Pelješki ugostitelj u šoku: ‘Poručio sam Orbanu da Jadran nije mađarsko more, prijeti mi 200.000 kuna kazne'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Tri rečenice ispisane kredom na ploči, kako je krenulo, mogle bi ugostitelja s Pelješca koštati 200 tisuća kuna. Mjesec dana nakon objave fotografije s natpisom upućenim mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, na vrata Jakova Jakše Begovića pokucala je policija.

Ovaj 66-godišnji kapetan duge plovidbe, koji se 30 godina bavi ugostiteljstvom, a posjeduje i ribarski obrt te dozvolu za izlov tune, postao je osumnjičenik za povredu dostojanstva Mađara prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije. Kako navedeni zakon propisuje novčane kazne, a sporna ploča je pred njegovim "Tuna barom" u Trpnju na Pelješcu, propisana kazna za pravnu osobu je umnogome viša nego za fizičku, piše Slobodna

Naime, ako 66-godišnjeg Jakšu prijave kao fizičku osobu, prijeti mu od pet tisuća do 30 tisuća kuna kazne. U slučaju pak da bude prijavljen kao obrtnik, tada je raspon kazne od deset tisuća do 200 tisuća kuna.

natpis na ploči je glasio: "Mađare ne služimo. Niste dobrodošli na vaše more. Ako dovedete Hernádija dobro ste došli." (Zsolt Hernádi predsjednik i izvršni direktor mađarskog MOL-a, op.a.).

"To je bio moj odgovor premijeru Orbanu koji je naše more nazvao mađarskim, pa to je valjda svakome jasno. Lijepo sam napisao 'na vaše more', a svi znamo da je Jadransko more hrvatsko. Da sam napisao 'na naše more' onda bi i ta policijska istraga imala smisla, a ovako je suluda," izjavio je. 

Popularni Članci