'

Stvarna pozadina projekta TRT u Luci Ploče

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Projekt izgradnje terminala za rasute terete predstavlja trenutno jedan je od osnovnih razvojnih činitelja luke Ploče, te važan parametar poslovanja lučke uprave. Dio je projektne cjeline Integracije trgovine i transporta, kreditnog aranžmana sa Svjetskom bankom za obnovu i razvitak, te ugovorna obaveza lučke uprave kao davatelja koncesije po koncesijskom ugovoru s Lukom Ploče d.d. Priopćenje ravnateljice Lučke uprave Ploče donosimo u cijelosti.

Tijek projekta uvelike određuje i većinu drugih razvojnih procesa u luci. Lučka uprava Ploče na čelu s upravnim vijećem i ravnateljicom svjesna je važnosti projekta i s potpunom profesionalnom ozbiljnošću pristupa njegovom vođenju i usmjeravanju. Ipak, sva nastojanja ove vrste ne mogu neutralizirati činjenicu da je projekt u trenutku kada je preuzet bio opterećen nizom problemskih situacija. Ovi problemi, obzirom na dinamiku izvođenja radova, sada postaju aktualni, a dodatno ih intenzivira potpuno pogrešna i ciljana interpretacija plasirana kroz medije. Nedavno je izmijenjeno vodstvo tima za upravljanje projektom kojeg sam sada voditeljica. Boljim uvidom i analizom situacije postalo je jasno da predradnje za početak projekta na konsolidaciji terena nisu odrađene, te da ta činjenica, uz preuzeti ugovoreni aranžman s izvođačem i projektantom stvara platformu za niz daljnjih problema, a lučku upravu kao naručitelja, ostavlja bez instrumenata za djelovanje. Situacija vezana za prijedlog novog rješenja bila je poznata u kolovozu, a formalizirana u listopadu prošle godine. Kada sam kao ravnateljica preuzela svoju dužnost u Lučkoj upravi Ploče u prosincu, donošenje odluke već je bilo preneseno na razinu upravnog vijeća i moja uloga u ovom slučaju isključivo je izvršna, dok je donošenje odluka o usmjeravanju projekta u potpunosti izvan moje nadležnosti. Postalo je jasno i da su se radovi izvodili mimo građevinske dozvole. Dio radova zaustavljen je jer se čeka izvedbeni projekt koji je trebao biti završen u lipnju. Izvođač je podnio odštetni zahtjev ali je isti gotovo u potpunosti odbačen kao neutemeljen.
Pred projektnim timom sada je veoma složen zadatak usklađivanja svih aspekata projekta. Istodobno, Lučka uprava Ploče trenutno je u fazi reorganizacije poslovanja. Naime, poslovanje lučke uprave uglavnom je bilo usmjereno na razvoj infrastrukture, dok je proces komercijalizacije luke kao cjeline bio slabo razvijen. O tome govori prometna statistika - 2012. promet je bio za 40 posto niži nego 2011. Pozicioniranje luke na tržištu zahtijeva intenzivnu marketinšku aktivnost, sustavan i strateški pristup, te suradnju unutar sustava kao i sa širokim poslovnim okruženjem. Lučka uprava nastojati će se promovirati kao nositelj i koordinator razvoja luke. Pitanje kadrovske politike koje je također često aktualizirano, nadovezuje se upravo na ovo nastojanje. Zapošljavanja koja su se dogodila u smislu su zamjene za djelatnike koji su umirovljeni, a temelje se upravo na kriterijima koji su u skladu s mogućnošću doprinosa na području intenziviranja komercijalizacije i povećanja konkurentnosti luke. Pored toga primljena su i dva djelatnika na stručno osposobljavanje, bez zasnivanja radnog odnosa.
Želim naglasiti da se ciljana i izrazito negativna medijska interpretacija, u potpunoj suprotnosti sa stvarnim stanjem, pojavila u situaciji kada je svima koji su i najmanje povezani s projektom, u potpunosti poznata isključenost mene kao nove ravnateljice lučke uprave, iz odgovornosti i donošenja odluka u vezi opisanog problema, što proizlazi iz činjenice da u vrijeme kada je usmjeravanje problema i odlučivanje bilo aktualno, ja nisam bila zaposlenik Lučke uprave Ploče. Ovo dovoljno govori samo za sebe. Ja se međutim, neću baviti prozivanjem jer ne želim djelovati na toj razini. Zadaća je sustava obraditi odgovornosti u sklopu vođenja projekta vrijednosti 54 mil eura koje je rezultiralo ovakvom situacijom. Smatram da osobni i politički interesi koji se naslućuju u pozadini mogu samo štetiti radu lučke uprave jer dovode do otklona od društvenog interesa i javne koristi kao osnovne svrhe djelovanja ustanove. Koristim, stoga, priliku da pozovem sve strane koje sudjeluju u rješavanju opisane problematike na usredotočenost i praktičnost kako bismo što efikasnije nastavili s radom.
 

Popularni Članci