'

Održana komemoracija za 214 ekshumiranih žrtava sa Jakljana

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na Domobranskom groblju u Dubrovniku, danas je održana komemoracija povodom zbrinjavanja posmrtnih ostataka 214 osoba ekshumiranih na Jakljanu, stoji u priopćenju tajništva županije.

Župan Nikola Dobroslavić , između ostalog, kazao je: „Sve žrtve, kojih nažalost ima puno više nego ove što su ovdje, treba ekshumirati i obilježiti njihova stratišta. Potrebno je razotkriti prirodu toga režima koji se na ovakav način obračunao sa žrtvama. Hrvatski sabor treba nastaviti pokroviteljstvo nad komemoracijom na Bleirburgu, kao simbolom svih žrtava komunističkog režima. Makar je za to prilično kasno, treba suditi svim počiniteljima. Isto tako moramo dosljedno provoditi rezoluciju Europskog parlamenta o obilježavanju spomena na žrtave totalitarnih režima. Kod nas još uvijek nismo razotkrili niti se obračunali sa zlodjelima komunističkog režima. To svakako moramo učiniti!“ Župan je izrazio želju da posmrtni ostaci počivaju u miru, a obiteljima žrtvi smirenje ovim činom.

Svim ekshumiranim žrtvama, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, počast su odali: ministar branitelja Predrag Matić s izaslanstvom, vojni izaslanik obrane veleposlanika Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Zagrebu Jorg Rauber, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić sa izaslanstvom, izaslanstvo Grada Dubovnika i zajedničko izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeno Udrugom Hrvatski domobran iz Dubrovnika.

Blagoslov i molitvu predvodio je biskup dubrovački msgr. Mate Uzinić.

Popularni Članci