Na Pelješcu završeno osposobljavanje općinskih stožera zaštite i spašavanja i vatrogasnih zapovjedništava

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: duzs.hr
U proteklom tjednu službenici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje proveli su osposobljavanje članova stožera zaštite i spašavanja te vatrogasnih zapovjedništava  svih peljeških općina, Općine Dubrovačko primorje i Općine Mljet. 

S ovim je općinama u našoj županiji završen program koji se u protekla dva mjeseca provodi po svim jedinicama lokalne samouprave, s ciljem podizanja organizacijske spremnosti za slučaj velike nesreće ili katastrofe.

Domaćini osposobljavanja proteklog tjedna bile su općine Trpanj i Ston, pa se tako osposobljavanje za općine Orebić, Janjina i Trpanj održalo u organizaciji Općine Trpanj, dok je osposobljavanje za Općine Ston, Dubrovačko primorje i Mljet organizirano u stonskoj vijećnici.

Program je kao i do sada uključivao upoznavanje sa sustavom zaštite i spašavanja, obvezama i zadaćama odgovornih osoba u jedinicama lokalne samouprave, odnosima s javnošću u kriznim situacijama, te stožernim upravljanjem u kriznim događajima, nakon čega je sudionicima prezentirana studija slučaja jedne od poplava u dolini Neretve, da bi na kraju stečeno znanje i prethodno iskustvo pokazali u simulacijskoj vježbi zamišljenog potresa na području njihovih jedinica lokalne samouprave.

Navedena osposobljavanja temelj su daljnjeg zajedničkog rada jedinica lokalne samouprave i Državne uprave za zaštitu i spašavanje na podizanju kvalitete sustava zaštite i spašavanja na lokalnoj razini.

Popularni Članci