'

Petar Jelčić: „Bio bih filozof kad bih šutio!“

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Tematska sjednica Županijske skupštine održana je u srijedu, 30. siječnja u Velikoj vijećnici. Odlučivalo se o sudbini Opće bolnice Dubrovnik te se tom prigodom raspravljalo o dvjema točkama dnevnog reda, a to su sanacija bolnice i prijedlog zaključka o davanju suglasnosti Upravnog vijeća OB Dubrovnik o izgradnji sveučilišnog centra u Dubrovniku.

„Dovedeni smo u škripac i nemamo izbora“, konstatirao je župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić te su obje točke dnevnog reda jednoglasno prihvaćene. „Prihvaćamo prijedlog države o sanciji bolnice, uz dodatak da usluga ostane na istoj razini, odnosno da se nastavi sa svim tekućim projektima“, uvjetuje Dobroslavić. Zemljište bivše Stare bolnice ustupa se Županiji, a župan naglašava kako će, prema ugovoru koji potpiše sa Sveučilištem, svi prihodi biti ustupljeni OB Dubrovnik za njen razvoj.

Podsjećamo, prema Zakonu o sanaciji javnih ustanova, u četvrtak istječe rok za sanaciju županijskih bolnica. One koje nisu uspjele sanirati svoje gubitke, od 1. veljače prelaze u vlasništvo države. Obzirom kako Dubrovačko-neretvanska županija nema dovoljno sredstava za sanaciju oko 97 milijuna kuna duga, na skupštini se zatražilo od vijećnika da donesu odluku da se saniranje, a time i upravljanje, prepusti državi.

'Župan ima svoje debile, ovo su priče za malu djecu'

Sjednica je tradicionalno bila dinamična, uz neslaganja, povišene tonove i suptilno upiranje prstom, no ipak se završila civilizirano i smireno. Marljivi vijećnici su se umorili već nakon 10 minuta priče pa su zatražili polusatnu pauzu, no usprkos tome, sjednica nije dugo trajala te je prisutne držala koncentriranima čitava dva sata. „Dokad ćete Vi, gospodine Dobroslaviću, kršiti Statut? Niste ispoštovali pravilo po kojem nas tri dana prije održavanja o njoj morate obavijestiti. Neki su znali, a neki ne, što znači kako za Vas i dalje svi vijećnici nisu ravnopravni“, čuli su se povici na samom početku.

Predajemo zemljište isključivo za razvoj Sveučilišta, a bilo koja naknada treba ići za razvojne projekte OB Dubrovnik. Ovom odlukom stvorit ćemo uvjete za razvoj i Sveučilišta i OB Dubrovnik“, izjavio je predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice Dubrovnik Želimir Bosnić. Tako se zemljište predaje bez naknade Županiji koja će, prema njihovim riječima, pomoći razvoju Sveučilišta i bolnice što znači da je prva točka dnevnog reda jednoglasno usvojena.

Tema o sanaciji bolnice bila je nešto žustrija, no ipak jednoglasno prihvaćena. „Župan ima svoje debile. Ovo su priče za malu djecu, idemo pričati o sanaciji“, briljirao je SDP-ov vijećnik Petar Jelčić koji je na hrpu nelogičnosti koje su izrečene na sjednici zaključio kako bi bio filozof kad bi šutio, potaknut prepirkom s HDZ-ovim vijećnikom Matom Frankovićem.

'Ne sanira bolnicu Vlada nego porezni obveznici'

Iako je ministar Ostojić najavio kako neće biti otkaza ni pada kvalitete usluge, na sjednici je od strane pojedinaca uslijedilo nepovjerenje. „Možda neće doći do otkaza, ali će sigurno morati doći do pada kvalitete, a usluga će vjerojatno poskupiti“, tvrdi Ivan Jelčić s nezavisne liste Pera Vićana. „Pričate o sanaciji dugova Vlade. No, neće to sanirati Vlada nego građani, porezni obveznici“, zaključuje.

Nepovjerljiv je i Frano Skokandić koji je tom prilikom izjavio:“ Kako će se smanjiti trošak ako neće biti pada usluge ili otpuštanja? Iz Ministarstva smo primili kako pet posto ljudi više radi u bolnici nego što bi trebalo. Zanima me hoće li se i na taj način uštedjeti, otpuštanjem viška radne snage koji je naveden. Podsjetimo da je potrebno financirati i ostalih osam ustanova“.

Prema informacijama koje imam neće biti otkaza, nemojmo na ljudima dizati političke poene, posebno na nama starijima, na 17 posto umirovljenika u Županiji. Nismo u stanju drugačije ovo riješiti. Ovo nam je dužnost, s obzirom i na građane i na djelatnike OB Dubrovnik“, izjavio je SDP-ov vijećnik Tomo Brnas.

'HDZ predlaže, SDP prihvaća! Velika koalicija na pomolu!'

HSS-ov vijećnik Ante Šendo kritizira ponašanje ministra Ostojića. „Bilo bi bolje kad bi poslao nekog od svojih zamjenika umjesto da samo daje izjave po novinama“, izjavio je tom prigodom te dodaje anegnotu:“Što je ovo? HDZ predlaže, SDP prihvaća. Nova velika koalicija na pomolu.“

Strasti unutar vijećnice probudio je govor vijećnice Kristine Ćurčije koja je Bosniću postavila niz pitanja. „Vi stalno ponavljate kako je Upravno vijeće bolnice postupilo u skladu sa Zakonom. Vaša 42 mjeseca koštala su bolnicu oko 420 tisuća kuna. Jesu li sjednice održavane redovito od strane stručnog vijeća, jeste li analizirali financijsko poslovanje jednom mjesečno? Recite nešto o nepravilnom načinu vođenja dokumentacije i zapošljavanju bez dozvole Ministarstva“, inzistirala je Ćurčija te poručila Dobroslaviću da ne govori o centralizmu od strane Vlade budući da je on sam izvršio svojevrsnu centralizaciju u bolnici na čije čelo je postavio 'svoje' ljude. „Gospodine Bosniću, ne manipulirajte, ministar Ostojić je najavio kako neće biti otkaza“, poručila je tom prilikom, na što joj je on odgovorio kako su svi ti prihodi određeni u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. „Bilo je puno inspekcija, ali nikada nigdje nije urađena nijedna inspekcija koja nije utvrdila barem jednu nepravilnost“, poručio je Bosnić.

„Znamo situaciju, bolnica se mora prepustiti državi, tu nema drugog izlaza. Međutim, ne možete, gospodine Dobroslaviću, tvrditi kako Vi niste za to odgovorni. Ako niste za to, za što ste odgovorni?“, pita se Brnas.

Ivona Butjer / Danijela Demarin

Popularni Članci