DOZNAJEMO! BiH ima čudnu ideju, preko Neuma bismo mogli s putovnicom?

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: DD
Novonastala situacija oko koronavirusa često povlači pitanje oko granica. Na jugu Hrvatske koji je teritorijalno odsječen od ostatka zemlje pitanje se posebno povlači oko koridora preko Neuma. 

Zasad cijela priča funkcionira tako što se u BiH može slobodno ulaziti, ali i izlaziti u RH, osim u slučaju da je putnik u posljednjih 14 dana boravio u žarištima zaraze. Međutim, neslužbeno doznajemo kako od strane Bosne i Hercegovine postoji ideja za uvođenje putovnica za sve državljane RH koji bi ulazili u BiH, što bi u nezgodan položaj moglo staviti Dubrovnik i njegovu širu okolicu koji bi do ostatka države mogli putovnicom i obratno. 

Doznajemo i kako je takva praksa već počela na GP Metković, Gabela Polje i Nova Sela, no za neumski koridor vrijede pravila prema kojima se kroz Neum slobodno prolazi. 

Navodno ideja oko uvođenja putovnica postoji jer je riječ o dokumentu koji sadrži pečate prema kojima se lako može vidjeti gdje je pojedini putnik bio, a stoga i je li posjetio žarišta zaraze u posljednje vrijeme. Ipak, tu ideju čini nelogičnom činjenica kako državljani RH mogu u zemlje EU, pa i u Italiju koja je najveće europsko žarište koronavirusa, samo uz osobnu iskaznicu. 

Vrijedi spomenuti kako je ovdje riječ tek o ideji za koju još nije poznato hoće li zaživjeti. 

Pitanje povlači i odluka EU oko zatvaranja granice koja je donesena jučer, a prema kojoj državljani ostalih država, među kojima su i bh državljani, neće moći u zemlje članice EU, među kojima je i Hrvatska. Međutim, za pretpostaviti je kako bi neumski koridor trebao biti u funkciji, jednako kao što je to bio i prije pojave koronavrusa, bez obzira na to što EU takvu praksu ne poznaje. 

Popularni Članci