'NEKA NAM NIŠTA NE BUDE VAŽNIJE OD KRISTA' Uz suze radosnice i gromoglasni pljesak zaređen novi biskup dubrovački mons. Roko Glasnović (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović, Tea Kuzek Marević/Dubrovačka biskupija, Tea Kuzek i Ivo Marlais/Dubrovačka biskupija
Biskupsko ređenje novog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića uprilično je danas na euharistijskom slavlju u Katedrali. 

"Pozdravljam gospođe i gospare, Dubrovkinje i Dubrovčane, sve vjernike i sve ljude Dubrovačke biskupije od Prevlake do Stona, preko Pelješca, Elafita, Mljeta, Korčule, sve do Lastova. Svi smo mi Vlahovi ljudi. A to nas obvezuje na zajedništvo, sudjelovanje i poslanje u Crkvi i društvu pod vodstvom Duha Svetoga. Upravo to je sinodalni hod koji traži od nas promišljanje kako po Evanđelju preobraziti ovaj svijet, biti svakome blizu, a osobito siromašnima. Otajstvo nas nadilazi. Zauzmimo se ne formalno nego stvarno i činimo djela milosrđa. Pozdravljam braću u svećeništvu ove Dubrovačke biskupije, sve vas kojima sam poslan kao brat u svećeništvu i vaš biskup. Bog se upisuje na poseban način u svaki trenutak našega života. Sjećam se svojih prvih koraka u Crkvi, ministriranja, bogoslovskih dana i onih svećeničkih. Na svakom dijelu bio je prisutan netko od svećenika, poput brata i oca. Bili su mi primjer pastoralne ljubavi, kako je to izrazio blagopokojni šibenski biskup Srećko Badurina kojemu sam znao posluživati. Dotaknule su me njegove riječi o svećeništvu i želio bih, makar jedan dio prenijeti svećenicima i svima: 'Samo Crkva koja zrači ljubavlju, samo prezbiter koji zrači pastoralnom ljubavlju, privlači i zaslužuje trajno nenačeto povjerenje," izjavio je novi biskup mons. Glasnović na samom kraju slavlja. 

"Prihvatimo li to mjerilo, taj sud nad nama samima, onda nam je lakše razmišljati, lakše nam je priznati i naše slabosti, naše nedostatke, lakše nam je, jer je to Božji put, Božja snaga, Božji Duh. Tako možemo napredovati, usavršavati se, dostizati više razine i višu kvalitetu, i ostvarivati zaista ono za što smo poslani, da narod ne luta kao ovce bez pastira, nego da zaista imaju pastire i da zaista imaju u sebi iskustvo da su ljubljeni zbog njih samih a ne radi nekih interesa, da su ljubljeni pravom pastirskom ljubavlju, pravom Kristovom ljubavlju, i da stoga u njima može rasti sigurnost, smirenost, a onda iskrenost odnosa prema Bogu i iskrenost odnosa prema ljudima. To humanizira, to uzdiže ljude, to smiruje strasti, to ulazi čak u podsvijest, to liječi bjesove. Isusova je ljubav ljekovita. (…) Isus Dobri Pastir kao instrument svog djelovanja poziva, prima, ovlašćuje pojedine osobe, podjeljujući im svoju svećeničku, pastirsku i predvodničku ulogu. I stoga se molimo Duhu Svetom da nas ispuni, da nas prosvijetli, da nas čisti, da nas vodi, da bismo našli uvijek bolja rješenja i uvijek bolje putove, i za nas osobno i za našu pastirsku službu, za našu caritas pastoralis.

Neka nam ništa ne bude važnije od Krista. Jer Blaženoj Djevici Mariji, sv. Vlahu, sv. Nikoli, Sv. Roku, blaženima Alojziju Stepincu i Serafinu Glasnoviću Kodiću ništa nije bilo važnije od Krista. Ugledajmo se u njih, molimo njihov zagovor i Božji blagoslov za sve nas. Amen," kazao je novi biskup. 

Glavni zareditelj je mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, u zajedništvu s mons. Matom Uzinićem, nadbiskupom koadjutorom riječkim i mons. Tomislavom Rogićem, biskupom šibenskim. 

Prezbiteri pratitelji imenovanog biskupa su biskupov brat don Franjo Glasnović, župnik župe Našašća sv. Križa, Vodice i don Marijan Kosić, župnik župe sv. Marije Velike, Cres. Oni su novog biskupa dopratili u procesiji. 

PETAR PALIĆ ODRŽAO PROPOVIJED 

Liturgijsko pjevanje predvode Katedralni mješoviti zbor i Mješoviti zbor župe Svetog Križa. Dirigent je prof. Maja Marušić, orguljska pratnja Darko Kristović.  Liturgijsku asistenciju čine bogoslovi Dubrovačke biskupije i bogoslovi Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, a ceremonijar je katedralni župnik don Marin Lučić.

„Danas je dan radosti, dan zahvale i dan molitve. Radosti jer dobivamo novog biskupa, jer dubrovačka Crkva dobiva svog pastira. Zahvale – za sve što je Bog po dužnosti Mate Uzinića napravio u ovoj partikularnoj crkvi. Molitve – da Gospodin prati život, poslanje i službu novog biskupa,“ izjavio je mons. Petar Palić na samom početku. Govoreći o njihovoj službi, kazao je kako se ona mora obnašati u poniznosti. 

"Dragi biskupe Roko! Ono što Bog čini danas na Tebi biskupskim posvećenjem, činio je i prije u svakom naraštaju Crkve. Duh Sveti sići će na Te u sili, u ovom vrlo jednostavnom, jasnom i nedramatičnom obredu. Duhu Svetome nije potrebna drama, ali po ovom obredu primit ćeš moć nastaviti vršiti djelo Isusa Krista.

U vremenu smo nove evangelizacije i sinodalnog hoda u Crkvi. Ponekad izgleda da je i u našoj Crkvi ljudima dosadio Isus Krist. I svi misle da već predobro poznaju Evanđelje, Radosnu vijest i da ona više i nije baš tako radosna. Upravo zbog ovih činjenica, Sveti Otac Te je imenovao biskupom, da predvodiš napor nove evangelizacije i ponovnog paljenja iskre Evanđelja, kako bi pomogao ljudima da shvate da je Evanđelje doista radosna vijest spasenja. To ćeš moći autentično činiti jedino ako razumiješ da je biskupstvo naziv službe, a ne časti i da nema pravog biskupstva bez služenja u poniznosti, kako nas potiče papa Franjo," izjavio je, među ostalim. Cijelu propovijed mons Palića pročitajte OVDJE. 

OBRED REĐENJA 

Treći stupanj sakramenta svetog reda podijelio mu je glavni zareditelj mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, u zajedništvu s mons. Matom Uzinićem, nadbiskupom koadjutorom riječkim i dosadašnjim apostolskim upraviteljem Dubrovačke biskupije, i mons. Tomislavom Rogićem, biskupom šibenskim.

Uime Dubrovačke biskupije biskupsko ređenje za novog biskupa od biskupa glavnog zareditelja zatražio je don Ante Burić, župnik župe sv. Petra – Boninovo. Bulu imenovanja pročitao je i pokazao vjerničkoj zajednici apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

U homiliji je biskup Palić podsjetio kako, prema liturgijskom obredu, biskup zareditelj u svom obraćanju treba svima nazočnima i izabranom biskupu progovoriti o biskupskoj službi te pozvao sve koji sudjeluju ili putem medija prate događaj da razmisle o tome u čemu sudjeluju.

U obredu biskupskog ređenja pjevan je zaziv Duha Svetoga,  slijedilo je predstavljanja izabranika s čitanjem apostolskog naloga odnosno papinske bule kojom je imenovan novi biskup. Iza homilije imenovani biskup je dao svoja obećanja, zatim su dvojica bogoslova Mario Tošić, iz župe sv. Mihajla u Dubrovniku i Mario Karadakić, student iz Rima, pjevali litanijske prošnje dok je ređenik bio u prostraciji pred oltarom. Slijedilo je polaganje ruku i molitva ređenja, pomazanje uljem glave ređenika te predaja Evanđelistara i znamenja. Po završetku obreda novozaređeni biskup je zauzeo svoje mjesto na biskupskoj stolici u prezbiteriju dok je pjevana pjesma u čast novog biskupa  „Pod barjakom sv. Vlaha“ nadahnuta njegovim geslom „Vjera, nada i ljubav“. Riječi pjesme napisao je don Ante Mateljan, a uglazbio ih je mons. Šime Marović.

Nakon toga je uslijedio euharistijski dio mise koji je preuzeo zarađeni biskup Glasnović, a dio vjernika je nakon završetka obreda ređenja uz gromoglasni pljesak, zaplakao od sreće. 

POZDRAVNI GOVORI

Uslijedili su pozdravni govori, a nekoliko riječi vjernicima i novom biskupu uputio je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit.

"Sjećam se 60.-ih godina prošlog stoljeća kako su gospari i gospođe znali pitati: „Oće li biti pontifikô? U koju uru će biti pontifikô?“ A 20.-ih godina ovog stoljeća i naša pitanja su poput njihovih: „Kada će biti i tko će biti novi dubrovački biskup?“

Pontifiko je biskupska svečana misa u katedrali. Danas u radosti slavimo pontifiko – događaj Tvoga biskupskog ređenja i Tvoj prvi pontifiko u dubrovačkoj katedrali, događaj Božje providnosti koja je, po odluci pape Franje, dala odgovor na naša očekivanja i pitanja. Već na početku adventa, grad Dubrovnik i Dubrovačka biskupija dobili su božićni dar – Tvoje imenovanje dubrovačkim biskupom. A s današnjim ređenjem Ti postaješ članom apostolskog zbora Kristove crkve," kazao je, među ostalim, u svom govoru. 

Prisutnima se obratio mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske Biskupske Konferencije.

"Biskupsko služenje nije osobno, već sakramentalno i utkano je u tajnu službe koja stvara „školu biskupskog zajedništva“. Zato Vam izričem srdačnu dobrodošlicu u zbor Hrvatske biskupske konferencije sa željom da u zajedništvu s drugim biskupima ostvarujete ono što Gospodin danas i ovdje od Vas očekuje. Budite dobar suradnik i mudri savjetnik u kolegiju naše konferencije. A svijest o sakramentalnom zajedništvu neka vam dadne dostatne snage, hrabrosti i povjerenja. Ne bojte se izazova i problema. Niste sami. Puno je onih koji će Vas pratiti svojim molitvama i savjetima," kazao je. 

Posebno dirljiv govor održao je don Hrvoje Katušić u ime svećenika.  

"Ubrzo ćete uvidjeti da je Grad sv. Vlaha više od samoga kamenoga grada, a dubrovačka Crkva, koja baštini naslijeđe epidaurskih i potom raguzejskih biskupa, dubrovačkih metropolita, nadbiskupa i biskupa kao i korčulanskih i stonskih biskupa, nije samo vjerna čuvarica tradicije, nego ona koja je pozvana voljeti, oblikovati i u svakom vremenu izgrađivati grad, a i svakog svoga člana od Vitaljine do Vele Luke, od Lastova do Stona. Neka se po Vašoj predanosti, svi ljudi dobre volje, osjete ponukani živjeti život kao poziv.


Svećenici dubrovačke Crkve radovat će se čvrstoći vašega stava i ljubaznosti vašeg ophođenja, strpljenju i odlučnosti, jasnim i umirujućim riječima, izdržljivosti, osmjehu.


Uvijek vrijedi načelo da se ništa dobro ne može napraviti na brzinu i da se rušenjem ništa ne gradi. Zato ustrajte u strpljivom i hrabrom zalaganju. Kad u nama ili u našem pastoralnom radu zamijetite obmane, nemar ili zaslijepljenost lažima, neka Vam ne bude teško pomoći nam osloboditi se iluzija, jer povijest nam svjedoči da Bog ima načina kako da svakog čovjeka urazumi i vrati. Otajstvo spasenja u Kristu je božanska stvarnost, ali i naša, jer smo mi u nj uključeni i ono se hoće dogoditi za nas, da nas uvijek iznova izvlači iz mraka i tame.


Kako je govorio Bonaventura Duda, evanđelje je za sve, ali za odbačene ponajprije. Ne smijemo se zatvarati u sebe ili se pouzdavati u zidove. Sigurnost nije u odvajanju od drugoga, nego u brižnosti za druge. Treba nam moć povezivanja u služenju. Tu nas Krist šalje i čeka," kazao je, među ostalim.

Potom se obratila u ime vjernika laika i obitelji obratila Slavica Batina. 

"Poštovani biskupe Roko, imamo velika nadanja i veliko povjerenje u Vas. Nadamo se da će naša mjesna Crkva i pod vašim vodstvom, u zajedništvu sudjelovanja i poslanja, nastaviti stavljati naglasak upravo na nas vjernike laike.

Vi ste naš novi pastir. Predvođeni Vama, želimo živjeti vjeru na ovom konkretnom području i u ovom konkretnom povijesnom trenutku. No, Vi niste samo pastir. Zajedno s nama, kao i svećenicima, redovnicima i redovnicama, dio ste Božjeg stada. U duhu sinodalnog hoda, želimo svi zajedno koračati za onim jedinim savršenim i jedinim pravim Pastirom, onim kojega kršćanska tradicija naziva Dobrim pastirom. Jer jedino zagledani u Njega, zajedno kao braća i sestre hodeći za Njim u vjeri, nadi i ljubavi, možemo koračati prema ostvarenju Kraljevstva Božjeg već ovdje na zemlji, ne ostavljajući ostvarenje tog Kraljevstva tek za vječnost," izjavila je.    

STIGLI BROJNI UZVANICI 

Na slavlje ređenja pristigli su brojni nadbiskupi i biskupi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i drugih država. Tu su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup mons. Giorgio Lingua, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije mons. Dražen Kutleša, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata mons. Tomo Vukšić, beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar. U svečano okićenom prezbiteriju katedrale koncelebriraju i hvarski biskup mons. Ranko Vidović, kotorski biskup mons. Ivan Štironja, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, krčki biskup mons. Ivica Petanjak, požeški biskup mons. Antun Škvorčević, sisački biskup mons. Vlado Košić, varaždinski biskup mons. Bože Radoš, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, križevački biskup mons. Milan Stipić, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, subotički biskup mons. Slavko Večerin, zrenjaninski biskup i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ladislav Nemet, srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina. Na slavlju su i zagrebački pomoćni biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski te đakovačko-osječki pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić, ljubljanski pomoćni biskup mons. Anton Jamnik kao i umirovljeni kotorski biskup mons. Ilija Janjić.

U više od tri stoljeća staroj baroknoj katedrali su također redovnički provincijali i provincijalne poglavarice raznih redovničkih družbi. Uz svećenike i vjernike Dubrovačke i Šibenske biskupije u radosti ređenja imenovanog biskupa Glasovnića sudjeluje i njegova obitelj, otac Nikola i majka Marija, brat svećenik i sestre sa svojim obiteljima, rodbina i prijatelji kao i svećenici, redovnici i redovnice janjevačkog podrijetla s raznih strana.

Velikom slavlju za Dubrovačku biskupiju nazoče i predstavnici drugih religijskih zajednica među kojima zahumsko-hercegovački i primorski episkop Dimitrije, dubrovački imam Salkan ef. Herić, izaslanik Židovske općine Igor Vrtikapa i drugi.

Tu su i predstavnici društveno-političkog i kulturnog života: izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Jadranka Žarković, izaslanik predsjednika Hrvatskoj sabora Gordana Jandrokovića Branko Bačić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, saborski zastupnici, veleposlanici i neki drugi državni dužnosnici.

Na slavlju ređenja novog dubrovačkog biskupa stigli su predstavnici Grada, kao i Županije na čelu sa županom Nikolom Dobroslavićem, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, načelnici općina s područja biskupije, predstavnici institucija, branitelja, vojske, policije i drugih službi, izvijestili su iz Dubrovačke biskupije. 

Dubrovački dnevnik/Dubrovačka biskupija 

Popularni Članci