Kod Stona snimljen vuk (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ante Busko
Tek četiri kilometra od Stona, fotonaponske kamere na farmi našeg sugrađanina, koje se pale na pokret, zabilježile su vuka. 

Posumnjao je kako je riječ o vuku, a ne pelješkom 'domaćinu' čaglju: "Dugačak rep, široka čeljust i visina su mi čudni da bi bio čagalj", napisao je Ante Buško, na što su se i drugi  složili, ali i komentirali kako su i sami viđali čopore vukova na Pelješcu.

Iz više izvora, osoba koje se bave lovom, saznajemo kako na fotografijama zaista jest riječ o vuku, a ovo nije prvi put da je uočen na Pelješcu. 

Dio građana zabrinuo se da je riječ o tzv. vukopsini. Oni su i krvoločniji od vukova, a sve ih je više na jugu.  Inače, čak 16, od ukupno 17 vrsta križanaca vukova i pasa zabilježenih u Hrvatskoj, obitava u Dalmaciji. Rezultat je to istraživanja provedenog 2019. godine kojemu je svrha bila stvoriti  Plan upravljanja vukom u Hrvatskoj.

Iako ovaj vuk za sada nije napravio štetu, mještani su ipak s razlogom zabrinuti, jer gdje je jedan vuk - tu je i čopor. Iako malobrojni, i na jugu ima onih koji 'drže' životinje, glavnu metu gladnih vukova. 

Popularni Članci