'

'Zločin i kazna na crnogorski način'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Približno 200 logoraša Dubrovačko-neretvanske županije okupilo se u nedjelju na Debelom Brijegu kako bi mirnim prosvjedom ukazali na nepravilnosti u postupku koji se vodi u Crnoj Gori. Naime, žele upozoriti institucije RH da aktivnije porade na otkrivanju zločinaca te detaljnijoj istrazi inače će biti prisiljeni na radikalnije poteze.

Mirni prosvjed logoraša zapravo je rezultat frustracija koje proživljavaju zbog suđenja u Podgorici koje vide kao narugivanje, a ne istjerivanje pravde. Točnije, bivši zatočenici ljuti su na institucije u Hrvatskoj koje nisu aktivno pomogle otkrivanju istine o počinjenim zločinima već je sama istraga površna. Upravo iz tih razloga, logoraši bojkotiraju suđenje u Podgorici, a danas su izlaskom na ulicu pokazali negodovanje tražeći pomoć odgovornih.

"Inzistiramo da se spis za zločine u logoru Morinj ustupljen Republici Crnoj Gori i njezinom pravosuđu vrati na procesuiranje natrag u Hrvatsku, te da hrvatsko pravosuđe provede obnovu postupaka pred hrvatskim sudovima. Iz svih dosadašnjih presuda da se iščitati pomoć crnogorskog pravosuđa optuženima. Tim više što je najveća dosadašnja izrečena kazna za ratni zločin u logoru Morinj manja od najmanje predviđene od pet godina", kazao je Zdenko Bulić, predsjednik Županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora (HDSCKL).

Bulić je istaknuo i da logoraši odbijaju odlazak na ponovljeni postupak u podgoricu te da za nova svjedočenja traže video link, ali i nazočnost međunarodnih promatrača.

Ovim mirnim prosvjedom logoraši su poslai i poruku Vladi, nadležnim ministarstvima i DORH-u, ističući kako im daju rok od deset dana da promjene ignorirajući stav kakav su imali do sada prema njima.

Pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević rekao je za Dubrovački dnevnik kako nije bio upoznat sa današnjim prosvjedom, no navodi kako je Ministarstvo branitelja u više navrata održalo sastanak s predstavnicima logoraša Morinja te ih povezalo s Ministarstvom pravosuđa. Ovim putem pružio je punu podršku za današnji prosvjed, no i za ostale aktivnosti dubrovačkih logoraša. Nada se i zadovoljenju pravde, međutim naglašava kako se time mora pozabaviti Ministarstvo pravosuđa.

 

Popularni Članci