test

KOLUMNA Vjera Šuman o aktualnim događanjima i toplinskom udaru

Autor: Vjera Šuman
Toplinski valovi koji nas zapljuskuju, uzrokuju brojne zdravstvene probleme, čak i u mlađih ljudi, zato doktori upozoravaju na dodatan oprez, uzimanje više tekućine, držanje hlada, a za one koji to mogu, ostanak u kući u rashlađenom prostoru.

Sve to savjetuje se kako hitna ne bi morala svako malo intervenirati. Ljudima se pomuti u glavi, često pričaju besmislice i to je zapravo sasvim normalno i očekivano po ovakvim visokim temperaturama. I zato nemojte ozbiljno shvatiti ništa što naši političari govore ovih dana. Sve je to od toplinskog vala iliti udara. U takvim uvjetima posve je logično Matovo  opravdavanje bespravne gradnje terase  Splitskog kandidata za gradonačelnika Đogaša. Kako bi rekli Englezi, stavio je na krivog konja. Tko zna zašto mu se činio perspektivnim. Nek vam ne padne na pamet preskočiti na susjedov ravan krov, ograditi ga i posaditi biljke, staviti tendu i proglasiti to svojom terasom. To u Gradu ne prolazi. 

Mato je to samo figurativno rekao, što zbog nesnosne vrućine i toplinskog udara, što zbog obveze prema stranci, koja podupire Đogaša, ali i zato što to ni nije njegov, nego splitski problem. Đogaš je onaj kandidat koji nije u HDZ-u, ali ga podupire HDZ, poglavito vrh stranke, dok on sam ne podupire HDZ,  zbog čega  je na plakatima zatajio ikakvu vezu s tom strankom, jednako kao što se u svojim izjavama maksimalno ograđuje od HDZ-a. Vrag me odnio ako to ne izgleda kao da je u Splitu HDZ otišao u ilegalu i đe ćeš onda glasati za stranku u ilegali. Ipak, nisu male šanse da nam Đogaš završi kao ministar u Vladi, baš kao i Filipović. Možda se zato Beroš prekomjerno znoji u zadnje vrijeme. Moguće je kako neki ministri imaju problema sa spavanjem, zbog čega  bi im ovaj stručnjak za spavanje dobro došao. Gubitak izbora zapravo je neka vrsta odskočne daske, barem se to uspješno primijenilo u slučaju Filipović. Kako god, bio je to težak visoko-toplinski tjedan za sve pa onda i za našeg Mata, koji je u normalnim okolnostima uvijek stao i stajao uz civilizacijske vrijednosti, poštujući sve svoje građane, jednako kao i sve vrijednosti hrvatske države na koje smo prisegnuli Ustavom, ali i ulaskom u Uniju pa tako i antifašizam. I ne, nije se tu ništa promijenilo, nego je stvar u prokletom toplinskom udaru koji dođe i hvala dragom Bogu i prođe. 

Za to vrijeme sličan problem, ali s obrnutom reakcijom, događa se i našem Zokiju koji je u Španjolskoj na NATO samitu potpuno zanijemio. Dok je Biden sa svojima u pozadini 'lomio' Erdogana, Zokija nije trebalo 'lomiti', on je uživao na večerama i druženjima sa svjetskim državnicima, ali i sa španjolskim kraljevskim parom. Đe ćeš bolje, vrućina i dobra hrana nikako nisu vrijeme za bavljenje Hrvatima u BiH. To je ostavljeno  dreci za kućnu upotrebu. Zato je, u nas doma, ministar Radman objašnjavao  novinarima kako je on napisao sve što bi Zoki trebao na samitu govoriti, ali nema pojma što će ovaj stvarno izgovoriti. Pohvalna je ta Radmanova lucidnost. Možete li, čak i pod pritiskom najgoreg toplinskog udara,  zamisliti kako Zoki izgovara ono što mu Radman napiše? Srećom po Fince i Dance, Zoki je posve drugačiji lik među gomilom svjetskih faca nego na domaćoj show sceni. Mio i tih! Na kruh ga možeš namazati. Što se tiče problema koji imaju Hrvati u BiH, e to će bildati kad se vrati doma. Ako tko, oni su navikli na vratolomije naših političara koji im povremeno daju nadu, ali  rješenje je samo misaona imenica. Kažem vam, meteorolozi i prokleta vrućina krivi su za sve.

U SAD-u su ukinuli prava žena na slobodno odlučivanje. Trenutno se to odnosi na prekid trudnoće, ali pravo na slobodno odlučivanje, ma koliko i kako ga se tumačilo, i ma koliko je to pitanje za svaku ženu teško, stresno i bolno, spada u osnovno ljudsko pravo. U Europi su sve glasniji konzervativci s istim takvim zahtjevom. Situacija u Poljskoj je kudikamo gora, a naši Batarelo i Markićka već marširaju u tom smjeru. Ne marširaju oni za boljom edukacijom i boljim zdravstvenim sustavom, nego samo i isključivo za zabranom koju oni smatraju primjerenom. Ne zaboravimo kako  zabrane koje dokidaju ljudska prava u bilo kojem obliku vode samo i isključivo u diktaturu. Tu nema nešto između. Sve u svemu ljudska prava i sloboda svakog pojedinca i dalje su, naravno, zagarantirana svima, osim ženama. Nastavi li se taj trend možda američki Vrhovni sud, kojega je Trump napunio svojim istomišljenicima, ukine i pravo glasa ženama. Od toga do inkvizicije i spaljivanja vještica uopće nije daleko, kako se iz današnje perspektive čini. Dečki bi zatvorili krug i vratili se na početne postavke. Mislili smo da je rat u Europi nemoguć u 21.stoljeću, jednako kao i blagodat grijanja plinom ili strujom. Stvari se naglo mijenjaju, a ljudska prava uvijek u teškim vremenima postaju opasna smetnja. Naravno, uvijek i  najprije stradaju ženska prava. Ali, dečki dragi, poslije ženskih, stradavaju i sva ostala ljudska prava pa onda to i vas toka. Nemojte to nikad smetnuti s uma. Živjele ''vještice''! Eto vas.

Popularni Članci