VIŠE OSOBA OZLIJEĐENO Meduze se pojavile u Župskom zaljevu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
u Jadranu živi nekoliko otrovnih vrsta

Jedan dječak iz Župe (ime i sliku ne objavljujemo jer je riječ o maloljetnoj osobi) ispričao nam je kako ga je prije nekoliko dana upekla meduza dok se kupao u plaži na Srebrenom. Kaže da ga je upekla nedaleko od obale. Na vratu ima ozljedu, odnosno crveni osip. Doznali smo također da je još nekoliko kupača ozlijeđeno u Župskom zaljevu od kontakta s meduzom.

Nažalost od nadležnih institucija nismo uspjeli dobiti komentar o meduzama, jer je vikend, pa se ne javljaju, tako da ne znamo o kojoj vrsti se radi i koliko je opasna.

U Jadranu inače živi nekoliko vrsta otrovnih meduza, od kojih su napoznatiji uhati klobuk (Aurelia aurita), morska mjesečina (Pelagia noctiluca) i morsko pluće (Rhizostoma pulmo).

Prošle godine u Jadranu se pojavila nova vrsta otrovne meduze koju su znanstvenici nazvali po pokojnom dubrovačkom znanstveniku Adamu Benoviću. 

Većina uboda događa se slučajnim kontaktom s meduzama tijekom plivanja. Otrov iz lovki meduza izaziva kod čovjeka prodornu bol sličnu boli od opekline, zatim crvenilo/osip kože, oteklinu i pojavu mjehurića. Osip je obično ograničen na područje kože koje je bilo u kontaktu s meduzom. Ubod je vidljiv od nekoliko dana do nekoliko tjedana, a mogu se razviti i sekundarne infekcije ozljede, kao i promjene poput ekcema, praćene jakim svrbežom, te krasta i promjena boje kože (smanjena ili pojačana pigmentacija). Nakon uboda bitno je ostati miran (koliko i ako je to moguće) te ne trljati mjesto uboda, jer se time otrov dodatno utrlja u tkivo. Mjesto uboda treba isprati morskom vodom (nikako slatkom jer pojačava osjećaj boli!), a lovke se mogu pokušati odstraniti pincetom (ne prstima!). Mjesto uboda dobro je isprati octom ili alkoholom (blokiraju »neeksplodirane« žarnike).

Postoje lijekovi, kreme i masti koji smanjuju upalu i svrbež (kortikosteroidni i antihistaminski preparati). Međutim, njih nije dopušteno koristiti bez liječničke upute i nadzora. Ako je zahvaćena ruka ili noga, treba je imobilizirati. Ubodi na području očiju, lica, usta ili genitalija zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Ubod na području očiju (lokalna upala, crvenilo, oteklina i suzenje) može biti jako opasan jer može uzrokovati trajno oštećenje vida. Ubodi oka moraju se temeljito isprati tekućom vodom (ne morskom) i treba što prije potražiti liječničku pomoć. Ubod na području usta može uzrokovati velike teškoće s disanjem i gutanjem, pa je nužno što prije doći do najbliže zdravstvene ustanove.

Popularni Članci