'

'Leopoldville' je prevozio kolonizatore i njihova bogatstva, sudbina mu je namijenila težak kraj, a Dubrovnik je posjetio samo jednom

Autor: Ivo Batričević Autori fotografija: Ivo Batričević osobna arhiva
Prvi i jedini posjet gradu dogodio se 1. rujna 1937. godine sa 183 putnika i 240 članova posade

Belgijski brodar Compagnie Belge Maritime du Congo posjedovao je nekoliko brodova u svojoj zanimljivoj putničko-teretnoj floti specijaliziranoj za održavanje redovne pruge iz Antwerpena prema lukama Matadi i Boma, u njihovoj tadašnjoj afričkoj koloniji Belgijskom Kongu. Jedan od njih je bio i LEOPOLDVILLE, peti od ukupno šest brodova istoga imena koji su neumorno plovili vodama Atlantskog oceana prevozeći belgijske kolonizatore i njihova silna bogatstva koja su oni tamo stoljećima stjecali. 

LEOPOLDVILLE je kao novogradnja broj 623 zaplovio u kolovozu 1929. iz brodogradilišta James Cockerill u belgijskom Hobokenu- Antwerpen, dok je godinu dana ranije u francuskom St. Nazaireu izgrađen i brod blizanac imena ALBERTVILLE. Bili su to brodovi od 11300 bruto tona, dugi 146 i široki 19 metara. Dva John Cockerill 8 cilindarska parna stroja četverostruke ekspanzije i ukupne snage od 1019 KS. su ih preko dvije propele pokretale brzinom od 16 čvorova.  

Sve do 29. srpnja 1940. plovili su na svojim redovnim prugama, a tek su povremeno bili unajmljeni i na kružnim putovanjima. Oba su broda preuređena koncem 1936. godine  Antwerpenu, kada su ostali bez jedne od svoje dvije nadaleko prepoznatljive ciminjere.  

Nakon njemačke okupacije Belgije, kao saveznički brodovi u Liverpoolu ušli su u sastav britanske ratne mornarice za koju počinju ploviti kao transportni brodovi. 

SUDBINA MU JE ODREDILA TUŽAN KRAJ  

Nažalost, već u prvim plovidbama u lipnju 1940. ALBERTVILLE u francuskoj luci Le Havre potopili su njemački bombarderi, dok je LEOPOLDVILLE uspješno plovio gotovo do samoga konca rata. U plovidbi iz Southamptona prema luci Cherbourg u samoj božićnoj noći, 24. prosinca 1944. oko 18 sati, prevozeći 2235 američkih vojnika, LEOPOLDVILLE je na 5 milja od francuske obale naletio na njemačku podmornicu U-486 (zapovjednik Oberleutnant Gerhard Meyer, star 29 godina) koja ga je sa samo jednim precizno ispaljenim torpedom poslala na morsko dno. U njemu su živote izgubile 802 osobe, među kojima i 763 američka vojnika, dok je ostale spasio britanski razarač HMS BRILLIANT. 

Dugo je američka Vlada zataškavala nesmotreni gubitak toliko mladih života koji su službeno proglašeni nestalima u ratu (Missing in Action). Slučaj je uspješno prikrivan sve do 1984. godine, dok je prava istina o ovoj velikoj tragediji objavljena tek 1996. godine.  

DANAS JE PODVODNA ATRAKCIJA  

Zanimljivo je da je samo tri mjeseca nakon potapanja LEOPOLDVILLEA, podmornica U-486 stradala s kompletnom posadom od 48 ljudi kod norveškog Bergena. Od 1996. olupina broda LEOPOLDVILLE postala je čestim ciljem podvodnih ronilaca. Brod lijevo bočno leži na svega 5 milja daleko od Cherbourga (Francuska) na muljevitom dnu i relativno je dobro očuvan. 

LEOPOLDVILLE je posjetio Dubrovnik 1. rujna 1937. sa 183 putnika i 240 članova posade. To mu je ovdje ostala jedina zabilježena posjeta kojom se pridružio eliti najpoznatijih svjetskih brodova koji u svojim kružnim putovanjima diljem svijeta nisu propustili priliku posjetiti i naš grad. 

Popularni Članci