Članovi Agroturizma Konavle na petodnevnom putovanju kroz hrvatsku baštinu, ruralni razvoj i suvremenu proizvodnju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Agroturizam

Udruga Agroturizam Konavle uspješno je realizirala svoje 18. edukacijsko putovanje – petodnevni program posvećen istraživanju hrvatske eno-gastronomske baštine, ruralnog razvoja te suvremenih pristupa preradi poljoprivrednih dobara i proizvodnji finalnih proizvoda. Ovogodišnje putovanje, održano od 21. do 25. studenog, okupilo je članove Udruge, Konavoke i Konavljane te predstavnike Udruge Župska baština, s kojom Agroturizam Konavle razvija suradnju i njeguje prijateljske odnose.

Putovanje, koje je financirano vlastitim sredstvima, započelo je u dolini Neretve, posjetom obiteljskom gospodarstvu koje se bavi uzgojem smokava i proizvodi široku paletu delicija od ove mediteranske kulture. Sudionici su upoznali inovativne procese prerade te vrijednost očuvanja tradicijskih sorti. Slijedio je posjet dalmatinskoj pršutani, gdje su domaćini otkrili tajne sušenja i dozrijevanja pršuta te izazove s kojima se danas suočavaju mali proizvođači.

Nakon Neretve i Dalmatinske zagore put je vodio prema Solinu, gdje je organizirana prezentacija aromatiziranog maslinovog ulja, dok je upoznavanje baštine antičke Salone bio pravi izazov s obzirom na nepovoljne vremenske uvijete. U Šibensko-kninskoj županiji sudionici su obišli butik vinariju poznatu po ručnoj i limitiranoj proizvodnji vina visoke kvalitete. Dan je zaokružen nezaboravnim doživljajem u ličkom domaćinstvu, gdje su sudionici osjetili toplinu tradicionalnog ličkog ognjišta, domaću hranu i gostoljubivost vrijednih domaćina.

Sljedeći dan donio je pregršt zagorske tradicije: radionicu pripreme zagorskih štrukli, kušanje vina i lokalnih proizvoda te šetnju poučnom stazom Zelenjak. Susret s obitelji koja na svom gospodarstvu uzgaja životinje i priprema suhomesnate proizvode dodatno je približio autentičan život zagorskog sela.

Putovanje se nastavilo, četvrti dan, posjetima trima različitim proizvođačima – obiteljskom vinarijom u Zelini, modernom craft destilerijom u Gorskom kotaru te ličkim gospodarstvom poznatim po rakijama, likerima i domaćim delicijama. Večer je protekla u radosnom druženju uz domaću hranu i glazbu te posebno veselu proslavu sv. Kate, a pet sudionica koje su slavile svoj imendan počastile su grupu tortama. Ovakve proslave i zajednička slavlja dodatno učvrščuju suradnički duh i prijateljstva među sudionicima.

Posljednjeg dana sudionici su posjetili Biograd na Moru, gdje su domaćini iz regionalne agencije predstavili postrojenje za preradu voća i povrća kojim se koriste brojni lokalni OPG-ovi pri testiranju i razvoju novih proizvoda. Završni posjet u Dalmatinskoj zagori, obiteljskom gospodarstvu posvećenom suhomesnatim proizvodima i domaćoj kuhinji, simbolično je zaokružio putovanje posvećeno bogatstvu hrvatskih ruralnih područja.

S bogatim programom, susretima s proizvođačima, učenjem, druženjima i brojnim razmjenama iskustava te jačanjem međusobne suradnje 18. edukacijsko putovanje Udruge Agroturizam Konavle još je jednom pokazalo koliko je važno ulagati u znanje, tradiciju i identitet ruralnih prostora.

Putovanje je organizirano u okviru projekta „Nova generacija 3“ Ministarstva turizma i sporta.

Popularni Članci