'

Nikša Trojanović izbačen iz HDZ-a

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Visoki sud časti HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije donio je večeras jednoglasnu odluku o izbacivanju Nikše Trojanovića iz članstva te stranke.

Sukob na relaciji Trojanović - HDZ tinja već gotovo pola godine. Naime, Nikša Trojanović prije otprilike godinu dana izabran je za Predsjednika MO HDZ-a Konavle, no, na toj funkciji se nije dugo zadržao. Do nesporazuma je, prema Trojanovićevim tvrdnjama, došlo nakon što se odlučio kandidirati za mjesto načelnika Općine Konavle, a to mjesto je stranačka središnjica, kao i dobar dio konavoskih HDZ-ovaca, rezerviralo za dosadašnjeg načelnika Općine Konavle, Luku Kordu.

Takvom razvoju situacije usprotivio se upravo Trojanović izazvavši svojevrsnu stranačku krizu, nakon čega Županijski odbor raspušta konavoski HDZ, te imenuje povjerenstvo od pet članova, kojem predsjeda Božo Lasić. Prema Trojanovićevim riječima, a pozivajući se na Statut stranke, Povjerenstvo je bilo dužno najkasnije u roku od šest mjeseci sazvati novu Izbornu skupštinu, na kojoj bi trebalo biti izabrano novo vodstvo konavoskog HDZ-a. Što nije učinjeno!

S druge strane, Božo Lasić, kao i Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, Branko Bačić, pozivaju se na sastanak u središnjici HDZ-a u Zagrebu, na kome je, u nazočnosti Glavnog tajnika, Milijana Brkića, kao i Predsjednika Tomislava Karamarka, dogovoreno kako će kandidat za načelnika Općine Konavle ipak biti Luka Korda, a Trojanović bi trebao preuzeti konavoski HDZ. Ali, nakon Lokalnih izbora, jer niti jedna ozbiljna politička stranka bilo kakve stranačke rošade, izbore ili slično, ne radi neposredno prije izbora.

Usprkos raspuštanju MO HDZ-a Konavle, odnosno imenovanju stranačkog Povjerenstva na čelu sa Lasićem, Nikša Trojanović svojevoljno je nastavio obnašati dužnost Predsjednika stranke, naročito nakon proteka roka od pola godine, u kome je trebala biti sazvana Izborna skupština HDZ-a Konavle.

Reakcija Boža Lasića, kao Predsjednika Povjerenstva, bila je očekivana, te je Nikšu Trojanovića prijavio Visokom sudu časti, kojim predsjeda nekadašnji Predsjednik TZ-a Dubrovačko neretvanske županije, Vladimir Bakić. "Optužba" protiv Trojanovića glasila je kako se "protustatutarno" predstavlja kao Predsjednik HDZ-a Konavle, te kako, suprotno statutu, koristi službeni žig stranke. Nakon saslušanja Trojanovića, te vijećanja od petnaestak minuta, Visoki sud časti donio je jednoglasnu odluku o isključenju Nikše Trojanovića iz HDZ-a.

U kratkoj izjavi za Portal oko, Trojanović je kazao kako čeka službenu odluku, na koju će se svakako žaliti. O daljnjim političkim akcijama dijela konavoskog HDZ-a, naročito nakon sinoćnje tzv. Izborne skupštine, nije želio govoriti.

Izvor: portaloko.hr

Povezane vijesti: Tko je Nikša Trojanović kojeg HDZ želi izbaciti?

Popularni Članci