'

Zapečatili kafić na komadu papira i bez službenog žiga.

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Jutros, nešto prije 10 sati, mještani Konavala, točnije Grude, ostali su zaprepašteni kada svoju ritualnu jutarnju kavu nisu mogli popiti u kultnom kafiću Mirakul.

Razlog leži u pečaćenju od strane Porezne uprave iz Dubrovnika koja je po nalogu Antuna Kusalića, nalogodavca iz Porezne uprave Dubrovnik, krenulo u pečaćenje objekta.

Tristo kuna pologa za kaznu od petnaest tisuća kuna

Prema izjavi djelatnika kafića Mirakul, koji je želio ostati anoniman, inspekcija je u objektu bila prije petnaestak dana.

- Došli su s ciljem da nešto napišu, a to tumačim radi toga što smo od strane našeg poslodavca Stjepa Milkovića svi uredno zaposleni, kasa je s fiskalizacijom, a stanje u kasi uvijek jednako zbroju računa, plus 300 kuna kao polog. 

Na kraju, kada nisu imali što naći, našli su tristo kuna pologa, a bez akta na A4 papiru kojeg treba imati. Naravno, nije bilo dovoljno na malom papiru napisati koliki je polog nego treba i za to napraviti birokratski papir kojeg će ukoliko isti izostane u vašoj kasi, naplatiti, vjerovali ili ne, 15 tisuća kuna, kaže ogorčeni radnik Mirakula, te se pita, kada će početi kažnjavati one koji svojim radnicima ne plaćaju doprinose i dohotke, oni koji svjesno kradu državu, a ne ovi malo obrtnici koje abnormalnim iznosima kažnjavaju za sitnice.

Omalovažavanje službenog pečata Porezne uprave

Zaista, kada je redakcija Dubrovačkog dnevnika izašla na teren, na objektu je izvršeno pečaćenje. Međutim, navedeni čin nije napravljen sukladno Naputku o pečaćenju u kojem piše:

Pečaćenje se obavlja na najpogodniji način tako da se prostorije, objekte, postrojenja, strojeve, uređaje i drugu opremu za rad ne može koristiti, a da se prethodno ne povrijedi službeni pečat/žig ili znak koji je inspektor stavio radi izvršenja rješenja.

Za pečaćenje ulaza u poslovne prostorije u pravilu se koristi hladni pečatni vosak sa špagom (jamstvenikom) ili samoljepiva traka sa znakom i nazivom Porezne uprave.

Za pečaćenje sredstava rada mogu se koristiti sredstva pečaćenja iz članka ovoga Naputka ili žica s olovnom plombom i klještima ili lokot, ovisno o ocjeni inspektora kojim sredstvima pečaćenja je tu radnju pogodnije izvršiti.

Ono što su inspektori napravili se ne može baš nazvati službeno pečaćenje jer je napravljeno amaterski na „komadu“ papira, bez hladnog pečata ili samoljepljive trake.

Porezna uprava u Splitu digla pečat Dubrovačkoj poreznoj upravi

Dubrovački dnevnik doznaje kako Porezna uprava u Dubrovniku nema ovlasti za pečatiti objekte jer im je Splitska podružnica oduzela sve pečate, a vjerojatno zbog negativnog nadzora koji je nedavno proveden u Poreznoj upravi u Dubrovniku.

Popularni Članci