„Mladen Falkoni je nemoralna osoba, izgradio je vilu i prisvojio put kraj mora koji smo stoljećima koristili“

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: DD
Mještani Dube Pelješke ogorčeni su i ljuti na postupke Mladena Falkonija, bivšeg direktora hotela Babin kuk

Mještani Dube Pelješke ogorčeni su na bivšeg direktora hotela Babin Kuk i bivšeg direktora Hrvatske turističke zajednice u Moskvi, Mladena Falkonija, jer je, kako tvrde, „prisvojio put uz more kojima su se mještani stoljećima koristili“.

-Uz navedeni put, tijekom posljednjih tridesetak godina, nekoliko mještana sagradilo je kuće i svi oni su ispred nekretnina, ostavili mogućnost prolaza ljudi i vozila. Posljednji koji je u tom nizu sagradio kuću jest obitelj Mladena Falkonija, koja je ispred kuće napravila betonsku ogradu preko cijelog puta, a koja priječi daljnji prolaz. Mještani više nisu u mogućnosti doći do svojih parcela i posjeda putem kojim su se stotinama godina koristili oni i njihovi preci. Falkoni je nemoralna osoba koja je oduzela put koji pripada svima nama – kažu nam mještani, a njih oko osamdesetak potpisalo je peticiju, koju su poslali nadležnim institucijama da se, kako tvrde, bespravna gradnja ukloni, i da se sve vrati na staro.

Vila obitelji Falkoni dovršena je pred ovo ljeto, i sada se iznajmljuje gostima. Osim toga u procesu je legalizacije, pa smo postavili upit Milanu Grbinu, stručnom suradniku Dubrovačko-neretvanske županije u ispostavi Korčula koji vodi legalizacije za ovaj dio Pelješca. Htjeli smo saznati je li Falkoni bespravno zaposjeo put.

- Franka Falkoni (supruga Mladena Falkonija op.a.) podnijela je dana 01.08.2012. godine zahtjev za legalizaciju stambeno-poslovne zgrade na kat.čest.zem. 612, 613, 614 KO  Duba Pelješka.Tijekom postupka i izvršenog očevida dana 14.11.2012. godine utvrđeno je da zgrada nije završena, da se sastoji od pet nezavršenih stambenih jedinica i pomoćni prostor – garaža. Prilikom očevida utvrđeno je stanje zgrade i to: završeni grubi građevinski radovi sa krovištem bez unutarnjeg, vanjskog uređenja i uređenja okućnice i da je dostavljeni snimak izvedenog stanja u skladu sa stanjem na terenu. Iz gore navedenog vidljivo je da se postupanje ovog ureda odnosi samo na postupak izdavanja Rješenja o izvedenom stanju nezakonito izgrađene zgrade na kat.čest.zem. 612, 613, 614 KO  Duba Pelješka, a nakon izdanog Rješenja ovaj upravni odjel nije zaprimio ni rješavao nikakav drugi podnesak Franke Falkoni iz Dubrovnika, a koji se odnosi na završetak zgrade i formiranje čestice sukladno Zakonu – rekao nam je Grbin.

Drugim rječima, postupak legalizacije još nije gotov, a samim tim još nije utvrđeno je li obitelj Falkonija bespravno zaposjela put. Zanimljivo da je u zemljišnim knjigama put ucrtan pod brojem 1456 i 1457 (vidi sliku), što bi trebalo značiti da je Falkoni ukrao dio puta, ali stručnjaci objašnjavaju da to ne mora biti tako, već da je možda more ukralo taj put, a ne Falkoni. To nam je rekao i načelnik Općine Trpanj Jakša Franković koji je upoznat s cijelom situacijom.

-Ne mogu još uvijek tvrditi je li Falkoni bespravno zaposjeo dio puta ili ne. Stoga je Općina Trpanj naručila geodete koji bi trebali ustvrditi je li more pojelo dio obale, pa je put sada u vlasništvu Falkonija, ili se obitelj bespravno proširila. Kakvi god rezultati budu, mogu samo reći da je Falkoni postupio nemoralno, i da je taj put trebao ostaviti da ga koriste svi, bez obzira je li se sada nalazi u njegovom vlasništvu ili ne – naglasio je Franković.

Taj put je ustvari lungo mare, koji bi se u budućnosti trebao prostirati dalje od Falkonijeve vile (tako je i ucrtano u katastru) sve do jedne od najljepših hrvatskih plaža, takozvanih Jezera. Nije to običan put, već bi mogao značiti jako puno za daljnji turistički razvitak Dube Pelješke – prelijepog mjesta koji vjerojatno ima najljepše plaže u čitavoj Županiji, počevši od uvale Divna pa nadalje.

Međutim, obitelj Falkoni zagradila je lungo mare spriječivši mještane da olako dolaze do svojih parcela, ali i daljni razvoj Dube Pelješke, jer su gosti logično tim putem mogli šetati do prelijepih plaža, a netko je mogao duž te šetnice otvoriti i kakav ugostiteljski objekt, te zarađivati. Htjeli smo ih zamoliti za komentar da nam objasne zašto su to učinili, ali nismo uspjeli doći do njih.

Odgovor nam nije poslala ni dubrovačka Lučka kapetanija, koja je prema našim informacijama, također bila na terenu utvrditi stanje, jer, mještani tvrde da je „Falkoni ne samo oduzeo put koji je u društvenom vlasništvu, već je zaposjeo i dio pomorskog dobra“.

Pratit ćemo daljni rasplet ove situacije koji je mirno pelješko mjesto dignuo na noge.

-Falkoni je veliki igrač, puno je moćniji od nas, ima veze i kontakte, ali nećemo se predati, borit ćemo se i dalje – poručuju mještani na kraju.

Inače Mladen Falkoni je povezan s Dubom Pelješkom preko svoje žene Franke koja je porijeklom od tamo. Podsjetimo, Falkoni je raznim Dubrovčanima ostao u lošem sjećanju prilikom privatizacije Babinog kuka. Dio kupaca kojima je prodavao zemlju nikad se nije uspio upisati u vlasničke knjige, a Dubrovački dnevnik iscrpno je pisao i o njegovu sukobu interesa kada je nekretnine Babinog kuka prodavao članovima svoje obitelji po povoljnim cijenama.

Vila obitelji Falkoni luksuzno je uređena i iznajmljuje se gostima. Slike možete pogledati ovdje i ovdje (na prvoj slici se jasno vidi kako je obitelj Falkoni izgradila ogradu i zatvorila put).

Popularni Članci