OPAČIĆ PORUČILA: Djeca Mirjane Kristović ne idu u udomiteljsku obitelj!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Petar Ipšić
Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, potvrdila je kako troje malodobne djece Mirjane Kristović iz Župe neće biti smješteno u udomiteljsku obitelj u Zagreb, već će ostati u Dječjem domu Maslina, gdje će ih majka barem moći redovno viđati. Odluka je očito donesena nakon velikog pritiska medija i javnosti.

Ministrica i potpredsjednica Vlade je to potvrdila Slobodnoj Dalmaciji, a kako smo već pisali, Općinski je sud 30. rujna donio rješenje kojim je, kako su priopćili, 'u postupku koji je u tijeku po žalbi majke, majci i ocu oduzeto pravo da žive s djecom, uz dopuštenje CSS Dubrovnik da djecu povjere ustanovi na čuvanje i odgoj kod mjerodavne ustanove i u odgovarajuću obitelj'.

Iako je odluka ministrice privremeno i polovično rješenje, Mirjana Kristović je izuzetno sretna i zahvalna te kaže kako će djeca moći ići dalje ovdje u školu, a ona će se moći brinuti o njima. 

Kako smo pisali, Centar je predložio da se djeca udome u Zagrebu, a Mirjani Kristović su pronašli smještaj u Velikoj Gorici kako bi bila bliže djeci. 

Ona je na to odgovorila kako zbog teških ozljeda koje je pretrpjela kada ju je pijani suprug sredinom kolovoza izmasakrirao ne može na veliku hladnoću. 

-Nadam se da će doći i taj dan kada ću moći konačno živjeti sa svojom djecom. Sada se samo još trebam rastati od Ilije, a to pokušavam već više od godine i devet mjeseci –rekla je za Slobodnu Dalmaciju Mirjana Kristović. 

Podsjetimo, problemi u obitelji Kristović počeli su još 2009. godine, a nakon toga je 2011. Centar izrekao mjeru nadzora, da bi u listopadu 2012. godine podnio i kaznenu prijavu zbog zlostavljanja i zanemarivanja djece. 

Općinski je sud i 2013. Donio rješenje o oduzimanju djece, ali su se Kristovići žalili i žalba je usvojena. 

Majka s djecom je bila u sigurnoj kući, ali ju je napustila jer joj, kako kaže, u Zagrebu nisu htjeli upisati djecu u školu jer nije bila rastavljena, pa je i muž imao pravo na djecu. 

Zahtjev za rastavom braka je podnijela u veljači 2013., a još u rujnu se nije znalo ni tko će premet preuzeti, pa Mirjana kaže kako ju je do sada mogao 'ne samo osakatiti već i ubiti.' 

Rješenju Općinskog suda, Mirjana Kristović se nije protivila, a rješenje je, kako nam je odgovorila predsjednica suda Kate Brajković, izrečena u trajanju od godine dana, uz 'uređenje susreta i druženja roditelja s djecom'. 

Situacija se ovim u obitelji Kristović barem privremeno riješila i smirila, a sljedeći je korak odgovor na žalbu koju je uputila na rješenje Općinskog suda.

Popularni Članci