NEMA POPUŠTANJA MJERA Župan: Idemo na strože mjere jer su nužne, imamo sve veći broj zaraženih i hospitaliziranih (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Županijski stožer organizirao je konferenciju za medije povodom nepopuštanja mjera u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

'Imamo povećani broj zaraženih na širem dubrovačkom području, to nas opterećuje, imamo i sve veći broj hospitaliziranih osoba i zbog toga smo odlučili postrožiti mjere na idućih 14 dana, taj prijedlog je došao od struke, epidemiologa. Svi smo se složili da su mjere nužne i očekujemo da će se stanje poboljšati te da ćemo već Uskrs dočekati boljim stanjem. Zdravlje je na prvom mjestu i kapacitet bolnice da može primiti i zbrinuti sve bolesne te da možemor aditi ovu sezonu, a to nećemo moći ako imamo ovako lošu sliku,' kazao je župan Dobroslavić.

'Idemo na strože mjere jer su nužne,' objasnio je župan dok se cebalo osvrnuo detaljnije na mjere.

'Zabranjuje se događanje svih javnih okupljanja s više od 15 osoba, na privatnim okupljanjima može biti najviše osam osoba iz dva različita kućanstva, nalaže se stožerima civilne zaštite da provode pojačani nadzor svih propisanih mjera. Od samog početka cilj nam je zaštita zdravlja i života sugrađana. To je osnovna misao vodilja, a vidimo da broj pacijenata hospitaliziranih raste,' kazao je Cebalo te naglasio da će ovisno o broju zaraženih popuštati ili postrožavati mjere.

Epidemiolog Mato Lakić kazao je kako je incidencija narasla s preko 130 posto u Konavlima, a u Župi 150 posto povećanje, dok je u Dubrovniku 44 posto.

'Druge brojke u Neretvi su niže. Zabrinjava rapidan porast u Konavlima i to nismo ranije bilježili takvu incidenciju koja će se povećavati vjerojatno idućih dana. Ne znamo što će biti i kako će se epidemija ponašati pa smo odlučili se na ove mjere da spriječimo da se scenarii iz Konavala proširi dalje. Cilj je spriječiti smrt i sačuvati bolnicu kao i dočekati turističku sezonu s boljom situacijom,' objasnio je Lakić.

Gradonačelnik Mato Franković također je na konferenciji naglasio kako su ove mjere nužne i kako se nada da će ih se sugrađani pridržavati.

'Brojke nam ne idu u prilog, jasno nam je da su se naši sugrađani umorili od svega, ali ključ nam je sezona. Želimo u što kraćem vremenu situaciju staviti pod kontrolu, vjerujem da to možemo. Očekujemo i kritike Stožera, ali oni rade za dobro sugrađana. Od najbolje županije postali smo najgora i zato je važno nastaviti s mjerama. Nitko nam ne može više pomoći od nas samih,' zaključio je Franković.

Svi prisutni odgovarali su na pitanja novinara.

Lakić se osvrnuo na pojavu britanskog soja.

'Čuo sam tu informaciju, zvao sam Zagreb, oni mi na žalost to nisu potvrdili. Mi ćemo to provjeriti. Pokušat ćemo tijekom dana saznati. Poslali smo preko 30 uzoraka u Zagreb na provjeru soja. Primarni okidači bila su okupljanja u zatvorenim prostorijama u Konavlima s tim je počelo i proširilo se,' smatra Lakić.

Popularni Članci