test

Neš ti plesa!

Autor: Vjera Šuman
Svi vlasnici starih automobila, onih dugovječnijih od 20 i kusur godina, kojih je u nas poprilično, znaju sljedeće  - ma koliko  ga redovno servisirali i brinuli o njemu, ne mogu se okladiti kako ih neće ostaviti i tvrdoglavo stati baš kad su najpotrebniji. Meštar sliježe ramenima: „ Dobar je to bio auto, ali što ćeš, zamor materijala, ne možeš znat' kad će nešto krepat'! Tako vam je to moj gosparu, ni ja ne mogu trčat' ko nekad!“ 

Isto to znaju i piloti kad sjedaju u MiG-ove proizvedene nekoliko ili čak puno više godina prije Domovinskog rata. E sad, ima li to ikakve veze s podatkom kako u posljednjih nekoliko godina  vojnu pilotsku školu upisuje samo po jedan jedini kandidat godišnje, dok ih je prije upisivalo  desetak? Zadnja kalvarija nekidan, srećom, dobro je završila za pilote, ali pitanje je hoće li i sljedeća. Nove nabavke vojnih aviona kasne dobrih deset godina, a veliki je upitnik hoće li 'Franceke', kad stignu, imati tko voziti. No, ne treba paničariti. Sve je lako objašnjivo i potpuno razumljivo. To nam je provalio veliki znalac, novi, dosad neotkriveni Einstein, ujedno i predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović. „Događa se, zrakoplovi zbog sile teže tendiraju tome da padnu“, kaže on. To majstore!   

U posljednjih dvadeset godina RH, u kontekstu obiteljskog nasilja, ubijeno je gotovo četiristo žena. Osim femicida, u Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena žrtva nasilja u obitelji. Ravnateljica hrvatskog Caritasa navodi kako je do početka rujna već popunjeno 60 posto njihovih kapaciteta za žrtve obiteljskog nasilja. Učinkovitost sudstva i kažnjavanje nasilnika su apsurdni i takvi da ih se može svrstati pod rubriku 'vjerovali ili ne'! Ipak, prema izjavi jedne Iranke, naša situacija je bajna. Ona je strašnu iransku stvarnost i stotine ubijenih na prosvjedu,  kao i nedostatak straha prosvjednika od ubijanja koje provodi policija,  ovako objasnila: „Mi mislimo kako živimo jer dišemo. Disanje je jedino što smijemo. To nije život i zato nemam razloga strahovati izlaskom na prosvjede.“ Nakon više stotina mrtvih , čini se kako se Iran ipak odlučio ukinuti tzv. moralnu policiju. Je li doista i hoće li se išta promijeniti? Ako je suditi po nastavku prosvjeda i sve većem broju žena i muškaraca koji izlaze na ulice, teško je prognozirati. 

Za to vrijeme diljem hrvatskih gradskih trgova, svake prve subote u mjesecu, dični hrvatski muževi smjerno kleče na prljavom i mokrom betonu ne mareći za svoje zdravlje i izlažući se prehladi, virusima, reumi i ne daj Bože nekoj većoj nevolji. Rade to moleći krunicu i tražeći Gospu i Svevišnjeg da im podari svesrdnu potporu kako bi oni kao  muškarci bili moralni autoriteti u obitelji, moleći pritom za žensku čednost i poslušnost u ponašanju i oblačenju. Jer ženska priroda je, je li, prevrtljiva i nepouzdana i, hvala Bogu, oni su tu kako bi te 'nesretnice' disciplinirali. Budu li uslišeni,  do izbora bismo i mi mogli dobiti neku vrstu 'moralne policije'. Zasad je oblačenje ili golišavost na morskim destinacijama u domeni obične policije(!?). Ako je suditi po presudama kakve donose hrvatski sudovi, naši dični klečeći hrvatski muževi, potporu od sudova već imaju. No hoće li se Sveta Majka složiti s njima, drugo je pitanje.

Advent i događanja u Gradu dovode sve više turista i sve je jasnije kako je cjelogodišnji turizam itekako moguć, samo zahtjeva ideje, događaje, prave  priče i kreativne ponude, kao i izuzetno sposobne turističke predvodnike. U ovo vrijeme Adventa, uz miris kanjele i klinčića, svi se nekako opustimo njušeći najljepše mirise Božića našeg djetinjstva. Jedino što je drugačije je Katar. Majko moja, danas neće samo meni trebati Normabel. Unaprijed se tješim - to je igra, lopta je okrugla… I slične narodne. Ne pomaže. Ništa mi neće biti draže doli prestanak brazilskog glupavog plesanja nasred stadiona u Katru.  Neš ti plesa. Ajmooooooooooo! Eto vas.

Iz tiskanog izdanja objavljenog 9. prosinca 

Popularni Članci