'

Upitna transparentnost projekta HE Ombla

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U četvrtak, 14. ožujka 2013. godine održan je 'briefing' o projektu izgradnje HE Ombla na kojemu su se prezentirali ključni energetski, gospodarski, financijski i okolišni učinci izgradnje spomenute hidroelektrane, no i postavila pitanja koja su uzburkala strasti, no nisu naišla na zadovoljavajuće odgovore.

Studiju su prezentirali član uprave HEP-a Rodoljub Lalić, voditelj tima za dovršetak priprema i izgradnju HE Ombla Tomislav Paviša, voditelj poslova ocjene utjecaja HE Ombla na okoliš i prirodu Dražen Lovrić te glasnogovornica Mirela Klanac. Uz pomoć Power Point prezentacije, prisutnima su objasnili prvenstveno osnovne podatke o HE Ombla od kojih su snaga elektrane te troškovi projekta najviše zagolicali novinarske umove.

Naime, spomenuvši HE Zakučac sagrađenu na donjem toku Cetine kao primjer, novinar Luko Brailo upitao je zbog čega se pojavljuju različite informacije od takozvanih stručnjaka te kolika je isplativost samog projekta budući da je cijena MW na sagrađenoj HE Zakučac izuzetno visoka. Konkretan odgovor od strane predstavljača nije dobiven, iako su ponudili objašnjenje koje može, no i ne mora držati vodu.

Lalić je riječima „Nadam se da ćemo zaključiti da su utjecaji prihvatljivi“ izazvao pokoji podsmijeh, no prisutni su njega, kao i kolege pažljivo saslušali u izlaganju o detaljnoj analizi projekta odnosno, najdetaljnijoj ikad na ovim prostorima, kako se u više navrata naglasilo. Navedene su i koristi kako za HEP tako i za Dubrovnik cijelu Hrvatsku pridavši time čak 80 posto prizvoda upravo državi jer će domaće tvrtke sudjelovati.

Što se tiče koristi za dubrovačko područje, studija navodi kako će se povećati kapacitet i stalna opskrba kvalitetnom pitkom vodom, a usto i obogatiti proračun. Ono što je građane vjerojatno najviše zabrinjavalo je seizmičnost odnosno mogućnost pojave potresa. Studija tvrdi kako izgradnja HE Omble ne može izazvati potres niti se izgradnjom može povećati učestalost istih.

Enes Čerimagić, član Zelene akcije razmečući se podacima i brojevima također je imao provokativna pitanja za ekipu koja je prezentirala studiju pa je tako upitao što se dogodilo s ostalim studijama o istom projektu odnosno da li će se sve objaviti te izložiti javnosti jer nisu sve imale pozitivan odgovor o izgradnji spomenute hidroelektrane. Izlagači su odgovorili kako nemaju ovlasti objaviti nešto u HEP-ovom vlasništvu stoga je, koliko god transparentan bio, projekt ipak ostao u mutnoj vodi, barem do javne prezentacije studije krajem mjeseca odnosno 25. ožujka. 

Popularni Članci