TURKISH AIRLINES Dubrovnik i Istanbul od danas nikad bliži (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: LK/GM, MH/Avioradar, Marina Hinić, Goran Mratinović
Svečano otvorenje nove, 285. svjetske destinacije Turkish Airlinesa, održano je jutros u Zračnoj luci Dubrovnik, slijetanjem prvog zrakoplova iz Istanbula. Bio je to povijesni dan za Zračnu luku Dubrovnik.

'Dobrodošli u Dubrovnik, dobrodošli u Hrvatsku', pozdravila je sve prisutne Darija Mikulandra na konferenciji za novinare te najavila govornike koji su svi redom bili presretni i oduševljeni uspostavljanjem izravnih letova na liniji Dubrovnik - Istanbul.

Direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić rekao je da je ovo jedno od najboljih jutara koje bi mogli imati u Dubrovniku. 'Napokon smo dočekali Turkish Airlines u Dubrovniku i nema tih oblaka na nebu koji bi pokrili sunce u nama i u našim srcima. Nakon deset godina pregovaranja, napokon imamo prvi let u Dubrovniku. Dubrovačka zračna luka surađuje s 50-tak zračnih prijevoznika, ali dolaskom Turkish Airlinesa dobila je novi značaj. Ponosni smo što na vašoj ogrlici imate i biser Jadrana', kazao je Tolić koji se prisjetio prošlosti i rekao kako je zadnji ovako važan ugovor koji je Dubrovnik potpisao s Istanbulom trajao 400 godina u doba Dubrovačke reupublike. 

'Nadam se da će suradnja između Turkish Airlinesa i Zračne luke trajati bar par godina više', poručio je Tolić.

Okupljenima se obratio i Abdulkerim Cay, direktor odjela ljudskih resursa Turkish Airlinesa. 'Divan ste nam doček pripremili. Sretni smo što smo došli u Dubrovnik. Veliko je zadovoljstvo biti u ovom gradu koji ima posebnu i zanimljivu povijest. Dubrovnik je biser Jadrana. Novim letovima Dubrovnik će biti povezan ne samo s Turskom već i sa ostatkom svijeta. Ovo nije samo veliki poslovni korak, već je korak u povezivanju naše dvije države', kazao je Ayci te se posebno zahvalio Vlahušiću, Dobroslaviću i Toliću, kao i ambasadoru Turske u Hrvatskoj. Zahvalio se i dubrovačkom aerodromu što im je dao povjerenje i poručio da će letovi biti dobri i produbiti veze između Turske i Hrvatske. Nikola Dobroslavić je kazao da je ovo zaista veliki dan za Dubrovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju, za hrvatski turizam i za odnose između Turske i Hrvatske.

'Danas otvaramo novu trajnu liniju između Istanbula i Dubrovnika, hvala svima koji su tome pridonijeli, pogotovo hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i turskom predsjedniku Erdoganu. Predsjednica je Nikolu Dobroslavića imenovala i posebnim izaslanikom na današnjem okupljanju.

Veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj Ahmet Tuta podsjetio je da je povezivanje dviju država bio jedan od glavnih problema kada je tek postavljen za ambasadora. 'Radili smo puno da bi se ovo ostvarilo i stvarno sam sretan što se ostvarilo. Vidim da smo postigli nešto konkretno. Ponosni smo na Turkish Airlines', kazao je Tuta. Gradonačelnik Andro Vlahušić podsjetio je na mir i prijateljstvo koje je u povijesti trajalo 500 godina.

'Danas smo sretni što smo uspostavili dvije direktne veze, to znači dnevni život, a to bez prijateljstva i emocija ne znači ništa. Tisuću ljudi više ili manje, let više ili manje ne znači ništa Turkish Airlinesu ni Dubrovniku, ali tražimo početak prijateljstva dva naroda, težimo da Dubrovnik postane glavna zračna luka za Europu i Bliski Istok i druge zemlje i da se daju mogućnosti za uspostavljanje prijateljstava', kazao je Vlahušić i poručio svima da uživaju u Dubrovniku.

Popularni Članci