Erika Hauswitschka otkriva tajne slastičarstva, ali i svoje božićne favorite
Kada je motiv za posao koji radite ljubav, onda je to dobitna kombinacija. To najbolje zna mlada slastičarka Erika Hauswitschka koja je do svoje 25. godine stekla bogato iskustvo u poslu koji doista obožava.
Sve je počelo u obitelji kada je mala Erika s nonama i mamom pravila kolače. Oduvijek joj se to sviđalo, govori ona za Dubrovački dnevnik, a prisjetila se i perioda osnovne škole kada je marljivo za Božić pripremala kekse i pomagala mami i nonama.
- To sam uvijek radila s ljubavlju, a posebno sam se radovala Božiću jer bi tad najviše toga pripremali. Kao mala sam znala da želim biti slastičarka i tako sam završila slastičarski smjer u Turističkoj i ugostiteljskoj školi. Kabinet mi je bio omiljeni predmet jer smo tu najviše toga pravili i učili smo timski rad. Tijekom školovanja želja za slastičarstvom mi se još više učvrstila – kazala je Erika koja je nedavno završila majstorski ispit za slastičarku.
‘UVIJEK SAM MISLILA, AKO NAPRAVIM VELIKU TORTU…’
Iz ljubavi prema pripremanju, ali i konzumiranju slastica, od malih nogu je sanjarila o ovom poslu. Danas radi u hotelu s pet zvjezdica, a iako je mlada, promijenila je više radnih mjesta. Tako je bila u fine dining restoranima, buffetima… Zanimljivo je kako je već u prvom razredu srednje škole počela raditi kao slastičarka, a prvi posao bio joj je u Gradskoj kavani. Pravila je štrudele, rozate, panna cottu i razne kolačiće.
- Uvijek sam mislila ako uspijem napraviti veliku tortu da će to biti veliki uspjeh, ali kad sam to svladala, i dalje mislim kako mogu bolje i više. Volim raditi u timu gdje jedni drugima pomažemo. Hotel u kojem radim ima vrhunski restoran s Michelinovom preporukom i kad gost proba naš kolač to mora biti ozbiljno i jako dobro – istaknula je ozbiljno Erika.
PRVA TORTA SA SEDAM GODINA
Njezina prva torta bila je jednostavna, daleko od onih kakve danas radi. Kroz smijeh nam opisuje kako je krema bio puding, a biskvit jednostavan s čokoladom. Sve je bilo ukrašeno hrpom perlica, mrvica i figurica. Napravila je sa samo sedam godina, naravno uz pomoć none. A prva pak ozbiljna torta, najveća koju je napravila bila je deset godina nakon one dječje. Erika se prisjeća kako je to bila svadbena torta Ledeni vjetar koju je slagala u čak šest katova. Za nju joj je trebao jedan cijeli dan.
Otkrila nam je što je ključ savršene torte i kolača.
- Najvažniji su dobri sastojci, ali treba imati puno ljubavi i smirenosti za to. Jednostavno morate praviti kolač sa željom da on ispadne dobro. Ako se nešto ide raditi na brzinu i bez volje, onda nije to to. Jednostavno ako nemaš volju, želju i smirenost ne treba ni raditi. Želja je jako važna – ističe ona.
Osim okusa, dodaje kako je jako važan i izgled kolača što je ključno pri vizualnoj prezentaciji koja prema njenom mišljenju mora imati dozu estetike.
Kažu kako je u slastičarstvu najvažnije držati se recepta. Erika podržava tu tvrdnju, no ipak dodaje kako ponekad zna kombinirati i eksperimentirati s pravilima.
- Na poslu se držim zadanog recepta, ali doma volim istraživati. Ponekad pronađem recept u nekoj staroj knjizi ili na internetu pa ga 'prepravim' kako ja mislim da je bolje ili lakše. Nekad uzmem dio jednog kolača pa ga kombiniram s dijelom drugog i tako mijenjam recept. Na internetu se može puno toga pronaći. Kad su u pitanju kolači poput padišpanja, Stonske torte, kontonjate, bruštulanih mjendula, arancina, prikala i krostula, držim se točnih recepata svojih nona. Ako se tu nešto novo ubaci onda nije to to – govori ona.
ZNA MI SE DOGODITI DA BACIM CIJELU SMJESU…
Ističe kako joj je najdraže praviti praline. Za to savjetuje dobar čvrsti kalup, kvalitetnu čokoladu i zanimljivo punjenje. Uživa i u pravljenju francuskih macaronsa koji su zapravo jako kompleksni iako izgledaju jednostavno.
- Volim francuske slastice, a macaronsi su mi pravi izazov. Oni ponekad znaju ispasti odlično, a ponekad ne. Puno toga se mora potrefiti. Najvažnije je imati vremena i strpljenja. Više puta mi se dogodilo da bacim cijelu smjesu. Potrebno je iskustvo da se dođe do savršenstva – savjetuje Erika sve koji se odluče praviti ovaj ukusni francuski zalogaj.
Inače želja joj je jednoga dana otvoriti svoju slastičarnu u Dubrovniku.
-Voljela bih se osamostaliti, to mi je nekako krajnji cilj, ali prije toga moram steći još puno znanja i iskustva. Taj prostor zamišljam kao mix tradicionalne i moderne slastičarne koja bi imala prostor za sjesti, popiti kavu ili čaj koji se slažu s određenim kolačima – cilj je ove mlade slastičarke koja ima profil na Instagramu naziva Cake_wizard gdje objavljuje svoje uratke.
ZDRAVO MOŽE BITI UKUSNO!
Uživa i u pravljenju zdravih kolača koji su u zadnje vrijeme jako traženi jer sve više ljudi izbjegava sastojke poput glutena, laktoze, šećera, orašastih plodova, jaja.
- Može se dosta toga improvizirati i tako napraviti sjajan veganski kolač. Primjerice umjesto klasične kreme koriste se indijski oraščići koji se natope i onda blendaju pa im se dodaju okusi poput kakaa ili voća. Volim praviti jedan kolač koji je s datuljama, indijskim oraščićima, šumskim voćem, agavinim sirupom. Uglavnom, ti kolači možda nekome ne zvuče privlačno, ali jako su ukusni. Danas ima puno zamjena poput bademovog ili kokosovog brašna, umjesto jaja se može staviti banana, koriste se i zobene pahuljice… - navodi Erika.
Podijelila je s nama što će praviti za Božić.
- Za Badnji dan ću pripremati prikle i krostule, a za Božić raspucance, breskvice, kekse s mjendulima i smokvama, Mađaricu i još neku tortu ću napraviti. Svakako savjetujem ljudima da naprave što više domaćih i jednostavnih kolača, a kupe osnovne sastojke poput brašna, masla, limuna… Nije potrebno nabacivati hrpe perli i aroma. Manje je više – zaključila je slastičarka Erika Hauswitschka.
*Intervju je objavljen u tiskanom izdanju Dubrovačkog dnevnik