Konavoska 'Gulašijada' ujedinila lovce i vrhunske kuhare gulaša od vepra (FOTO)

Autor: Ahmet Kalajdžić Autori fotografija: Ahmet Kalajdžić, Park Orsula

Veselo je bio prošlog tjedna u Konavlima, na putu prema Zastolju. Lovci su se natjecali u spravljanju najukusnijeg gulaša, a nije izostalo sjajno raspoloženje sudionika. 

Slično kao što to već neko vrijeme čine lovci Međimurja, Vrbovskog, Novske, Gorskog kotara i još nekih krajeva u Slavoniji, tako su i lovci na krajnjem jugu Hrvatske odlučili organizirati natjecanje u spravljanju gulaša od mesa divlje svinje. Prvi put su to natjecanje organizirali prošle godine.  

Sami su se uvjerili kako za uspješnu organizaciju neke manifestacije nije dovoljno okupiti grupu predanih aktivista koji će tjedan dana prije planiranog događaja raditi doslovno dan i noć pripremajući stolove i stolice, dovoljno mesa i prostor za održavanje tog natjecanja te sve one sitnice koje su potrebne sudionicima. Uz sve navedeno treba imati i pinkicu sreće: protiv njih kao da se urotilo vrijeme i termin predviđen u subotu 30. kolovoza zbog snažnog ljetnog pljuska morao je biti odgođen za dan kasnije. No, ta se promjena ipak odrazila na broj sudionika. 

Koristili i “tajne“ recepte 

- Ovo je već drugo natjecanje za koje želimo i učiniti sve da postane tradicija. Na  lokaciji Gater, koja je uz put ka Zastolju, a tamo je i naš lovački dom, kuhanje je za većinu počelo u 12 sati, s tim da su u međuvremenu bile i neke tradicionalne igre kao što su skok iz mjesta i gađanje iz lovačke puške. Plan je oko 18 sati proglasiti pobjednike, a potom slijedi program- kazao nam je Cvijeto Šmok ispred grupe Gater kao organizatora “Gulašijade“, u predahu obilaska ekipa koje su ipak došle okušati spretnost i znanje kuhanju lovačkog gulaša.  

Tu je i član lovačkog društva Konavle Pavo Kralj iz Dunava, koji je već 18 godina član lovne skupine Gater. Mnogi Konavljani kažu da su Mato Paljetak (koji je zadužen za prehranu i zdravlje divljih svinja u ograđenom prostoru lovišta) te Kralj osobno najviše učinili da se “Gulašijada“ realizira kako treba. 

- Naša skupina lovaca na divlje svinje broji 25 lovaca i svi smo se uključili u ovu manifestaciju kako bi bila na željenoj razini. Nažalost, vrijeme nam je skoro upropastilo planove i od prijavljenih 16, zapravo 18 ekipa, natječe ih se upola manje. Ljudi su čak uzeli slobodne dane da bi se mogli natjecati i veseliti u subotu kako je planirano, ali je vrijeme sve poremetilo te smo morali pomaknuti za dan kasnije. Lani je bilo skoro 250 sudionika, ali je ove godine zbog pljuska došlo tek pedesetak ljudi. Jer, turistička sezona još uvelike traje, ljudi rade i mnogi nisu mogli uzeti još jedan slobodni dan. Stoga ćemo se za dogodine potruditi da uopće ne ovisimo o vremenskim uvjetima, tako da ćemo pripremiti šator kako bismo sve organizirali bez obzira kakvi će biti vremenski uvjeti-govori Kralj.  

Obilazimo ekipe koje, svaka prema svom posebnom, često i tajnom receptu, dovršavaju gulaš u kotlovima koje je donijela svaka ekipa. Nadomak Lovačkog doma i ulaza u Gater krčka lonac uz koji su Pavo Kralj i Pero Bagoje, također lovac iz Dunava koji se sa Šmokom dosta angažirao na pripremi mesa ulovljene divlje svinje za sve ekipe. Kažu nam da kuhaju izvan konkurencije i isključivo za goste. Kušam što su skuhali i zaključujem: mogli su se ravnopravno natjecati za nagrade! A to su i pehari te pregače s logom samog natjecanja i oznakom osvojenog mjesta. 

Do njih su ekipa Lovačkog društva Dubrava, a glavni kuhari su Gružanka Andrea Brajčić i Nikša Grkeš je iz Mokošice. Andrea kaže da su, iako svi članovi istog lovačkog društva, zapravo “šarolika ekipa“ koju pored nje i Nikše čine Lidija i Orsat Brajčić te Dario Koštro i Nino Perak. 

- Ja kuham otkad sam se udala, a kao ekipa smo se prioritetno došli družiti, ali se, ako Bog da, nadamo i pobjedi. I mi smo nabavili i donijeli sav materijal, a Cvijeto i ekipa iz LD Konavle su nam osigurali meso, prostor, dobro društvo i veselo ozračje. Ništa nam nije teško jer smo prijatelji i svatko je nečim doprinio. Naravno, najviše treba paziti da gulaš ne zagori! Imamo i malih tajni, ali vam ih ne možemo reći jer tad to više ne bi bile tajne!- kaže Andrea dok Lidija bez razmišljanja na pitanje je li joj natjecanje praktična obuka kako najbolje kuhati, kroz smijeh ali ozbiljnog i glasa koji ne ostavlja mjesta sumnji, odgovara:- Meni će muž kuhati! 

Sve, sve, ali vepar je vepar! 

Dojam je da su nekako najbučniji Župljani. Ekipu lovačkog društva Župa- Mandaljena čine Ivuša Miloslavić, Mato Balarin, Boris Popović, Božo Zec i Mato Lučić.  

-Jedina smo ekipa koja punim plućima i lokalpatriotski brani boje naše Župe. S kuhanjem smo započeli oko 11 ura i sve što radimo je po standardnom pučkom receptu. Najviše treba mesa i nikako žaliti nego staviti dosta luka. Bez toga ništa! Tu su još paprika, sol, papar… Došli smo se natjecati pa što nam Bog dâ! Važno je sudjelovati i družiti se, a najviše su se kao kuhari iskazali Ivuša i Boris, dok smo mi ostali bili pomagači. Svi smo susjedi i lijepo nam je među Konavljanima- govori Lučić kojem Miloslavić upada u riječ.

- Tko ovo i lovstvo voli, nije mu ništa teško! Da bi toć bio gust i mirišljav, pošlo je puno luka! Osobno lovim već 40 godina i doma osobno sâm spravljam sve što ulovim: i pticu i zeca, ali vepar je vepar! - dodaje Miloslavić.  

Lovnik Pero Sekondo pojašnjava kako je dio lovišta konavoskih lovaca ograđen čeličnom armaturnom mrežom i služi za obuku lovačkih pasa goniča. Govori nam kako kao lovnik većinom brine o provedbi i načinu lova, a sve sukladno odlukama Upravnog odbora lovačkog društva. 

- Certificirani smo od strane države, a skupina Gater je jedna od grupa lovačkog društva Konavle i specijalizirani smo za lov na divlje svinje. Godišnje ih ulovimo isključivo sukladno lovnogospodarskoj osnovi i kako to početkom godine odluči Upravni odbor. No, ove godine nema kvota jer se u Hrvatskoj pojavila svinjska kuga i dozvoljen nam je tek minimalni izlov, što je za nas znači samo pet divljih svinja – kaže Sekondo.  

Tu je i Pero Bagoje, također član skupine Gater, koji opisuje njihova druženja.  

-U lovačkom domu u Zastolju imamo kamin, roštilj, peku, klaonicu i kuhinju. Imamo i naše društvene prostorije gdje nam je skoro svake subote 'zborno mjesto' i tu se redovito okupljamo pred odlazak u svaki lov. Rasporedimo se kako treba i dezinficiramo vozila te krenemo ka lovištu. Nakon lova, naš dom je mjesto ponovnog okupljanja i tu napravimo marendu a nakon toga svatko ide svojim putem. Ovo je natjecanje samoinicijativni iskorak našeg druženja i odlučni smo da ovo postane još jedna konavoska tradicija – kaže Bagoje.  

Cilj: postati tradicija 

Nekako samo od sebe, ozračje postaje ozbiljnije i tiše dok prosudbeno vijeće odlučuje o pobjednicima. Članovi žirija su kuhar Doma za starije osobe u Grudi Pero Gagi Vukić, umirovljeni kuhar Filip Dimnić i sportaš Ivica Uroš koji je za ovu prigodu došao iz Norveške. Kuhanja više nema i pauzu do proglašenja Šmok koristi za utvrditi tko je od lovaca u top fizičkoj kondiciji, odnosno tko od njih može najdalje iz mjesta skočiti udalj. Prva skače Andrea, potom Balarin kojem jedan od natjecatelja dobacuje kako se 'ne može daleko skočiti praznog stomka'. Ali, začuđujuće je kako svi skaču skoro kao klokani. 

- Članovi naše ekipe su Baldo Miladin, Stijepo Milković i ja. Svi smo stari prijatelji i još nismo odlučili tko će od nas skakati. Prvi smo, već oko 10 sati, došli u Gater i gulaš dovršili već oko 1:00 sati. Sad nam preostaje samo čekati završetak i proglašenje pobjednika. Mogu reći kako je ovakvo tematsko druženje izvrsna ideja i raduje nas da smo dio tog okupljanja koje je na čast svim lovcima Konavala. Trudili smo se da napravimo što bolji gulaš - kaže Vlaho Trtoman iz pograničnog sela Bani. 

Prije nego je žiri izišao iz trpezarije gdje su, neometani o pjesmi i veselim šalama okupljenih odlučivali kome dodijeliti nagrade, razgovaramo i s Borisom Markovićem kojeg prijatelji zovu Mač. Nosi majicu s znakovitom porukom “Odličan sam u krevetu“. Pobijedio je u skoku udalj, a kroz gromoglasni smijeh govori da je podrijetlom iz Slavonije: 

- Iz Vladimirovaca sam, odakle je i Fabijan Šovagović. Otac je obitelj u Konavle doveo 1969. godine i na Grudi pustio u pogon jednu od tri tadašnje  pekare. Ovdje se rodila i sestra, i tu smo ostali, evo već smo tu 55 godina! Kao lovci smo prepoznali trud Cvijeta Šmoka i dajemo mu punu podršku! Teško da bi ovog veselja i ovakvog druženja bilo da nije njega! Ovo zaslužuje postati novom tradicijom Konavala i lovaca ove županije uopće! – govori.  

U konavoskom natjecanju u spravljanju lovačkog gulaša od mesa divlje svinje prvo mjesto osvojila je ekipa LD Dubrava, a pehar je preuzela Andrea Brajčić. Srebrni su bili Župljani uime kojih je pehar preuzeo Mato Balarin, dok je treće mjesto i brončani pehar pripao ekipi skupine Gater i lovačkog društva Konavle koju je predvodio Leon Moldini.   

Popularni Članci