test

FUNCHAL klasični lajner preuređen u kruzer, postaje stacionarni hotel s pet zvjezdica uz milijunska ulaganja

Autor: Ivo Batričević Autori fotografija: Ivo Batričević, osobna arhiva
Od 2018. više je puta prodavan na aukcijama, ali ga tek 2021. na kraju kupuje Brock Pierce, američki  poduzetnik poznat prvenstveno po svom radu u industriji kriptovaluta. U uređenje broda i preinake potrošio je do sada najmanje 8,3 milijuna dolara

Jedan od dobrih starih klasičnih lajnera, koji su još donedavno povremeno posjećivali Dubrovnik, je i portugalski kruzer FUNCHAL. Izgrađen je 1961. kao novogradnja broj 353 u danskom brodogradilištu Elsinor Shipbuilding & Engineering Company u Helsingøru za portugalsku brodarsku kompaniju Empresa Insulana de Navegação iz Lisabona koja je bila u vlasništvu jedne od najbogatijih portugalskih obitelji iz grada Ponte Delegado s Azora.

Dug je 153, širok 19 metara, ima 9845 bruto tona, a dvije parne turbine Parsons D. R. od 12250 konjskih snaga omogućavaju mu preko dvije propele brzinu od 20 čvorova. Građen je za održavanje putničke linije iz Lisabona preko Azorskih otoka do Madeire, a povremeno je plovio i do Kanarskih otoka. Ime je dobio po glavnom gradu portugalskog otoka Madeira i ujedno njihove najveće luke. Na šest putničkih paluba mogao je prevoziti u tri klase do 400 putnika koje su opsluživali 180 članova posade. 

Godine 1968. za jedno putovanje država Portugal je uzela brod u najam te je plovio kao predsjednička jahta prevozeći predsjednika države u posjeti Azorima, Madeiri, Zelenortskim Otocima, Gvineji i Brazilu. Također, 1972. godine predsjednik Thomas krenuo je na putovanje kako bi posjetio Rio de Janeiro gdje je sudjelovao u proslavi 150. godišnjice neovisnosti Brazila od Portugala.    

Preinake

Godine 1973. prelazi u vlasništvo kompanije Transportes Maritimos, čiji je većinski vlasnik bila poznata grčka brodovlasnička obitelj Potamianos. Iste godine ga kompletno preuređuju u nizozemskom brodogradilištu Netherlands dock and shipbuilding company u brod za kružna putovanja sa smještajem 402 putnika u jedinstvenom razredu. Tada su mu i Parsons parne turbine, s kojima je ranije imao dosta problema, zamijenjene s dva devet-cilindarska Stork- Werkspoor dizelska stroja ukupne snage 10000 konjskih snaga te od tada plovi ekonomičnom brzinom od 18 čvorova. 

FUNCHAL od 1985. plovi za novog vlasnika G. Warwick Co. Inc, i novog operatera Arcalia Shipping te po krmi portugalsku zastavu mijenja panamskom.     

Dolasci u Dubrovnik

FUNCHAL-ov uobičajeni raspored krstarenja sastoji se od zimskih plovidbi vodama Južne Amerike dok ljeti plovi norveškim fjordovima do polarnog kruga, oko španjolskih i portugalskih atlantskih otoka te povremenih posjeta Sredozemlju. Zato i nije bio baš čest gost u Dubrovniku, jer u grušku luku bi doplovio jednom svako dvije do tri godine, većinom koncem sezone u drugoj polovici rujna. 

Tako je posljednje dvije posjete pred Domovinski rat imao 25. rujna 1987. i 23. rujna 1990. Ponovo se vraća tek nakon deset godina, zadnji put 2005. godine. Tu se opet umiješala međunarodna konvencija SOLAS 2010. (Safety of Life at Sea) koja ne dozvoljava brodovima za prijevoz putnika u međunarodnim plovidbama starijim od 40 godina da plove osim po posebnim uvjetima. To obično iziskuje dodatne troškove za brodare tako da FUNCHAL, a i ostali brodovi kompanije stvaraju istima sve veće probleme i tjeraju ih u stečaj.

Brodovi oduzeti

 Stečajem Arcalia Shipping koncem 2012. svi su njeni brodovi oduzeti, da bi ih na javnoj dražbi u veljači 2013. kupio novi brodar Portuscale Cruising. Tri broda te kompanije su promijenili imena: ARION u PORTO (to je bila naša ISTRA od Jadrolinije); ATHENA u AZORES i od 2016. u ASTORIA (to je poznati brod građen kao STOCKHOLM koji je 1956. na Atlantiku pred New Yorkom potopio u sudaru talijanski lajner ANDREA DORIU); PRINCESS DANAE u LISBOA; a četvrti brod od kompanije, naš FUNCHAL iz ovog današnjeg teksta nikada nije mijenjao ime. 

Nažalost PORTO (2018.) i LISBOA (2015.) su završili u rezalištu. ASTORIA je i dalje u raspremi u Lisabonu i mislim da će joj sljedeće odredište biti rezalište brodova. Sve ovo se događa s njihova četiri stara broda nakon što je i njihov zadnji vlasnik Portuscale Cruising bankrotirao.                                                                     

FUNCAHAL je od 2018. više puta prodavan na aukcijama s namjerom da se uredi kao stacionirani brod hotel, ali ga 2021. na kraju kupuje Brock Pierce, američki  poduzetnik poznat prvenstveno po svom radu u industriji kriptovaluta. Kao dječji glumac glumio je u Disneyjevim filmovima Moćne patke (1992.), D2: Moćne patke (1994.) i Prvo dijete (1996.). Natjecao se kao neovisni kandidat na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama 2020. godine). 

FUNCHAL je prethodno stajao u raspremi u Lisabonu 8 godina, a Brock Pierce je potrošio najmanje 8,3 milijuna USD (kupnja 1,9 milijuna USD + renoviranje 6,4 milijuna). Usprkos Covid krizi brod se uređivao za stacionirani brod hotel s 5 zvjezdica u brodogradilištu Yard Naval da Rocha Conde de Óbidos u Lisabonu. Za vrijeme radova imali su na brodu požar  15. rujna 2021. i tada je ozlijeđeno više radnika. Još i dalje traje policijska istraga, a nakon dokovanja brod se nalazi u moru kod mjesta Cais Da Matinha pored Lisabona iako radovi nisu završeni prema planu. 

Popularni Članci