OTKRIVAMO Dubrovačka biskupija potražuje milijune od NP Mljet za posao koji nije odradila

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: croatiaholidays.com
Uskoro bi se spor trebao naći na sudu

Dubrovački biskup Mate Uzinić u svom je nedavnom govoru kazao kako je Dubrovačka biskupija morala tužiti Javnu ustanovu nacionalni park Mljet, jer su im ostali dužni višemilijunski iznos temeljem ugovora koji su međusobno potpisali, a prema kojem Biskupija od NP Mljet dobiva 10 kuna po jednoj prodanoj ulaznici. Ugovor je još uvijek na snazi, a NP Mljet prestao je s isplatama još 2009. godine. Istražili smo gdje je nastao problem.

Prvo smo se obratili aktualnoj ravnateljici Marti Sršen Stražičić koja je na to mjesto imenovana u jesen prošle godine. No ravnateljica nam nije bila od neke velike pomoći.

-Neću ulaziti u detalje problema, mogu vam samo reći da će javnost biti obaviještena kada naši odvjetnici zgotove posao – kratko nam je objasnila Sršen Stražičić dodavši da je jedan od odvjetnika Denis Orlić.

Kad već nismo mogli dobiti odgovor od aktualne ravnateljice, obratili smo se bivšem ravnatelju Osvinu Pečaru, ali ni tu nismo imali sreće, jer nam je kazao da ne smije davati nikakve izjave, jer više ne obnaša tu dužnost.

Međutim, prema povjerljivim informacija koje smo dobili od našeg izvora bliskom NP Mljet, ta je javna ustanova prestala plaćati naknadu Biskupiji, jer se ona, kako tvrdi, nije držala ugovora.

-U ugovoru jasno stoji da će se Biskupija brinuti za posjetitelje koji se iskrcaju na Svetu Mariju, otočić koji je u njihovom vlasništvu. Ne samo da to nisu poštovali, već svoj otočić uopće nisu uredili, tako da je, umjesto bisera Mljeta, postao ruglo – kaže nam naš sugovornik.

Dodaje kako im ne NP Mljet rekao da urede otočić, na što su im iz Biskupije odgovorili da nemaju sredstava.

-Pitam ja njih na što onda troše novac koji dobivaju iz proračuna, ali i od ulaznica za Nacionalni park koji su dobivali sve do 2009.?

Naš sugovornik dodaje da NP Mljet duguje Biskupiji sveukupno oko 5 milijuna kuna  s kamatama. Pošto u ovoj priči svatko vuče na svoju stranu, slučaj će završiti na sudu, te ćemo nakon presude vidjeti tko je u pravu.

Podsjetimo, Nacionalni park Mljet godišnje posjeti oko 100 tisuća posjetitelja koji plate ulaznicu u iznosu od 100 kuna. Deset posto od ulaznice ide Dubrovačkoj bispupiji, što je oko milijun kuna godišnje.

 

Popularni Članci