U tijeku dugo iščekivana prva faza sanacije Franjevačkog samostana Gospe od Snijega

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U Cavtatu je u tijeku rekonstrukcija i obnova Franjevačkog samostana Gospe od Snijega, vrijedna više od 300 tisuća kuna, a koju financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Sama obnova Samostana kao i krova već duži period vapi za obnovom, a vrijedne umjetnine i eksponati u samoj crkvi također mogli su doći u fazu propadanja. Zahvaljujući Ministarstvu kulture, Franjevačkoj provinciji Svetog Jeronima u Zadru na čelu s provincijalom fra Andrijom Bilokapićem, Općini Konavle s načelnikom Božom Lasićem, kao i pojedinačnim vjernicima koji su duhom i tjelom vezani uz samostan u Cavtatu u tijeku je obnova koja će spasiti ugrožene slike i druge vrijedne sakralne predmete od utjecaja vremena.

Prva faza rekonsturkcije same rekonstrukcije crkve podrazumijeva radove na krovu koje izvodi renomirana domaća firma iz Konavala „Paschal“ d.o.o iz Lovorna, a radove nadzire Zdravko Nivić, nadzorni inženjer. U samu rekonstrukciju i obnovu krova uključena je Uprava za zaštitu kulturne baštine – konzevratorski odjel u Dubrovniku.
Druga faza obnove je unutrašnje uređenje crkve, koja će uslijediti nakon završetka radova u tijeku.

Popularni Članci