PRIZNANJA PODUZETNICIMA Atlantska plovidba, Nautika i Crocum najuspješnija su trgovačka društva

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik dodijeljene su Plakete Zlatna kuna 2022. najuspješnijim trgovačkim društvima Dubrovačko-neretvanske županije za rezultate u 2021. godini u kategoriji velikih, srednjih i malih trgovačkih društava. 

Županijska komora Dubrovnik već 25 godina dodjeljuje priznanje Plaketa Zlatna kuna najuspješnijim trgovačkom društvima za poslovne rezultate u prethodnoj poslovnoj godini, prema ekonomskim kriterijima, a vrednujući i ukupni poslovni ugled trgovačkih društava, utjecaj na razvoj djelatnosti te doprinos gospodarstvu Županije u cjelini.

Plaketom Zlatna kuna za najuspješnije trgovačko društvo nagrađeni su u kategoriji:

- malo trgovačko društvo Crocum d.o.o. Dubrovnik

- srednje trgovačko društvo Nautika d.o.o. Dubrovnik

- veliko trgovačko društvo Atlantska plovidba d.d.

Priznanje za dugogodišnje uspješno poslovanje i doprinos hrvatskom gospodarstvu primili su:

- Blato 1902. - 120 godina postojanja

- Zračna luka Dubrovnik d.o.o. - 60 godina postojanja

- Hotel Lero d.o.o. - 50 godina postojanja

Priznanje za izniman angažman i učinkovitosti tijekom 2020. i 2021. godine, u provođenju mjera za očuvanje radnih mjesta uslijed pandemije COVID 19, uručeno je i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje - Područnom uredu Dubrovnik.

Predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić čestitala je dobitnicima nagrada te se osvrnula na prošlu godinu poslovanja.

- Godina za nama bila je neobična, puna prevrata i dinamike, dijelom ispunjena strahom, neizvjesnošću, ali opet prožeta hrabrošću i žilavosti našeg čovjeka i gospodarstva. Nekome je poslovanje bilo ugroženo pa im je kriza ukazala na nove prilike. Ponovno smo shvatili kako je lako sve izgubiti, a iznimno teško graditi odnose, nove poslove, kadar koji zna raditi, pozitivne stavove što nam je u ovim grubim vremenima iznimno potrebno. Naša je svakodnevica obilježena nedostatkom pojedinih sirovina u proizvodnji i uslugama, inflacijom, gubitkom određenih tržišta uslijed geostrateških repozicioniranja. Zbog okolnosti koje vladaju oko nedostatka energenata tema klimatskih promjena prerasla je u sekundarnu dok su rat u Ukrajini i neizvjesnost koju on nosi izbili u prvi plan naše svakodnevice. Redovita štednja energije podsjeća nas kako su resursi ograničeni i nisu besplatni - kazala je Trojić. Dodala je kako u svijetu jača ulaganje u naoružanje, a cijena hrane, istaknula je, globalno je porasla, a strateška odrednica svjetskih ekonomija su poljoprivreda, proizvodnja hrane i kontrola vitalnih resursa.

- Vjerujemo da ćemo i mi znati prepoznati svoje vrijednosti i sačuvati ih u domaćim rukama. U idućoj godini nas očekuje recesija stoga mudri poduzetnici već sad pripremaju opciju b, c kako bi se mogli opet dočekati na noge. Mjere vlade nas od korona krize uče koja je uloga vlade i institucija. Sad shvaćamo zašto plaćamo PDV i ostale poreze i doprinose. Kad su godine pozitivnih konjunktura svi bismo voljeli što manje osjetiti državu, a kad je kriza voljeli bi da je ona sveprisutna i izdašna - izjavila je Trojić te najavila kako će se u idućoj godini dogoditi dvije važne stvari, a to su uvođenje Eura i ulazak Hrvatske u schengenski prostor.

Kazala je kako je možda dolazak eura iduće godine pravo vrijeme za to.

- Ovogodišnja stopa inflacije smanjila je manevarski prostor za neka veća zaokruživanja cijena i značajna poskupljenja čime će prelazak proći nešto bezbolnije nego u drugim zemljama članicama koje su to odradile prije nas - smatra Trojić. Dodala je kako su pred Hrvatskom brojni programi za povlačenje sredstava namijenjeni gospodarstvu.

Istaknula je kako se Županijske komore, zbog promjene sustava i principa rada, fokusira na one koji plaćaju članarinu na gospodarstvo.

- Snažnije ćemo zakoračiti prema temama od ekstremne važnosti za gospodarstvo i nastojati dati kvalitetan odgovor - istaknula je predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić.

Katarina Krile s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Dubrovnik, zahvalila se na priznanju koje su dobili za izniman angažman i učinkovitosti tijekom 2020. i 2021. godine, u provođenju mjera za očuvanje radnih mjesta.

- Hvala vam što ste prepoznali trud našeg mladog tima koje je u zadnje dvije godine omogućio opstanak i zadržavanje radnih mjesta obradivši 27 tisuća predmeta - izjavila je Krile.

Ispred Atlantske plovidbe d.d., koje je nagrađena plaketom Zlatna kuna za najuspješnije veliko trgovačko, obratila se voditeljica odnosa s investitorima i javnošću Sanja Putica.

- Hvala na dodijeljenom priznanju. Smatram da ovo nije nagrada za upravu nego za sve naše zaposlenike, posebno 300 pomoraca koji su trenutno na brodovima. Atlantska plovidba se prilagođava hrvatskim i europskim pravilima, poboljšavamo se, radimo na transparentnosti, imamo visoke standarde korporativnog poslovanja, a nedavno smo objavili i nefinancijsko izvješće s kojim smo pravodobno informirali javnost i naše investitore. Kriza u svijetu nas je potaknula da spremno dočekamo buduća vremena - poručila je Putica.

A.Č.

Popularni Članci