Beograda i njena sestra navlače jednog političara kako će doći u Split ako im se javi njegov stranački pajdo i pošalje sliku, spolovila u erekciji. Pritom navodne mlade Beograđanke savršeno poznaju splitske političku scenu i političare, miješaju ekavicu i ijekavicu i nekoliko puta inzistiraju na tome kako je jedna od njih maloljetna. He, he, sve to u jeku kampanje. Ne očekuješ od političara da bude genije, ali zar baš takva budala?

 U toj priči sasvim je svejedno tko im je podmetnuo i tko je s teme o ozbiljnim problemima Splita i Splićana skrenuo na seks na društvenim mrežama. Nevažno. Kako god izabrali Splićani, sebi će izabrati. Nakon svega toga teško će biti 'zabranjenih tema' pa je za očekivati sve više seks afera na hrvatskom političkom nebu. Ništa od toga neće pomoći boljem životu građana, manjoj inflaciji, sve skupljim osnovnim namirnicama, boljoj infrastrukturi i lakšem izlasku iz začaranog kruga sve skupljih režija. Ali će zabavljati naciju.   'Kruha i igara'! Argumentirane i pristojne rasprave, prihvaćanje dobrih ideja, ma od koga dolazile, mogle bi donijeti boljitak. Ali ne budimo smiješni, koga to zanima!?  Ipak, nije sve tako crno, lijepo je vrijeme, a sve više turista razlog su za malo više optimizma. Može pomoći i odlazak do Pelješca na 'Festival od hrane' koji nudi uživanje u školjkama i ostaloj domaćoj  hrani, ali i najboljim vinima peljeških OPG-ova. Nema boje! Tko to more platit'! Eto vas!

Popularni Članci