SLETJELI AMERIKANCI Prvi let iz New Yorka stigao u Dubrovnik: 'Ovo je reklama za cijeli turistički sektor' (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Danas je u dubrovačkoj zračnoj luci stigao inauguracijski let aviokompanije United Airlines na relaciji New York - Dubrovnik.

Krajnji jug napokon je ponovno povezan izravnom aviolinijom s jednim od najvažnijih emitivnih tržišta, a prvim letom je stiglo 200-tinjak Amerikanaca.

Putnici su svečano dočekani, a u Čilipima je bio i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, uz gradonačelnika Mata Frankovića i predstavnike Uniteda.

Dubrovnik je 80-ih bio povezan sa SAD-om, a ta linija je ponovno uspostavljena 2019. godine, no zbog pandemije je ukinuta. Ove godine čak dvije američke kompanije, United Airlines i Delta Airlines, povezat će Dubrovnik s New Yorkom.

- Nakon dvije godine stanke ponovo smo izravno povezani s Amerikom. Nevjerojatno zvuči da se tako renomirani prijevoznik, u ovom vremenu, odlučio uvrstiti Dubrovnik. Nadam se da nisu pogriješili jer prodaja za tri mjeseca ide jako dobro. Ovo je reklama za cijeli naš turistički sektor. Naša tvrtka se prilagodila zahtjevima i standardima Uniteda i prihvatila sve procedure oko edukacije. Nadam se da će linija polučiti odlične rezultate - kazao je direktor Zračne luke Dubrovnik.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako je danas veliki dan za Dubrovnik i Hrvatsku.

- Nakon više od 30 godina avion direktno iz New Yorka slijeće na hrvatski teritorij. Ovo bi bio veliki uspjeh i da smo u normalnom vremenu, gdje nije bilo straha pandemije. Sam čin dolaska svih nas ovdje govori koliko je ovo veliki uspjeh. Želim da nastavimo još jaču i snažniju suradnju s američkim tržištem. Veseli činjenica da u dva dana dolaze dvije velike kompanije. Hvala svima koji su sudjelovali u realizaciji - poručio je Franković.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Stanišić također je iskazao oduševljenje dolaskom Amerikanaca.

- Vjerujem da će ovo biti dugoročna suradnja, ali i magnet koji će rezultirati da dođu i ostale kompanije iz Amerike. Američko tržište je daleko najvažnije tržište za nas, i učinit ćemo sve da ova suradnje bude dugoročna - poručio je Stanišić.

Potpredsjednik za razvoj novih ruta United Airlinesa Patrick Quayle iskazao je zadovoljstvo što je kompanija po prvi put stigla u Dubrovnik.

- Ovo su bile dvije teške godine. Povezanost Uniteda dovodi turizam u Hrvatsku jer je na našoj mapi. Jako smo uzbuđeni i veselimo se dugom partnerstvu - kazao je Patrick Quayle.

Predstavnica američkog veleposlanstva u Hrvatskoj Caitlin Piper naglasila je kako je ovaj let važan za Hrvatsku i SAD.

- U nedjelju je Dan državnosti i drago mi je da će Amerikanci proslaviti blagdan u Dubrovniku - poručila je Piper.

Sutra stižu i putnici s Delta Airlinesom.

A. Čakić/V. Salvia

Popularni Članci