JE LI VRIJEME DA MJEŠTANI BRIJESTE NAPOKON DOBIJU VODU? Rješenje je stiglo s Pelješkim mostom, ali o birokraciji ovisi hoće li i ostati

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: MATKO BEGOVIĆ/PIXSELL
Naselje Brijesta koje se nalazi Općini Ston na Pelješcu se posljednjih godina uglavnom spominje u kontekstu izgradnje Pelješkog mosta koji na navedenom području i počinje. Ono što je manje poznato jest situacija, pomalo i apsurdna za 21. stoljeće, u kojoj Brijesta uopće nema vodovodnu mrežu. Naime, stanovnici Brijeste za vodoopskrbu koriste kišnicu iz gustijerni. 

No, taj bi se problem zapravo relativno lako mogao riješiti upravo zbog izgradnje Pelješkog mosta. Naravno, ako za takvo što bude postojala i dobra volja. Rješenje bi tako mogao biti podmorski cjevovod koji je kineski izvođač radova na Pelješkom mostu CRBC izgradio za potrebe proizvodnje betona na pelješkoj strani. 

DA BI OSTAO, POTREBNE SU DOZVOLE 

Kako nam kažu dobro upućeni u situaciju u Brijesti, vodovod od vodocrpilišta Prud kod Metkovića do rta Blace je već odavno izgrađen. Vodovod NPKLM je izgradio vodoopskrbni sustav koji vuče vodu iz Pruda na Lastovo i koji prolazi kroz Komarnu, ali ne ide do Brijeste. Međutim, podmorski cjevovod koji je izgradila tvrtka CRBC za potrebe proizvodnje betona za Pelješki most je velikog kapaciteta i mogao bi zadovoljiti potrebe Brijeste, ali i mjesta Blaževo, Žuronja  i Dubrava pa sve do Drača. 

Ono što je otegotna okolnost u cijeloj priči jest to što se radi o privremenom rješenju, pomoćnoj građevini koja stoga nema potrebne dozvole da bi tu i ostala pa bi, zajedno s napuštanjem gradilišta na Pelješkom mostu od strane izvođača radova, vjerojatno trebala biti uklonjena. To bi se moglo riješiti legalizacijom cjevovoda i dobivanjem potrebne papirologije, no čini se kako ništa konkretnije po tom pitanju nije napravljeno. 

'ŠTO JE PRIVREMENO POSTAVLJENO, TO ĆE SE I UKLONITI' 

Kako bi cjevovod mogao biti uklonjen, za Dubrovački dnevnik je potvrdio lučki kapetan Lučke kapetanije Ploče Joško Nikolić. 

„To je pomoćna građevina koja je tu privremeno postavljena po dozvoli Hrvatskih cesta. Sve što je privremeno postavljeno, to će se i ukloniti,“ prokomentirao je Nikolić. 

ODLUKA NAKON DOVRŠETKA RADOVA 

No, kako postoji mogućnost da bi cjevovod mogao tu i ostati, za što će biti potrebna naknadna legalizacija, potvrdili su iz Hrvatskih cesta. 

„Cjevovod koji je izgrađen od vodospreme kod naselja Komarna do zone gradilišta na pelješkoj strani, a kojeg je za potrebe opskrbe betonare i ostalih pogona postavio CRBC, dijelom je položen i po morskom dnu u zoni radova na Pelješkom mostu.

Budući je betonara i dalje u funkciji za potrebe proizvodnje betona za izgradnju objekata na pristupnim cestama, cjevovod će se definitivno koristiti do kraja radova na izgradnji pristupnih cesta. Odluka o tome hoće li će ostati položen na dnu mora ili će biti uklonjen donijet će se nakon završetka radova,“ odgovorili su iz Hrvatskih cesta na naš upit, dodavši kako će stoga detaljnije informacije moći ustupiti po završetku svih radova. 

I dok se mještani Brijeste pitaju hoće li im izgradnja Pelješkog mosta kao bonus donijeti i dugoočekivani vodovod, konkretniji plan zasad ne postoji. Štoviše, u planovima razvoja vodovodne mreže planira se izgradnja vodovoda od Žuljane do Brijeste koji će koštati nekoliko desetaka milijuna kuna, ali ni to zasad nije konkretizirano, a sasvim je sigurno znatno skuplje rješenje od ovog koje već postoji. Samo bi ga trebalo legalizirati kao trajno i staviti u funkciju vodoopskrbe Brijeste za koju se, baš kao i za cijeli Pelješac, uz izgradnju mosta otvaraju nove mogućnosti. No, vodoopskrba bi svakako trebala biti jedan od prioriteta. 

Iz tiskanog izdanja Dubrovački dnevnik 

Popularni Članci