test

NEVJEROJATNO! Iz HNS-a se pitaju zašto je kriterij za POS - podstanarstvo!

Autor: Lucija Komaić
Zahuktala se politička kampanja, u kojoj političke stranke svakodnevno maltretiraju javnost s nekim svojim stavovima. Tako je ususret sjednici Gradskog vijeća i raspravi o kriterijima za dubrovački POS priopćenje poslao HNS. Oni se, nevjerojatno, ali istinito, pitaju zbog čega je kriterij za POS - podstanarstvo! Kažu da se tako pri dodjeli prava na te stanove 'diskriminiraju dubrovačka djeca koja žive s roditeljima'. 

''Odluka o davanju stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika u najam s mogućnošću otkupa, poznatija kao „dubrovački POS“, diskriminira upravo našu, dubrovačku djecu. Vjerojatno namjerno, jer kako drugačije objasniti, a zasigurno nije slučajnost, da će do predaje prvih zahtjeva proći upravo godinu dana od objave javnog savjetovanja nacrta ove odluke po kojoj je jedan od uvjeta najma baš – 1 godina podstanarstva s pripadajućim ugovorom'', pitaju se HNS-ovci te se osvrću na uvjete. ''Gradonačelnik i njegovi suradnici očito su zaboravili da dobar dio mladih obitelji nije ni mogao doći do podstanarskog stana jer ih jednostavno – nije bilo, pa ih je dobar dio bio prisiljen živjeti u stanovima sa svojim roditeljima, dok i oni koji su imali sreću da nađu podstanarski stan najčešće nisu mogli dobiti ugovor. Ta populacija potpuno je eliminirana iz natječaja, kao da ni ne postoje. A rješenje je zapravo jednostavno – predloženim povjerenstvima dodati još jedno koje bi pregledalo dokumentaciju o vlasništvu bližih obiteljskih srodnika podnositelja zahtjeva nad nekretninama, i tako lako zaključilo ima li netko mogućnosti za stambeno zbrinjavanje ili nema''-  pišu HNS-ovci. 

Svojim priopćenjem tako su pokazali kako nemaju mrtve veze o stvarnim problemima dubrovačkih podstanara u pravom smislu te riječi, a to su ljudi koji nemaju mogućnosti sa svojim obiteljima uopće živjeti u malim stanovima svojih roditelja, osim da obitelj usele u neki dnevni boravak od 10 kvadrata. Pokazali su i kako nemaju mrtve veze o problemu s ugovorima, jer je on uvjet za subvenciju podstanarstva, koja je krucijalna pomoć većini obitelji u plaćanju skupih najmova, a čega su posljednjih godina itekako bili svjesni i najmodavci.

HNS-ovci također zaključuju kako oni razumiju kako je ''problem stanovanja mladih jedan od najvažnijih problema''. Aktualni HNS-ovi vijećnici i potpredsjednica stranke na izbore izlaze s Androm Vlahušićem, a nakon gotovo pa službenih istupanja o izlasku na izbore pojačali su svoje predizborne aktivnosti. Postavlja se jedino pitanje kako su se tu, barem kad je u pitanju ova tema, usuglasili sa samim Vlahušićem koji u svojim mandatima nije napravio ni jedan jedini POS-ov stan te je uvijek govorio kako je to u Dubrovniku, ''skupo, nemoguće i nepotrebno'', nazivajući takve ideje ''stanovima za sirotinju''.

Popularni Članci