'

Tko je Nikša Trojanović kojeg HDZ želi izbaciti?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Problemi Konavoskog HDZ-a počeli su sredinom ljeta 2012. godine kada je mlađe članstvo HDZ-a odlučilo okrenuti novu stranicu te, stranku poljuljanu problemima u nacionalnom HDZ-u te brojnim aferama koje su prouzročili lokalni moćnici, dovesti na pravi put te započeti s mladim, nekompromitiranim i dokazano sposobnim mladim ljudima.

Luka Korda, načelnik koji je zagazio u osmo desetljeće svog života bori se za novi mandat, unatoč činjenici da je cijeli protekli mandat govorio kako neće ići u novu borbu za to čelno mjesto i da je vrijeme da netko novi krene u borbu.



Tog novog, većina članstva je vidjela u Nikši Trojanoviću, čovjeku koji je HDZ-u pristupio krajem osamdesetih godina i to u Zagrebu gdje je pohađao tečaj za vatrogasnog tehničara. Nakon svog povratka u Dubrovnik, Trojanović organizira i sudjeluje kao govornik na svim osnivačkim skupštinama HDZ-a na području bivše općine Dubrovnik. Na svome području Konavala osniva HDZ i član je prvog općinskog odbora HDZ-a u Dubrovniku.

Poznavatelji i dionici tih vremena za Dubrovački dnevnik se prisjećaju tog vremena i za Trojanovića imaju samo riječi hvale.

- Entuzijastičan je u organiziranju stranke, spremanju novih izbora, rascijepljenju i prekidu svih odnosa s bivšom državom, ali i pokušaju da se svim silama spriječi dolazak mitingaša na Dubrovačko područje, povodom najavljene proslave dvjesto godina pravoslavne crkve u Dubrovniku, kaže naš sugovornik te dodaje:

- Trojanović je jedan od rijetkih koji je imao petlju suprotstaviti se u tim vremenima onima kojima se nitko nije usudio suprotstaviti, pa on je prve promotivne materijale HDZ-a donio u svom autu iz Zagreba, a danas mu se suprotstavlja čovjek koji se u dobi od svega šesnaest godina učlanio u Savez komunista i koji je 'rasturio' Libertas i ostavio ga beskućnikom u stotoj godini postojanja.



Vinovnici tih prijeratnih i ratnih vremena prisjećaju se telegrama kojeg su vatrogasci sa zračne luke Dubrovnik poslali povodom održavanja Prvog općeg sabora HDZ-a. Vjerojatno jedini telegram potpore, predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman, je pročitao sa govornice. Već sljedeći dan mediji su to prenijeli i nastala je panika u Zračnoj luci Dubrovnik. Trojanović je hrabro istupio zaštitivši svoje kolege, a za hrabrost mu je uručen otkaz.

Od početka je dragovoljac Domovinskog rata. Sudjeluje u obrani Dubrovnika i u završnim borbama na zapadnom dubrovačkom bojištu te je za svoj obol u obrani države dobio spomenicu 1991.-92., ali i orden dubrovačkog branitelja 1991.

Osnivanjem općine Konavle postaje predsjednik Općinskog vijeća. Nakon toga je tri puta županijski vijećnik, što je i danas, a usto i predsjednik odbora za proračun i financije.

Nakon ostavke predsjednika općinske organizacije HDZ Konavle, kandidira se i biva izabran dvotrećinskom većinom. Nakon pobjede demokršćanski orijentiranih članova HDZ na nacionalnoj razini, na prvom sastanku najavljuje uključivanje mladih i obrazovanih te vraćanje članova koji su se pacificirali radi kontinuirane politike blaćenja svega sto je napravljeno pod predsjedanjem dr. Franja Tuđmana.



Nailazi na žestok otpor od grupe anti-reformske orijentacije. Njegovim hrabrim držanjem i ustrajnošću da provodi politiku središnjice HDZ-a pozitivno je odjeknulo naročito kod istinitih članova HDZ koji su imali hrabrosti postati članovi krajem 1989., a u Konavlima ih je bilo 680 da bi nakon 23 godine pod presjedavanjem, danas već bivšeg predsjednika Boža Martinovića, članstvo HDZ-a spalo ispod 200 članova.

Obiteljska politička ostavština 

Iz prošlosti njegove obitelji nailazimo da je njegov djed Ivan Trojanović bio zastupnik HRSS-a u dvadesetim godinama prošlog stoljeća. Nakon sporazumaške politike Stjepana Radića s grupom hrvatski orijentiranih zastupnika ostaje na republikanskom programu tj. stvaranja Nezavisne Države Hrvatske.

1941 g. biva odveden od partizana i bez suđenja smaknut. Svu svoju brutalnost partizani su dokazali ubivši kasnije njegova dva odrasla sina kao i brata koji je bio poštanski službenik u Uzdolu (BiH). Sin koji je preživio rođen je 1939 g.

Kordin ratni put

Pokušali smo, a kako bi zadržali objektivnost u predstavljanju kandidata za izbore u Konavlima, pronaći i ratni put Luke Korde. Osim što smo doznali da nije sudjelovao u ratu, znamo da je od samog početka čuvao stan u Dubrovniku jednom prijatelju te da radi toga nije mogao biti sudionik Domovinskog rata. Od svojih herojskih podviga ističe kako je upravo on zaslužan što Tuđman nije prepustio Konavle Srbima.

Zanimljiv ratni put, mora se priznati.

Trojanovićeva borba za bolji HDZ

Ljudi koji su se obratili redakciji Dubrovačkog dnevnika nakon članka o organizaciji HDZ Konavle, dali su nam veliki broj materijala, ali i apeliraju na zdrav razum u Županijskoj organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, a posebno predsjednika Branka Bačića. Ističu kako se konvencija za općinski odbor trebala organizirati najkasnije do 19. listopada 2012. godine, a da do dana današnjeg to nije napravljeno.

Veliki broj članova je svojim potpisima sazvao konvenciju koja se održala 24. ožujka u 19 sati u Domu kulture u Cavtatu te su na toj konvenciji izabrana nova tijela stranke. Nisu se bojali svojih postupaka jer su radili, za razliku od sadašnjih aktera, sve po statutu stranke.

Na konvenciji je za predsjednika MO HDZ Konavle izabran Pero Ljubić.

Popularni Članci